19.4 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Margaret Wilhelmina Wilson

Fe-Memorance: Margaret Wilhelmina Wilson


Της Μαριτίνας Γκίνη, 

Η Margaret Wilhelmina Wilson ήταν Αμερικανίδα μυθιστοριογράφος. Γεννήθηκε στις 16 Ιανουαρίου1882 στο Traer της Αϊόβα και μεγάλωσε στο αγρόκτημα της οικογένειάς της. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο ολοκληρώνοντας τις σπουδές της το 1904.

Μετά την περάτωση των σπουδών της, έγινε ιεραπόστολος στην υπηρεσία της Ενωμένης Πρεσβυταριανής Εκκλησίας της Βόρειας Αμερικής στην Ινδία, δουλεύοντας ταυτόχρονα σε σχολείο θηλέων και σε ένα νοσοκομείο. Το 1910 επέστρεψε στις ΗΠΑ και έξι χρόνια μετά παραιτήθηκε από την θέση της ιεραποστόλου. Παρά τις υποχρεώσεις της, δημοσίευε τα διηγήματά της σε διάφορα μηνιαία περιοδικά συμπεριλαμβανομένου του Atlantic Monthly.  Η θεματική των γραπτών της περιστρεφόταν γύρω από τον ρόλο της θρησκείας στη ζωή των ανθρώπων και από τη δευτερογενή κατάσταση των γυναικών. Το 1923 κέρδισε ένα βραβείο 2000 δολαρίων, ωστόσο ελάχιστοι την αναγνώριζαν, καθώς υπέγραφε τα κείμενά της ως Elderly Spinster, υποστήριζε ότι έγραφε για γυναίκες αναγνώστες από την σκοπιά μιας γυναίκας. Τα μυθιστορήματα Daughters of India και Trousers of Taffeta είναι εμπνευσμένα από τα χρόνια που έζησε στην Ινδία.

Το 1923 παντρεύτηκε τον Τζορτζ Ντάγκλας Τέρνερ και ένα χρόνο αργότερα της απονεμήθηκε το βραβείο Πούλιτζερ για τους Able McLaughlins. Η μεταρρυθμιστική ποινή της έδωσε την αφορμή για να συγγράψει το μυθιστόρημα «Έγκλημα και τιμωρία»  το 1931, καθώς και τις δύο νουβέλες The Dark Duty και The Valiant Wife το 1933. Έξι χρόνια αργότερα, το 1939 έγραψε το παιδικό μυθιστόρημα Devon Treasure Mystery. Τα μυθιστορήματα της εξέφραζαν νατουραλιστικά την καθημερινότητα της εποχής και έθιγαν τα κοινωνικά ζητήματα. αποτελώντας πολύτιμο αντικείμενο μελέτης για τους μαθητές της πολιτιστικής ιστορίας.

Έφυγε από τη ζωή στις 6 Οκτωβρίου 1973 σε ηλικία 91 ετών.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριτίνα Γκίνη
Μαριτίνα Γκίνη
Γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1999. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λατρεύει τον εθελοντισμό, τα ταξίδια και τα βιβλία που μπορούν να την ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή.