21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Καρίν Ανν-Μαρί Σόντερ

Fe-Memorance: Καρίν Ανν-Μαρί Σόντερ


Της Νικολίνας Σκόνδρα, 

Η Karin Ann-Marie Söder υπήρξε η πρώτη γυναίκα ηγέτης μεγάλου πολιτικού κόμματος στη Σουηδία και ήταν μια από τις πρώτες γυναίκες υπουργούς Εξωτερικών στον κόσμο. Γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1928 στη Σουηδία και έφυγε από τη ζωή στις 19 Δεκεμβρίου 2015. Πιο συγκεκριμένα, ήταν ενεργή πολιτικός ενός κεντρώου, φιλελεύθερου και αγροτικού κόμματος της χώρας, στο οποίο ηγήθηκε από το 1985 έως το 1987. Παρά τα ποικίλα επιτεύγματά της, η πολιτική κληρονομιά Söder είναι η μεταρρύθμιση του 1980, κατά την οποία τα καταστήματα της Systembolaget (εθνικό μονοπώλιο λιανικής πώλησης αλκοολούχων ποτών) θα παρέμεναν κλειστά τα Σάββατα (καταργήθηκε το 2001).

Όσον αφορά την εκπαίδευση και τις σπουδές της, η Söder αποφοίτησε από το γυμνάσιο στο Gothenburg και αργότερα σπούδασε στο Falun. Στη συνέχεια, εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στο Värmland και στο Täby, όπου από το 1963 έως το 1971 ήταν μέλος του τοπικού συμβουλίου. Ακόμα, από το 1969 έως το 1973, ήταν μέλος του Συμβουλίου της Στοκχόλμης. Από το 1971 μέχρι το 1991, διετέλεσε βουλευτής του Σουηδικού Κοινοβουλίου, μέλος του Κοινοβουλίου και δεύτερος αντιπρόεδρος του κόμματος Centre. Όταν το 1976 έγινε πρωθυπουργός της χώρας ο Thorbjörn Fälldin, η Söder ανακηρύχθηκε Υπουργός Εξωτερικών. Βέβαια, μετά από δύο χρόνια, εγκατέλειψε το κόμμα, έπειτα από μια ενδοκομματική πολιτική σύγκρουση για την πυρηνική ενέργεια.

Το 1979, έγινε υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ανέλαβε τη θέση του πρώτου αντιπροέδρου του κόμματος Centre. Όμως, όταν το 1982 ο κεντροδεξιός συνασπισμός έχασε στις εκλογές από τους Σοσιαλδημοκράτες, η Söder έπαψε να κατέχει το υπουργικό αξίωμα. Το 1985, όταν ο Thorbjörn Fälldin παραιτήθηκε, η Söder κατέληξε να βρίσκεται στην υψηλότερη θέση του κόμματος, όμως σύντομα, το 1987, εγκατέλειψε την ηγεσία για λόγους υγείας. Παρ’ όλα αυτά, έχει διατελέσει πρόεδρος του Save the Children Sweden και του Σκανδιναβικού Συμβουλίου. Ακόμα, υπήρξε μέλος αρκετών διοικητικών συμβουλίων εταιρειών (όπως των Skandia και Wermlandsbanken) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Royal Institute of Technology.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολίνα Σκόνδρα
Νικολίνα Σκόνδρα
Γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στη σχολή Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας λάβει ως κατεύθυνση την Πολιτική Ανάλυση. Έχει εργαστεί εθελοντικά στην ομάδα ΜΕΤΑ-δράση, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες.