15 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Αρχική#Cocooning_Time«Αγάπη μου, την άλλη φορά…»: Η καραντίνα ως εφαλτήριο για την επιτυχία

«Αγάπη μου, την άλλη φορά…»: Η καραντίνα ως εφαλτήριο για την επιτυχία


Της Ελευθερίας Κωνστάντιου,

Η περίοδος της καραντίνας καλά κρατεί, ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, καθώς αύριο συμπληρώνεται ένας μήνας από τη μέρα που το lockdown επέστρεψε, μετά από διάλειμμα έξι μηνών. Πώς πέρασε αυτός ο μήνας; Σίγουρα χωρίς να το καταλάβω! «Τι και πώς;», θα αναρωτηθεί κανείς! Αλλά εδώ είμαι για να εξηγήσω!

Πόσες φορές νιώσατε εσείς ότι έρχεστε αντιμέτωποι με την αποτυχία; Εγώ σίγουρα αρκετές! Έτσι, λοιπόν, όταν πριν λίγους μήνες βγήκαν τα αποτελέσματα για το πτυχίο της ξένης γλώσσας που έδινα, ένιωσα σαν να έφαγα ένα γερό χαστούκι. Τα πέντε στάδια μέχρι την αποδοχή της αποτυχίας μου θα τα θυμάμαι για πολύ καιρό. Άρνηση και απομόνωση, θυμός, διαπραγμάτευση και κατάθλιψη, μέχρι την πλήρη αποδοχή της πραγματικότητας. Έναν ολόκληρο μήνα διήρκησε η όλη κατάσταση.

Ωστόσο, τα δύσκολα είναι για τους ανθρώπους! Τίποτα δεν τελειώνει χωρίς συνεχή μόχθο και χωρίς να τα έχεις δώσει όλα. Συνεπώς, λίγο πριν τα τέλη Σεπτέμβρη, πιο πεισμωμένη από ποτέ, αποφάσισα ότι έχασα την μάχη, αλλά όχι και τον πόλεμο! Έτσι, η νέα μου μάχη ορίστηκε για τα μέσα του Δεκεμβρίου. Άνοιξα, λοιπόν, τα παλιά μου βιβλία, αγόρασα και κάποια καινούργια κι από εκείνη τη μέρα προσπαθώ ώστε να εκπληρώσω τον στόχο μου. Μόνο που τώρα αυτός ο στόχος έχει τεθεί για πιο ψηλά.

Αν το καλοκαίρι αυτός ο στόχος ήταν απλά να πετύχω στις εξετάσεις, τώρα στόχος είναι να γράψω όσο καλύτερα γίνεται! Κι αυτό προσπαθώ να πετύχω τον τελευταίο μήνα! Διαβάζοντας και γράφοντας συνεχώς. Δεν έχει πολύ καιρό που ενημερώθηκα πως η προγραμματισμένη «μάχη» για τον Δεκέμβρη θα αναβληθεί για τον -κορωνοϊού επιτρέποντος- Ιανουάριο, δίνοντάς μου ακόμα περισσότερο χρόνο. Όσοι με ρωτούσαν και κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας για το πώς περνάει ο χρόνος μου σε αυτήν έμεναν λίγο άναυδοι, όταν με άκουγαν να παρακαλώ ώστε η μέρα από 24 ώρες να έχει 48. Για εμένα ήταν ανάγκη η όσο το δυνατό γίνεται καλύτερη προετοιμασία, γνωρίζοντας πως μόνο με περισσότερο χρόνο μπορώ να τα καταφέρω.

Η καραντίνα είναι μια δύσκολα διαχειρίσιμη κατάσταση για όλους. Ωστόσο, για μερικούς, όπως εγώ, αποτελεί και μία άκρως δημιουργική περίοδο! Περισσότερος χρόνος για καλύτερη προετοιμασία, για ενδοσκόπηση, όσον αφορά τα λάθη που οδήγησαν στην προηγούμενη αποτυχία μου, αλλά και όνειρα πως όταν βγούμε και η επόμενη «μάχη» λάβει χώρα επιτυχώς, χωρίς άγχος θα μπορώ να γευθώ τους καρπούς της επιτυχίας μου σε ένα πιο αισιόδοξο περιβάλλον.

Τα πράγματα και οι καταστάσεις έχουν το πρόσημο που εμείς οι ίδιοι τους δίνουμε. Θεωρώ την καραντίνα ως κάτι που μου δίνει τη δυνατότητα να αναμετρηθώ με τον εαυτό μου και τις δυνατότητές μου για κάτι καλύτερο. Περισσότερες ασκήσεις, τεστ, εξάσκηση, αλλά και webinars δεν μου επιτρέπουν λεπτό να παρεκκλίνω από τον στόχο μου, δίνοντάς μου ταυτόχρονα και την αίσθηση ότι είμαι ενεργή.

Η πρότασή μου, λοιπόν, γι’ αυτό το #cocooning_time δεν είναι άλλη από το να αναμετρηθείς με τον εαυτό σου, να θέσεις τους στόχους σου και να παλέψεις για αυτούς, μέχρι να τελειώσει αυτή η δύσκολη -για όλους- δοκιμασία! Κι αν έρθεις αντιμέτωπος με κάποια αποτυχία, μη χάσεις την πίστη σου, τραγούδησε κι εσύ το: «Αγάπη μου, την άλλη φορά» και όλα θα πάνε πολύ καλύτερα!


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελευθερία Κωνστάντιου
Ελευθερία Κωνστάντιου
Γεννήθηκε στη Λήμνο. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΠΜΣ «Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές», του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μεταπολεμική ποίηση, τη γενιά του '70 και τη σύγχρονη ποιητική παραγωγή.