17.6 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Kansas: Η Πολιτεία Ηλιοτρόπιο


Του Γιώργου Πασσά,

Στην καρδιά της αμερικανικής επικράτειας, περιτριγυρισμένη από πολιτείες σε όλα τα σημεία του ορίζοντα, βρίσκεται η «Πολιτεία Ηλιοτρόπιο», γνήσια εκπρόσωπος των ρεπουμπλικανικών αντιλήψεων, του διευρυνόμενου συντηρητισμού και της αγροτικής παραγωγής. Σταθερά κόκκινο, τα τελευταία 56 χρόνια, το Kansas σπανίως απασχολεί για μεγάλο χρονικό διάστημα την επικαιρότητα τόσο σε κοινωνικοοικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Μέχρι την έλευση των Ευρωπαίων αποίκων, στα εδάφη του Kansas κατοικούσαν διάφορες φυλές αυτοχθόνων, με κυριότερη τη φυλή Kansa, που ονοματοδότησε και την πολιτεία. Από το 1541, το ισπανικό στοιχείο ήταν έντονο στην περιοχή, έπειτα όμως από τον αμερικανικό-μεξικανικό πόλεμο του 1848, η πολιτεία προσαρτήθηκε εξ ολοκλήρου στις Η.Π.Α. Το 1827, ολοκληρώνεται το χτίσιμο του οχυρού Leavenworth, το οποίο αποτελεί και τον πρώτο οργανωμένο οικισμό λευκών Αμερικανών στην περιοχή. Με το φλέγον ζήτημα της σκλαβιάς στο επίκεντρο και με το διεθνές ενδιαφέρον στραμμένο προς τις Η.Π.Α., ο πρόεδρος Franklin Pierce, επιθυμώντας να βελτιώσει τη δημοτικότητά του στις δυτικές και νότιες πολιτείες, υπογράφει το 1854 το νομοσχέδιο Kansas-Nebraska, το οποίο χωρίζει το αμερικανικό έδαφος σε δύο μεγαλύτερες περιοχές και εισάγει την αρχή της πληθυσμιακής κυριαρχίας, σύμφωνα με την οποία ο πληθυσμός της εκάστοτε περιοχής θα αποφασίσει με ψηφοφορία για το αν η πολιτεία θα διατηρήσει τον θεσμό της δουλείας ή όχι. Στην αντίστοιχη ψηφοφορία για την περιοχή του Kansas, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι και των δύο στρατοπέδων, με σκοπό να διασφαλίσουν το υπέρ τους εκλογικό αποτέλεσμα. Οι φιλονικίες δεν άργησαν να μετατραπούν σε ένοπλη διαμάχη, που διήρκεσε έξι χρόνια (1855-1861), με ποικίλες διακυμάνσεις βιαιότητας και έμεινε στην ιστορία ως “Bleeding Kansas”. Εν τέλει, η πολιτεία του Kansas προσαρτάται στην Ένωση ως “free state”. Στον αγώνα για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών, το Kansas υποστήριξε την απελευθέρωση των σκλάβων τόσο πολιτικά όσο και ένοπλα, με πρωτοστάτη τον John Brown, αγωνιστή και ηγέτη διαφόρων επιμέρους ομάδων, κατά τις διενέξεις του 1855-1861.

