17.6 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςRepublican National Convention Day 2: Trump’s family Economy and Foreign Policy

Republican National Convention Day 2: Trump’s family Economy and Foreign Policy


Του Πάνου Μπόβαλη,

Ημέρα 2 για το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων. Για δεύτερη συνεχόμενη βραδιά, το συνέδριο θύμιζε ολίγον τι reality show, με την οικογένεια του Donald Trump να προσπαθεί να δείξει την καλή πλευρά του Προέδρου των Η.Π.Α. Οι υπόλοιποι ομιλητές επικεντρώθηκαν στο να πείσουν πόσο σπουδαία τα κατάφερε ο Trump στην οικονομία, την εξωτερική πολιτική και σε ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών ζητημάτων. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή…

Η βραδιά ξεκίνησε με την ομιλία της Melania Trump, στο πρόσφατα ανακαινισμένο Rose Garden του Λευκού Οίκου. Εκείνη, αρχικά, υπεραμύνθηκε του συζύγου της λέγοντας: «Έχετε έναν πρόεδρο, που δεν σταματάει ποτέ να πολεμάει για εσάς και τις οικογένειές σας. Βλέπω πόσο σκληρά δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ και παρά τις αθέμιτες επιθέσεις από τα μέσα, αυτός δεν τα παρατάει. Αν του πεις ότι δεν μπορεί, αυτός προσπαθεί περισσότερο. Είναι ένας αληθινός άνθρωπος, που λατρεύει την πατρίδα του και τους ανθρώπους της και θα κάνει τα πάντα για σας».

Στη συνέχεια, έδωσε συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του κορωνοϊού και ευχήθηκε δύναμη σε όσους παλεύουν στα νοσοκομεία να ξεπεράσουν τον ιό, ενώ έκανε έκκληση στους πολίτες, με αφορμή τον θάνατο του George Floyd και τις διαδηλώσεις, που τρέχουν στην Αμερική, να έρθουν πιο κοντά, να σταματήσουν οι ταραχές και να ζήσουν όλοι αρμονικά, αφοσιωμένοι στα αμερικανικά ιδανικά.

Η αλήθεια είναι ότι η ομιλία της συζύγου του Προέδρου των Η.Π.Α. ήταν από τις πιο μεστές στα μέχρι τώρα δύο συνέδρια και είναι η μόνη που έκανε τόσο εκτενή αναφορά τόσο στα θύματα του κορωνοϊού όσο και στις φυλετικές διακρίσεις, που λαμβάνουν χώρα στις Η.Π.Α. Παρά τις αναφορές της, όμως, στην πανδημία, αντιδράσεις προκάλεσε το γεγονός ότι οι 70 καλεσμένοι, που υπήρχαν χθες στο Rose Garden, δεν είχαν ούτε τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ τους, ούτε φορούσαν μάσκες, ούτε υποβλήθηκαν σε κάποιου είδους τεστ ή θερμομέτρηση, πριν καθίσουν.

Σειρά είχε η απρόσμενη εμφάνιση του Υπουργού Εξωτερικών, Mike Pompeo, με απευθείας σύνδεση από το Ισραήλ, οπού βρίσκεται, εδώ και λίγες ημέρες, σε διπλωματικό ταξίδι. Μια κίνηση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς είναι άγραφος κανόνας στις Η.Π.Α., υπουργοί να μην παίρνουν θέση σε κομματικές αντιπαραθέσεις. Είναι γνωστό, πάντως, ότι ο Pompeo έχει βλέψεις να θέσει, στο μέλλον, υποψηφιότητα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Όσον αφορά την ομιλία του, εξύμνησε κι αυτός με τη σειρά του τον Trump και τον τρόπο που έδρασε στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και πως χάρη σε εκείνον μειώθηκαν οι εντάσεις στη χερσόνησο της Κορέας και εξαλείφθηκαν το χαλιφάτο και το ISIS.

Ακολούθησε ένα επικοινωνιακό σόου του Trump με δύο βίντεο, που συμμετείχε ο ίδιος. Στο πρώτο, έδωσε χάρη στον Jon Pander, έναν πρώην κατάδικο για ένοπλη ληστεία και τωρινό ιδρυτή του “Hope for Prisoners”, μια ΜΚΟ που εργάζεται για την ομαλή μετάβαση των κρατουμένων στην κοινωνία μετά την απελευθέρωσή τους. Στο δεύτερο βίντεο, πολιτογράφησε ως Αμερικανούς πέντε μετανάστες, κάνοντας λόγο για την υψηλότερη τιμή, που μπορεί να λάβει κάποιος, ενώ τους ευχαρίστησε, που ακολούθησαν τον νόμο και σεβάστηκαν το αμερικανικό σύστημα. Ο Trump, παρά τη ρατσιστική και λαϊκίστικη τακτική, που έχει ακολουθήσει, φαίνεται να κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια, ώστε να διεκδικήσει ψήφους τόσο από κρατούμενους όσο και από μετανάστες.

