17.6 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΟ Trump απέλυσε τον Υπουργό Άμυνας Mark Esper

Ο Trump απέλυσε τον Υπουργό Άμυνας Mark Esper


Της Ιωάννας Ερμείδου,

Μέσω Twitter ο απερχόμενος Πρόεδρος των Η.Π.Α., Donald Trump, ανακοίνωσε την απόλυση του μέχρι πρότινος Υπουργού Άμυνας της χώρας, Mark Esper. O 45ος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ο Christopher K. Miller, ο οποίος ήταν ο Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας, θα διοριστεί ως ο νέος Υπουργός Αμύνης. Δύο αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αναφέρουν ότι ο Trump θα συνεχίσει με τις απολύσεις και ότι ο Christopher A. Wray, Διευθυντής του FBI όπως και η Gina Haspel, Διευθύντρια της CIA, είναι οι επόμενοι. Η απομάκρυνση αυτών των ανώτερων αξιωματούχων δημιουργεί ένα κενό στην εθνική ασφάλεια της χώρας. Μάλιστα, η κίνηση αυτή του Προέδρου δεν έχει προηγούμενο, αφού κανένας απερχόμενος Πρόεδρος δεν έχει επιχειρήσει κάτι ανάλογο έπειτα από ήττα στην προσπάθεια επανεκλογής του. Στο Πεντάγωνο, η αποχώρηση του κ. Esper δημιουργεί έντονες ανησυχίες, καθώς αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας έχουν εκφράσει ιδιωτικά τις ανησυχίες τους, ότι ο Πρόεδρος ενδέχεται να ξεκινήσει επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν ή άλλων αντιπάλων των Η.Π.Α., κατά τις τελευταίες του ημέρες στο κορυφαίο αξίωμα.

«Σύμφωνα με την εμπειρία μου, θα υπάρχουν κάποιοι λόγοι να απολύσει τον Υπουργό Άμυνας, του οποίου του απομένουν μόνο 72 μέρες», ανέφερε σε δήλωσή της η Eliss Slotkin, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου επί της κυβέρνησης Obama. «Ο ένας θα ήταν η φτωχή εκτέλεση των καθηκόντων του, κάτι που δεν αφορά τον κ. Esper, ένας δεύτερος λόγος θα ήταν από εκδίκηση, ένας τρίτος λόγος θα ήταν επειδή ο Πρόεδρος θέλει να προβεί σε ενέργειες τις οποίες ο Υπουργός Άμυνας θα αρνείτο να εκτελέσει».

Η «πτώση» του κ. Esper δεν προκάλεσε και πολύ μεγάλη έκπληξη, αφού, ήδη από τον Ιούνιο, δεν είχε υποστηρίξει την επίκληση του νόμου περί εξέγερσης, ενός νόμου του 1807, που θα επέτρεπε στον Trump να αναπτύξει στρατεύματα για την καταστολή των ταραχών ανά τη χώρα, μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού George Floyd, θύματος της ακραίας αστυνομικής βίας. Ο κ. Esper είχε δηλώσει ότι η χρήση των στρατιωτικών δυνάμεων θα πρέπει να γίνεται μόνο σε επείγουσες καταστάσεις και ως εσχάτη λύση, δήλωση με την οποία κατέστησε σαφές ότι δεν υποστηρίζει την επίκληση του νόμου περί εξέγερσης.

Ο πρώην Υπουργός Άμυνας γνώριζε ότι ήταν πολύ πιθανό να απολυθεί, γι’ αυτόν τον λόγο είχε προετοιμάσει και την επιστολή παραίτησής του, όμως ήλπιζε να συνεχίσει να υπηρετεί για όσο το δυνατό περισσότερο καιρό, με στόχο τη διατήρηση της ομαλότητας στο Υπουργείο. Σε επιστολή δύο σελίδων προς τον Trump, o Esper ανέφερε: «Υπηρετώ τη χώρα με σεβασμό στο Σύνταγμα, επομένως αποδέχομαι την απόφασή σας να με αντικαταστήσετε».

Η επιλογή του Chris Miller θεωρήθηκε από πολλούς αξιωματούχους ως μία μη συμβατική επιλογή. Επιπροσθέτως, αποτελεί μια κίνηση η οποία συμβάλλει στη γενικότερη αίσθηση αστάθειας, τη στιγμή που ήταν πολύ σημαντικό να αποφευχθεί η αποστολή τέτοιου είδους μηνυμάτων σε όλον τον κόσμο.

Όσον αφορά τον νέο Υπουργό Άμυνας, ο Miller υπηρέτησε στις Ειδικές Δυνάμεις και συμμετείχε στην απελευθέρωση του Kandahar στον Πόλεμο του Αφγανιστάν. Επίσης, διετέλεσε κορυφαίος αξιωματούχος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ενώ, φέτος, υπηρέτησε ως Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας.

O πρώην Υπουργός διέψευσε τις φήμες ότι ήταν ο yes man  στο αφεντικό του. Οι επικριτές της κυβέρνησης, αλλά και ο ίδιος ο Τrump, τον αποκαλούσαν ως κύριο Yesper λόγω της φήμης, πως ήταν απόλυτα υπάκουος στον Trump. Βέβαια, o ίδιος υποστήριξε ότι είναι από τους λίγους που, τελικά, εναντιώθηκαν στον Trump.

Την ξαφνική κίνηση του Trump σχολίασε και η Nancy Pelosi: «Η ξαφνική απόλυση του Υπουργού Άμυνας Esper αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι ο Πρόεδρος Trump σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τις τελευταίες του ημέρες στο αξίωμα σπέρνοντας το χάος στις Η.Π.Α., αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.».


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ:


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννα Ερμείδου
Ιωάννα Ερμείδου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998. Διανύει το 4ο έτος των σπουδών της στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Διαθέτει άριστη γνώση Αγγλικών και Γαλλικών και καλή γνώση Ισπανικών και Ιταλικών. Έχει πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση στο Γραφείο Διπλωματικού Συμβούλου της Βουλής των Ελλήνων. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με τον αθλητισμό, την οικολογία και τον καθαρισμό των ακτών.