Μια από τις πιο αραιοκατοικημένες πολιτείες, το Kansas έχει λιγότερους από 3.000.000 εκατομμύρια κατοίκους, όντας ταυτοχρόνως σε έκταση περίπου όσο η μισή Ελλάδα. Η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού είναι λευκοί (84%), χριστιανοί (75%) και αγγλόφωνοι (91,3%). Παρ’ ότι πρωτεύουσα είναι η Topeka, η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη είναι η Wichita, με 300.000 και πλέον κατοίκους. Σε οικονομικό επίπεδο, το Kansas βασίζεται διαχρονικά στην αγροτική παραγωγή, εκμεταλλευόμενο τα εύφορα εδάφη, που συντηρεί ο ποταμός Kansas, και παραμένοντας, επιπλέον, αφοσιωμένο στη βιομηχανία, δίχως να στρέφεται προς τον τομέα της παροχής υπηρεσιών, όπως έπραξαν οι περισσότερες πολιτείες. Μέχρι σήμερα, πρωταγωνιστεί, σε εθνικό επίπεδο, στην παραγωγή καλαμποκιού, ζαχαρόχορτου, σόγιας και κυρίως σιταριού, γεγονός που του χάρισε το προσωνύμιο η Πολιτεία του Σιταριού, ενώ σημαντικό μέρος της σχετικά επίπεδης μορφολογίας του εδάφους καλύπτεται με ηλιοτρόπια, δίνοντας στο περιβάλλον μια ξεχωριστή ομορφιά. Όσον αφορά τη βιομηχανία, η ποικιλία των παραγόμενων προϊόντων είναι εντυπωσιακή, περιλαμβάνοντας από μαχητικά στρατιωτικά αεροπλάνα μέχρι είδη κάμπινγκ, καλοριφέρ και κλιματιστικά, ενώ δεν απουσιάζουν και τα προϊόντα από επεξεργασία φυτών. Η διευρυμένη δυνατότητα κινήσεων στον οικονομικό και παραγωγικό τομέα της πολιτείας εξασφαλίζεται από την πληθώρα διαθέσιμων φυσικών πόρων, με το Kansas να βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις διαπολιτειακά, όσον αφορά την εξόρυξη και εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στην πολιτική σκηνή, η κυριαρχία των Ρεπουμπλικάνων είναι σταθερή, αν και τελευταία οι Δημοκρατικοί, από το 2019, εμπλέκονται δυναμικότερα στις πολιτικές και κυβερνητικές εξελίξεις, καταλαμβάνοντας περισσότερες θέσεις. Από τα μέσα του 20ου αιώνα, το Kansas αποτελεί σταθερά μια εκ των συντηρητικότερων πολιτειών, ψηφίζοντας σειρά ανάλογων νομοσχεδίων, με τρανότερα παραδείγματα το νομοσχέδιο περί απαγόρευσης γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων το 2005 και τη θέσπιση κατώτατου ορίου ηλικίας γάμου τα 15 χρόνια. Από την εκλογική αναμέτρηση του 1900 και μέχρι σήμερα, μόνο ο Wilson, ο Roosevelt και ο Johnson έχουν καταφέρει να λάβουν τη λαϊκή εντολή στην Πολιτεία του Kansas, ενώ συχνά τα ποσοστά των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων ξεπερνούν το 60%, όπως αυτό που συγκέντρωσε ο Bush (62%) το 2004. Η διαχρονική συντηρητικότητα της πολιτείας έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον διαφόρων πολιτικών αναλυτών, μεταξύ των οποίων και ο Thomas Frank, συγγραφέας του βιβλίου What’s the Matter with Kansas. Πάντως, στις πολιτειακές εκλογές του 2019, Κυβερνήτης και Αντικυβερνήτης εκλέχθηκαν Δημοκρατικοί, με το κυβερνητικό αξίωμα να καταλαμβάνεται από τη Laura Kelly, ενώ οι υπόλοιπες 4 θέσεις της εκτελεστικής εξουσίας ανήκουν μέχρι σήμερα σε Ρεπουμπλικάνους. Στη νομοθετική εξουσία, ήτοι στις 40 θέσεις της Γερουσίας και τις 125 της Βουλής, οι Ρεπουμπλικάνοι πλειοψηφούν, επίσης, καταλαμβάνοντας 29 και 84 θέσεις αντιστοίχως. Τέλος, σε εθνικό επίπεδο, η εκπροσώπηση της πολιτείας είναι κόκκινη, με 2/2 Γερουσιαστές και 3/4 Βουλευτές Ρεπουμπλικάνους, αναλογία που πολύ δύσκολα θα αλλάξει στις εκλογές του Νοεμβρίου, ειδικά εάν κρίνει κανείς βάσει του συνολικού αριθμού Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων που έδωσαν το παρόν στις προκριματικές εκλογές για την ανοιχτή θέση της Γερουσίας, καθώς ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, Roger Marshall, συγκέντρωσε μεν το φαινομενικά μικρό ποσοστό του 39.4% επί των ψήφων, αυτό όμως μεταφράζεται σε 158.000 ψήφους, ήδη περισσότερες από όσες έλαβε η νικήτρια της Δημοκρατικής παράταξης στις αντίστοιχες προκριματικές εκλογές.

Καταλήγοντας, σίγουρα εν όψει των επικείμενων εκλογών του Νοεμβρίου οι πολιτείες που θα προβληματίσουν τον Trump, αναφορικά με την προεκλογική ρητορεία και στρατηγική που θα ακολουθήσει, θα είναι πολλές. Πολύ δύσκολα, όμως, μία από αυτές θα είναι το Kansas. Χωρίς να ανήκει στις βαρύτερα πληγείσες πολιτείες από τον κορωνοϊό, χωρίς σημαντικές αφροαμερικανικές μειονότητες και χωρίς εν γένει να έχει υποστεί μεγάλη ζημιά από την προεδρία του Trump, η πολιτεία του Kansas δεν φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει τη συντηρητική παράδοσή της. Επομένως, θα μπορούσε κανείς με ασφάλεια να πει πως ο Trump θα επικρατήσει με σχετική άνεση στην πολιτεία, λογικά όμως συγκεντρώνοντας χαμηλότερο ποσοστό από το 56,16%, που συγκέντρωσε προ τετραετίας απέναντι στην Clinton.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Γιώργος Πασσάς

Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα. Τελείωσε τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και κατέχει δύο ξένες γλώσσες, την αγγλική και τη γερμανική. Είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Νομικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία. Ασχολείται αρκετά χρόνια με τη μουσική, τον αθλητισμό και μεγάλη του αγάπη είναι τα ταξίδια.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Πασσάς
Γιώργος Πασσάς
Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα. Τελείωσε τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και κατέχει δύο ξένες γλώσσες, την αγγλική και τη γερμανική. Είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Νομικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία. Ασχολείται αρκετά χρόνια με τη μουσική, τον αθλητισμό και μεγάλη του αγάπη είναι τα ταξίδια.