17.6 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΗ «απιστία» του Προέδρου Trump στις επιστήμες

Η «απιστία» του Προέδρου Trump στις επιστήμες


Της Ιωάννας Ερμείδου,

Συνεχίζεται η επίθεση του Αμερικανού Προέδρου κατά των επιστημών, όπως, για παράδειγμα, όσον αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενόψει, μάλιστα, των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών, αλλά και της έναρξης της επιδημίας του κορωνοϊού. Ο Πρόεδρος δεν είναι λίγες οι φορές, που έχει κατορθωθεί με κενά επιχειρήματα κατά επιστημονικών αποδεικτικών στοιχείων, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως ειδήμονα, αν και, στην πραγματικότητα, απλά επαναλαμβάνει αυτό που θέλουν να ακούσουν οι ψηφοφόροι του, ότι δηλαδή η πανδημία δεν υπάρχει και ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια θεωρία συνωμοσίας. Όταν, σε έναν λόγο του πολιτικού του αντιπάλου, Joe Biden, τον χαρακτήρισε εμπρηστή, τοποθετώντας την υπερθέρμανση του πλανήτη στο κέντρο της εκστρατείας του, ο Trump, για μια ακόμη φορά, αρνήθηκε να παραδεχτεί ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές, ίσως, να έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή, αλλά, αντίθετα, δήλωσε ότι οι φωτιές είναι αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης των δασών. Καθώς οι φωτιές μαίνονταν στη δυτική ακτή, προκαλώντας δεκάδες θανάτους, καταστρέφοντας περιουσίες και μολύνοντας τον αέρα με καπνό, ο Trump «έκοψε» απότομα έναν αξιωματούχο, που δήλωσε ότι πίσω από την τεράστια οικολογική καταστροφή, που έλαβε χώρα στην California, βρίσκεται η κλιματική αλλαγή, λέγοντας ότι ο καιρός θα γίνει πιο δροσερός.

«Στο τέλος, θ’ αρχίσει να δροσίζει. Περιμένετε και θα δείτε», διαβεβαίωνε ο πρόεδρος, κατά τη δημόσια συνομιλία, που είχε με τον Wade Crowfoot, τοπικό αξιωματούχο της υπηρεσίας προστασίας φυσικών πόρων, στο Sacramento. «Θα ευχόμουν η επιστήμη να συμφωνούσε μαζί σας», απάντησε ο αξιωματούχος, με τον Tump να συνεχίζει, γελώντας: «Δεν νομίζω ότι η επιστήμη ξέρει πραγματικά τι συμβαίνει».

Επίσης, ο Πρόεδρος αντιμετώπισε σφοδρές επικρίσεις για την προεκλογική του εκστρατεία στη Nevada, μην τηρώντας κανένα μέτρο ασφάλειας για τον κορωνοϊό. Από τους χιλιάδες ανθρώπους, που πήγαν στο κλειστό στάδιο, ελάχιστοι ήταν αυτοί που φορούσαν μάσκες, χωρίς να τηρούν και τις απαραίτητες αποστάσεις. Σημειωτέον, ότι η Nevada έχει θεσπίσει ως ανώτατο όριο τα 50 άτομα για συγκεντρώσεις.

Βέβαια, τα παραπάνω δεν προκαλούν έκπληξη, αν αναλογιστούμε ότι, στο παρελθόν, έχει προωθήσει μη αναγνωρισμένες θεραπείες για τον κορωνοϊό, όπως η υδροξυχλωροκίνη, την οποία την έχουν απορρίψει οι ειδικοί, όπως, επίσης, και την πιθανή αποτελεσματικότητα ενέσεων χλωρίνης. Ακόμα στο πεδίο της κλιματικής αλλαγής, η πολιτική του είναι ακριβώς αντίθετη με μέτρα, που στόχο είχαν να σώσουν τον πλανήτη. Ένα από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα είναι η απόσυρσή του από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Η κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον βρέθηκαν στο επίκεντρο των περικοπών της κυβέρνησης Trump, ενώ Ρεπουμπλικανοί βουλευτές και γερουσιαστές έχουν ψηφίσει νόμους, με στόχο τη χαλάρωση των περιβαλλοντικών κανόνων στους κινητήρες αυτοκινήτων  και στην κατασκευή εργοστασίων παραγωγής ενέργειας μέσω καύσης άνθρακα.

Οι προτεραιότητες του Προέδρου είναι ξεκάθαρες: για παράδειγμα, η προώθηση των κολοσσών εταιρειών πετρελαίου. Η αποδοχή, ότι η αλλαγή του κλίματος είναι πραγματική, θα απαιτούσε την ανάληψη των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπισή της. Αντίθετα, ο Πρόεδρος προτιμά να αγνοεί τα προβλήματα και να αναρτά προπαγανδιστικά tweets, τα οποία σπέρνουν την παραπληροφόρηση.

Ακόμα, η απόρριψη των συμβουλών επιστημόνων ταιριάζει, επίσης, στην εικόνα του Προέδρου ως ενός outsider, απομακρυσμένο από την ελίτ πολιτικών και ακαδημαϊκών. Βοηθά, δηλαδή, με αυτόν τον τρόπο να σταθεροποιήσει τον δεσμό με τους υποστηρικτές του, με τους οποίους μαζί αντιστέκονται στις αλλαγές στον παραδοσιακό τρόπο ζωής των Αμερικανών, που μέτρα για την υποχρεωτική χρήση μάσκας ή μέτρα για την προστασία του πλανήτη θεωρούνται ως παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων τους.

Ο Michael Caputo, βοηθός Υπουργός Δημοσίων Σχέσεων στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, κατηγόρησε τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών, πως υποθάλπουν μια ομάδα αντίστασης αποφασισμένη να υπονομεύσει τον Πρόεδρο Trump.

Ο πόλεμος κατά των επιστημών δεν είναι απλά ένα κομμάτι της προεκλογικής του εκστρατείας, αλλά, αντίθετα, χαρακτηρίζει ολόκληρη την πορεία του για το πιο υψηλό αξίωμα. Εντός της προεδρικής του θητείας, ο 45ος Αμερικανός Πρόεδρος προχώρησε σε δραματικές περικοπές επιστημονικών προγραμμάτων, όπως αυτά για την πρόληψη της εγκυμοσύνης των ανηλίκων, για την προώθηση της υγιεινής διατροφής στα σχολεία και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως προαναφέρθηκε.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Ιωάννα Ερμείδου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998. Διανύει το 4ο έτος των σπουδών της στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Διαθέτει άριστη γνώση Αγγλικών και Γαλλικών και καλή γνώση Ισπανικών και Ιταλικών. Έχει πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση στο Γραφείο Διπλωματικού Συμβούλου της Βουλής των Ελλήνων. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με τον αθλητισμό, την οικολογία και τον καθαρισμό των ακτών.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννα Ερμείδου
Ιωάννα Ερμείδου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998. Διανύει το 4ο έτος των σπουδών της στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Διαθέτει άριστη γνώση Αγγλικών και Γαλλικών και καλή γνώση Ισπανικών και Ιταλικών. Έχει πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση στο Γραφείο Διπλωματικού Συμβούλου της Βουλής των Ελλήνων. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με τον αθλητισμό, την οικολογία και τον καθαρισμό των ακτών.