20.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Ellen Glasgow

Fe-Memorance: Ellen Glasgow


Της Μαριτίνας Γκίνη, 

Η Ellen Glasgow ήταν Αμερικανίδα μυθιστοριογράφος. Γεννήθηκε στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια στις 22 Απριλίου 1874, η Ellen μεγάλωσε διαφορετικά από άλλες γυναίκες της αριστοκρατικής τάξης της. Λόγω της κακής της υγείας, εκπαιδεύτηκε στο σπίτι στο Ρίτσμοντ, έλαβε το αντίστοιχο πτυχίο γυμνασίου, αν και διάβασε βαθιά στη φιλοσοφία, την κοινωνική και πολιτική θεωρία, καθώς και την ευρωπαϊκή και βρετανική λογοτεχνία.

Η Glasgow σε όλη τη διάρκεια της συγγραφικής της πορείας, δημοσίευσε 20 μυθιστορήματα, μια συλλογή ποιημάτων, ένα βιβλίο διηγήσεων και ένα βιβλίο λογοτεχνικής κριτικής. Το πρώτο της μυθιστόρημα, The Descendant, δημοσιεύτηκε το 1897 ανώνυμα όταν ήταν 24 ετών. Αν και δημοσιεύτηκε ανώνυμα, η συγγραφή της έγινε γνωστή την επόμενη χρονιά, όταν το δεύτερο μυθιστόρημά της, “Phases of an Inferior Planet” ανακοίνωσε στη σελίδα τίτλου του, από την Ellen Glasgow, συγγραφέας του “The Descendant”.

Μεγάλο μέρος της δουλειάς της επηρεάστηκε από τα ρομαντικά ενδιαφέροντα και τις ανθρώπινες σχέσεις που η Γλασκόβη ανέπτυξε καθόλη τη διάρκεια της ζωής της. Ακολούθησε πλήθος μυθιστορημάτων απεικονίζοντας επακριβώς την μεταβαλλόμενη φύση της κοινωνίας του Νότου. Χαρακτηρίστηκε ιδρύτρια του ρεαλιστικού κινήματος στη νότια λογοτεχνία. Η Glasgow δεν είχε στο επίκεντρο της  αρχικά τους ρόλους των γυναικών και τοποθετούσε κατά κύριο λόγο ήρωες στην θεματική των ιστοριών της και όχι ηρωίδες. Το 1941, η Glasgow δημοσίευσε το μυθιστόρημα “This is our Life”, το οποίο είχε μια ιδιαιτέρως προοδευτική στάση απέναντι στους Αφρο-Αμερικανούς, τους οποίους ενσωμάτωσε στο κύριο μέρος της ιστορίας, τονίζοντας τις κατάφορες αδικίες που είχαν υποστεί από την κοινωνία. Το μυθιστόρημα αυτό απέσπασε το βραβείο Πούλιτζερ το 1942, καθώς οι κριτικοί έκαναν λόγο για αριστούργημα.

Η Ellen Glasgow έφυγε από τη ζωή στις 21 Νοεμβρίου 1945 σε ηλικία 71 ετών κατά τη διάρκεια του ύπνου της. Η σορός της τάφηκε στο Κοιμητήριο του Χόλιγουντ του Ρίτσμοντ στη Βιρτζίνια.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριτίνα Γκίνη
Μαριτίνα Γκίνη
Γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1999. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λατρεύει τον εθελοντισμό, τα ταξίδια και τα βιβλία που μπορούν να την ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή.