14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Γαλάτεια Σαράντη

Fe-Memorance: Γαλάτεια Σαράντη


Της Νικολίνας Σκόνδρα,

Η Γαλάτεια Σαράντη ήταν Ελληνίδα συγγραφέας και ακαδημαϊκός. Ήλθε στη ζωή στις 8 Νοεμβρίου 1920 στην Πάτρα και απεβίωσε στις 28 Δεκεμβρίου 2009. Αφού αποφοίτησε από το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών, άρχισε να σπουδάζει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία δεν αποφοίτησε ποτέ, καθώς είχε αφοσιωθεί στο συγγραφικό της έργο. Κάποια από τα έργα της έχουν μεταφραστεί και σ’ άλλες γλώσσες. Το 1997, έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, τακτικό μέλος της Ακαδημίας των Αθηνών στον τομέα της πεζογραφίας. Ακόμη, είχε εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 6η Biennale ποιητών στο Βέλγιο.

Πιο συγκεκριμένα, το 1945 πρωτοεμφανίστηκε στη λογοτεχνία με το διήγημα «Το κάστρο», το οποίο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Νέα Εστία. Πολύ σύντομα ακολούθησαν αρκετές νουβέλες, όπως το «Το βιβλίο της χαράς», μυθιστορήματα όπως το «Πασχαλιές», διηγήματα όπως το «Χρώματα εμπιστοσύνης» και βιβλία για παιδιά, όπως το «Το Λιοντάρι και το Φίδι». Βέβαια το συγγραφικό της έργο ήταν κυρίως πεζογραφικό. Όμως, είναι γεγονός ότι έχει ασχοληθεί και με τη λογοτεχνική μετάφραση.

Πηγή εικόνας: Διακόνημα

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι έχει τιμηθεί με το Βραβείο της Ομάδας των 12, το Κρατικό Βραβείο μυθιστορήματος, το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος, το Βραβείο Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, το Βραβείο Παιδικού Μυθιστορήματος του Ι.Δ. Κολλάρου και το Βραβείο του Ανώτατου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος. Ακόμη, έχει συνεργαστεί και με το κρατικό ραδιόφωνο, που είχε αναλάβει κάποιες λογοτεχνικές εκπομπές. Ταυτόχρονα, είχε συνεργαστεί και με αρκετά περιοδικά, όπως Νέα Εστία, Ελληνική Δημιουργία, Ο Αιώνας μας, Εποχές, Ευθύνη, Διαβάζω, Νέα Πορεία.

Στη συνέχεια, υπήρξε ιδρυτικό μέλος και Γενική Γραμματέας της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Πολιτιστικής Ένωσης Ελληνίδων. Ακόμη, έχει διατελέσει Γενική Γραμματέας της Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά και του Διοικητικού Συμβουλίου της EPT. Ταυτόχρονα, υπήρξε εταίρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας και μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού για τα Κρατικά Βραβεία.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολίνα Σκόνδρα
Νικολίνα Σκόνδρα
Γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στη σχολή Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας λάβει ως κατεύθυνση την Πολιτική Ανάλυση. Έχει εργαστεί εθελοντικά στην ομάδα ΜΕΤΑ-δράση, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες.