20.1 C
Athens
Σάββατο, 8 Μαΐου, 2021
Αρχική Fe-Memorance Fe-Memorance: Ιωάννα της Αγγλίας

Fe-Memorance: Ιωάννα της Αγγλίας


Της Νικολίνας Σκόνδρα, 

Η Ιωάννα της Αγγλίας (Οκτώβριος 1165 – 4 Σεπτεμβρίου 1199) υπήρξε βασίλισσα της Σικελίας. Πιο συγκεκριμένα, γεννήθηκε στη Γαλλία και υπήρξε το μικρότερο παιδί του βασιλιά της Αγγλίας, Ερρίκου Β΄, και της Ελεονώρας της Ακουιτανίας. Όταν ήταν ακόμα μικρή, ζούσε, μαζί με τη μητέρα της, στο Ουίντσεστερ και στο Πουατιέ. Το 1176, ο βασιλιάς Γουλιέλμος Β΄ της Σικελίας (Δεκέμβριος 1153 – 18 Νοεμβρίου 1189) ζήτησε την Ιωάννα σε γάμο και τελικά, το 1177, παντρεύτηκαν. Δεν υπάρχουν έγκυρες πηγές, πάντως υπάρχουν φήμες ότι, το 1181/2, απέκτησε έναν γιο, τον Βοϊμόνδο, ο οποίος απεβίωσε, όταν ήταν ακόμα βρέφος.

Το 1189, μετά τον θάνατο του συζύγου της, αιχμαλωτίστηκε από τον νέο βασιλιά της Σικελίας, Τανκρέδο. Το 1190, ο αδελφός της, ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος, σ’ ένα ταξίδι του προς τους Αγίους Τόπους, αποβιβάστηκε στην Ιταλία, ζητώντας από τον Τανκρέδο να αφήσει ελεύθερη την αδερφή του και να επιστρέψει την προίκα της. Σ’ αυτό το σημείο, να αναφέρουμε ότι η Ιωάννα ήταν η αγαπημένη αδελφή του Ριχάρδου. Όπως ήταν φυσικό, ο Τανκρέδος αρνήθηκε και έτσι ο Ριχάρδος αποφάσισε να αποβιβαστεί στην Ιταλία και να πολιορκήσει τη Μεσσίνα. Μετά από αυτές τις ενέργειες, ο βασιλιάς της Σικελίας υποχώρησε και τελικά υπέκυψε στην επιθυμία του Λεοντόκαρδου.

Τον Μάρτιο του 1191, αποβιβάστηκαν στη Μεσσίνα η μητέρα του Ριχάρδου και η σύζυγός του, Βερεγκάρια της Ναβάρρας. Στη συνέχεια, ο Ριχάρδος έδωσε εντολή σ’ ένα καράβι, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η επιστροφή της αδερφής και της συζύγου του. Όμως, μια θαλασσοταραχή τού χάλασε τα σχέδια, καθώς χώρισε τα πλοία τους. Έτσι, λοιπόν, ο Ριχάρδος ναυάγησε στην Κρήτη, ενώ η Ιωάννα και η Βερεγκάρια έφτασαν στην Κύπρο. Εκεί, ο άρχοντας του νησιού, Ισαάκιος Κομνηνός, επιχείρησε να τις συλλάβει, όμως τον πρόλαβε ο Ριχάρδος, ο οποίος τον συνέλαβε και τον φυλάκισε. Έπειτα, ο Λεοντόκαρδος έστειλε την αδερφή και τη γυναίκα του στην Άκρα.

Ο Λεοντόκαρδος επιχείρησε να ξαναπαντρέψει την αδερφή του με τον αδελφό του Σαλαντίν, Αλ Αντίλ Α΄. Η προσπάθεια ήταν μάταιη, καθώς η Ιωάννα δεν επιθυμούσε να παντρευτεί έναν μουσουλμάνο και αντίστοιχα ο Αλ Αντίλ, μια χριστιανή. Βέβαια, τον Οκτώβριο του 1196, παντρεύτηκε τον Ραϊμόνδο ΣΤ΄ της Τουλούζης (27 Οκτωβρίου 1156 – 2 Αυγούστου 1222), με τον οποίο επρόκειτο να αποκτήσει ένα παιδί, τον διάδοχο. Όμως, μια επανάσταση ευγενών ανάγκασε την Ιωάννα να δραπετεύσει, ενώ ήταν ακόμα έγκυος. Η Ιωάννα προσπάθησε να ζητήσει βοήθεια από τον αδερφό της, Ριχάρδο, αλλά αυτός ήταν ήδη νεκρός. Έτσι, κατέφυγε στο Αββαείο του Φοντεβρώ, όπου βρισκόταν η μητέρα της. Εκεί, στις 4 Σεπτεμβρίου 1199, άφησε την τελευταία της πνοή, κατά τη διάρκεια της γέννας.


Νικολίνα Σκόνδρα

Γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στη σχολή Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας λάβει ως κατεύθυνση την Πολιτική Ανάλυση. Έχει εργαστεί εθελοντικά στην ομάδα ΜΕΤΑ-δράση, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Fe-Memorance: Ντέινα Πλέιτο

Της Ραφαέλας - Γεωργίας Τσιμτσιλή, Η Ντέινα Πλέιτο ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός και μοντέλο. Έγινε γνωστή με τον ρόλο της Κίμπερλι στην κωμική σειρά "Different Strokes",...

Κολομβία: Συνταγματικός εκτροχιασμός

Της Παναγιώτας Χριστοδουλοπούλου, Χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους διάφορων πόλεων κατά μήκος της Κολομβίας, διαμαρτυρόμενοι για τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση της...

Το soft law και η προβληματική της υπαγωγής του στον ακυρωτικό έλεγχο του διοικητικού δικαστή

Του Πέτρου - Ορέστη Κατσούλα, Το διοικητικό δίκαιο αναπτύχθηκε και εδραιώθηκε κατά κύριο λόγο μέσα από τη συμβολή του διοικητικού δικαστή, ο οποίος, ως εγγυητής...

India Against COVID-19 Pandemic

By Anna Nguyen, If one could observe what is happening in the world right now, they would see quite a few paradoxes. Specifically, on one...
Νικολίνα Σκόνδρα
Γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στη σχολή Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας λάβει ως κατεύθυνση την Πολιτική Ανάλυση. Έχει εργαστεί εθελοντικά στην ομάδα ΜΕΤΑ-δράση, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες.