Της Νικολίνας Σκόνδρα,

Η Μπέτι Φιλντ (8 Φεβρουαρίου 1913-13 Σεπτεμβρίου 1973) γεννήθηκε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης και ήταν ηθοποιός. Το πάθος της για το θέατρο πυροδοτήθηκε κατά τη διάρκεια της εφηβείας της. Έτσι, λοιπόν, το 1932, εγγράφηκε στην Αμερικανική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης. Το 1933, πραγματοποιήθηκε η πρώτη της επαγγελματική εμφάνιση στη θερινή παραγωγή “The First Mrs. Fraser” και σύντομα πρωταγωνίστησε και σ’ άλλους θεατρικούς ρόλους.

Στην ουσία, το 1934, ξεκίνησε η θεατρική της καριέρα, με το έργο “She Loves Me Not”, το οποίο ήταν μια θεατρική παραγωγή του Λονδίνου. Ακόμα, τον Νοέμβριο του 1934, η Μπέτι εμφανίστηκε στο Broadway, ως ηθοποιός στην κωμωδία “Page Miss Glory”, στην οποία είχε μικρό ρόλο. Στη συνέχεια, έπαιζε συχνά σε κωμικές ταινίες, όπως για παράδειγμα στα υπέροχα έργα: “Three Men on a Horse” (1935), “Boy Meets Girl” (1936), “Room Service” (1937) και “The Primrose Path” (1939). Στα δυο τελευταία, είχε αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές.

Το 1939, έκανε τα πρώτα της βήματα και στον κινηματογράφο. Πιο συγκεκριμένα, τα στελέχη της Paramount, αφού είδαν την ερμηνεία της στο “What a Life” (1938), αποφάσισαν να μετατρέψουν τη θεατρική παράσταση σε ταινία, στην οποία θα είχε και η Μπέτι ρόλο. Τα στελέχη της Paramount ενθουσιάστηκαν με το υποκριτικό ταλέντο της Μπέτι και υπέγραψαν ένα επταετές συμβόλαιο. Καθ’ όλη τη δεκαετία του 1940, η Μπέτι πρωταγωνίστησε σε αρκετές ταινίες, όπως στο “Mice and Men” του John Steinbeck (1939), παρ’ όλα αυτά δεν είχε καταφέρει να γίνει μια σταρ του σινεμά. Βέβαια, γι’ αυτό μπορεί να ευθύνεται το γεγονός ότι η Μπέτι απέφευγε τη σκηνή του Hollywood.

Συνέχιζε να παίζει στο Broadway σε θεατρικές παραστάσεις, όπως το “Ring Two” (1939). Τότε, η ηθοποιός γνώρισε τον συγγραφέα της θεατρικής παράστασης, τον Elmer Rice. Το 1942, παντρεύτηκαν και απέκτησαν τρία παιδιά: τον John Alden, την Judith και τον Paul. Έκτοτε, η Μπέτι πρωταγωνίστησε στα έργα του συζύγου της, όπως το “Flight to the West” (1940) και το “A New Life” (1943).


Νικολίνα Σκόνδρα

Γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στη σχολή Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας λάβει ως κατεύθυνση την Πολιτική Ανάλυση. Έχει εργαστεί εθελοντικά στην ομάδα ΜΕΤΑ-δράση, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες.