13.9 C
Athens
Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021
Αρχική Ιστορία In Memoriam In Memoriam: Άνταμ Σμιθ

In Memoriam: Άνταμ Σμιθ


Του Γιώργου Σαλπιγγίδη,

Άνταμ Σμιθ, ο άνθρωπος που μέσα από το έργο του επηρεάζει μέχρι σήμερα την οικονομική φιλοσοφία του πλανήτη. Ήταν πολιτικός οικονομολόγος και ηθικός φιλόσοφος.

Γεννήθηκε το 1723 στην Κιρκάλντυ, μια πόλη της Σκωτίας. Δύο μήνες πριν από την γέννησή του, πεθαίνει ο δικηγόρος πατέρας του και μεγαλώνει με τη μητέρα του, Μαργαρίτα Ντάγκλας. Φοίτησε στο σχολείο του Μπουργκ και στα 14 του εγγράφεται στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, με τον καθηγητή Φράνσις Χάτσεσον να επιδρά στον τρόπο σκέψης του. Το 1740 κερδίζει μια υποτροφία και μεταβαίνει στο Κολέγιο Μπάλλιολ της Οξφόρδης.

Το 1748 ξεκινά μια σειρά διαλέξεων στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και δύο χρόνια αργότερα θα γνωρίσει τον εγκάρδιο φίλο του, Ντέιβιντ Χιουμ. Στα 1751 αναλαμβάνει θέση καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και διδάσκει ρητορική και ηθική φιλοσοφία.

Το 1759 εκδίδει το πρώτο του έργο, με τίτλο «Θεωρία των ηθικών συναισθημάτων», που περιέχει κάποια σημεία από τις διαλέξεις του στη Γλασκώβη. Μεταξύ άλλων, στο έργο αυτό διακρίνουμε τη θέση του πως η ηθική των ανθρώπων βασίζεται στη συμπάθεια του ατόμου προς τα άλλα μέλη της κοινωνίας.

Εγκατέλειψε τη θέση του ως καθηγητής το 1763 και ανέλαβε τη διδασκαλία του νεαρού Δούκα του Buccleuch. Με αυτόν τον τρόπο, μπόρεσε να πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια ανά την Ευρώπη, ξεκινώντας από τη Γαλλία και συνάντησε μερικά από τα πιο λαμπρά μυαλά της εποχής. Έτσι, συνέλεξε εμπειρίες και γνώσεις, που τον βοήθησαν στο μετέπειτα έργο του.

Επιστρέφει κοντά στη μητέρα του, στο Λονδίνο, το 1766 και αρχίζει σταδιακά να ασχολείται με τη συγγραφή ενός νέου βιβλίου. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1776, δημοσιεύει το έργο που θα αφήσει ιστορία, το «Μια έρευνα της φύσης και των αιτιών του πλούτου των εθνών», ή όπως είναι ευρύτερα γνωστό «ο Πλούτος των εθνών». Αυτή η μελέτη για την πολιτική οικονομία έχει ως βασικά στοιχεία την υποστήριξη της ελεύθερης αγοράς και του εμπορίου, τη σημασία που έχει για την κοινωνία ο καταμερισμός της εργασίας και το ατομικό συμφέρον.

Το 1778 διορίζεται επίτροπος των τελωνίων της Σκωτίας και το 1783 γίνεται ιδρυτικό μέλος της Βασιλικής Εταιρείας του Εδιμβούργου.

Πέθανε σαν σήμερα στις 17 Ιουλίου 1790 σε ηλικία 67 ετών.


Γιώργος Σαλπιγγίδης, Αρχισυντάκτης Ιστορίας

Γεννημένος στην Αθήνα το 1999. Φοιτητής του Τμήματος Ιστορία, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, της Καλαμάτας. Λάτρης της Βυζαντινής και Νεότερης Ιστορίας, του αρχαίου θεάτρου, του βιβλίου και της μαγειρικής.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Η ιστορία της «δίκης των έξι» μέσα από την ετυμηγορία της

Του Άγγελου Μεταλλίδη, Η δίκη των έξι άρχισε στις 31 Οκτωβρίου 1922. Ο χαρακτηρισμός «δίκη των έξι» έχει επικρατήσει στην ιστορία της Ελλάδας για να...

Διαλογισμός στο… σπίτι; 5+1 podcasts για εξάσκηση της ενσυνειδητότητας

Της Κάτιας Τσέλιου, Κάποτε ο διαλογισμός αποτελούσε μία σκοτεινή πρακτική, άρρηκτα συνδεδεμένη με τις θεότητες του Βουδισμού και την απόκτηση της Νιρβάνα (που αποτελεί το...

Ρουάντα: Μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία στην καρδιά της Αφρικής

Του Μάριου Ντινάκους, Η Δημοκρατία της Ρουάντα (Republic of Rwanda) βρίσκεται στην κεντρική και ανατολική Αφρική και συνορεύει στα δυτικά με τη Δημοκρατία του Κονγκό,...

Η ευθύνη διαχειριστών κεφαλαιουχικής εταιρείας έναντι του e-ΕΦΚΑ

Του Αναστάσιου-Φώτιου Τσοχατζίδη, Στο πεδίο της Κοινωνικής Ασφάλισης, υπόχρεα για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών είναι τα νομικά πρόσωπα για λογαριασμό των οποίων παρέχεται η...
Γεώργιος Σαλπιγγίδης
Γεννημένος στην Αθήνα το 1999. Φοιτητής του Τμήματος Ιστορία, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, της Καλαμάτας. Λάτρης της Βυζαντινής και Νεότερης Ιστορίας, του αρχαίου θεάτρου, του βιβλίου και της μαγειρικής.