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, τον λόγο πήρε, αρχικά, ο οικονομολόγος και γνωστός Ρεπουμπλικάνος Larry Kuddlow. Ισχυρίστηκε ότι ο Trump κληρονόμησε μια στάσιμη οικονομία από τον Obama και την έκανε ξανά ισχυρή (αν και οι μετρήσεις του ΑΕΠ και τα ποσοστά ανεργίας πλέον δείχνουν το αντίθετο). Τελείωσε λέγοντας ότι οι σκοτεινές ημέρες της στασιμότητας, της ύφεσης και της ανεργίας θα επιστρέψουν, αν εκλεγεί ο Biden.

Ακολούθησε η ομιλία της Tiffany Trump, που κατηγόρησε τα media της χώρας για την αντιμετώπισή τους απέναντι στον πατέρα της, μια κατηγορία χωρίς έρεισμα, καθώς ο ίδιος ο Πρόεδρος οδηγεί τα μέσα μαζικής επικοινωνίας με τις δηλώσεις του σε μια τέτοια στάση.

Η βραδιά τέλειωσε με τον μικρότερο γιο του προέδρου, τον Eric Trump, που έκανε μια δυναμική ομιλία μεν, γεμάτη λαϊκισμό και φανφάρες δε, ασκώντας δριμεία επίθεση τόσο στους Δημοκρατικούς όσο και στον Joe Biden.

«Το αμερικανικό πνεύμα, που νίκησε τον φασισμό, θα νικήσει και τις κενές, ριζοσπαστικές απόψεις της άκρας αριστεράς, τον Νοέμβριο. Η ψήφος στον Donald Trump είναι η ψήφος στην ελευθερία μας. Είναι μια ψήφος για το αμερικανικό πνεύμα, το αμερικανικό όνειρο και την αμερικανική σημαία. Ο Joe Biden είναι όλη του τη ζωή πολιτικός, δεν έχει υπογράψει στη ζωή του ούτε μια επιταγή, δεν γνωρίζει το παραμικρό για τον Αμερικανό εργαζόμενο. Η εκλογή εκείνου θα είναι ένα πισωγύρισμα, μια τεράστια ανακούφιση για τους τρομοκράτες».

Αυτά είναι μερικά από τα λόγια του Eric Trump, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, και έκλεισε λέγοντας: «Μου λείπει να δουλεύω μαζί σου, είμαι περήφανος για ό,τι κάνεις γι’ αυτήν τη χώρα».

Η χθεσινή βραδιά αναμφίβολα τα είχε όλα. Την οικογένεια Trump να προσπαθεί απεγνωσμένα να δείξει το καλό πρόσωπο του Προέδρου και το πόσο άδικα είναι τα media μαζί του, αναφορές κατά των Δημοκρατικών και του υποψηφίου τους, έναν Mike Pompeo που φιλοδοξεί να αναρριχηθεί στο κόμμα και τον Donald Trump να φέρεται σαν τον καλό Σαμαρείτη μέσα από επικοινωνιακά σόου, προσπαθώντας να κερδίσει την εύνοια και την συμπάθεια των ψηφοφόρων.

Το σύνθημα MAGA (Make America Great Again) της προηγούμενης προεκλογικής του εκστρατείας έχει αλλάξει σε KAG (Keep America Great). Μένει να δούμε, αν οι ψηφοφόροι συμφωνούν ή διαφωνούν στο ότι την έχει κάνει «υπέροχη»…


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Πάνος Μπόβαλης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998 και μεγάλωσε στην Θήβα. Σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Ρέθυμνο). Λατρεύει την Ιστορία και την Πολιτική και κάνει αρκετά συχνά ταξίδια στο εξωτερικό, καθώς του αρέσει να γνωρίζει νέους πολιτισμούς και κουλτούρες. Στον ελεύθερο χρόνο του ενημερώνεται για την πολιτική επικαιρότητα, ενώ βλέπει φανατικά ταινίες και αθλητικά γεγονότα.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πάνος Μπόβαλης
Πάνος Μπόβαλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998 και μεγάλωσε στην Θήβα. Σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Ρέθυμνο). Λατρεύει την Ιστορία και την Πολιτική και κάνει αρκετά συχνά ταξίδια στο εξωτερικό, καθώς του αρέσει να γνωρίζει νέους πολιτισμούς και κουλτούρες. Στον ελεύθερο χρόνο του ενημερώνεται για την πολιτική επικαιρότητα, ενώ βλέπει φανατικά ταινίες και αθλητικά γεγονότα.