17.6 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΗ αντιμετώπιση της Αγγλίας σχετικά με τον κορωνοϊό: Ισορροπημένη ή ανεπαρκής;

Η αντιμετώπιση της Αγγλίας σχετικά με τον κορωνοϊό: Ισορροπημένη ή ανεπαρκής;


Της Ευρυδίκης Παπαβαρνάβα, 

Ο Κορωνοϊός κηρύχτηκε ως πανδημία από τον Π.Ο.Υ. στις 11 Μαρτίου 2020 με αποτέλεσμα την επικράτηση πανικού και την άρση δρακόντειων μέτρων από πολλές χώρες, σε μια προσπάθεια να προστατέψουν τους πολίτες τους. Σε μια «άλλη διάσταση» ο Boris Johnson δέχεται επαίνους αλλά και κριτική για τον χαλαρό χειρισμό του έναντι του κορωνοϊού και τη διατήρηση της «ηρεμίας» στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κορωνοϊός

Εν συντομία –μιας και δεν είμαι ειδικός – ο ιός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων στον αέρα όταν κάποιος βήχει ή φταρνίζεται και είτε με χειραψίες, είτε με άγγιγμα «μολυσμένων» επιφανειών. Γι’ αυτό και είναι σώφρον να πλένουμε τα χέρια μας πολύ συχνά, να χρησιμοποιούμε συχνά αντισηπτικό, να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας (στόμα, μύτη και μάτια) χωρίς να πλενόμαστε και να αποφεύγουμε χειραψίες. Εξίσου σημαντική είναι η μάσκα για όσους φέρουν ήδη τον ιό, έτσι ώστε να μην τον μεταδίδουν σε υγιείς ανθρώπους. Ο συγκεκριμένος ιός, λεγόμενος coronavirus/covid-19, σύμφωνα με το Π.Ο.Υ. φέρει ποσοστό θνησιμότητας 3,4% αλλά σημαντικό είναι κανείς να δώσει σημασία στη στατιστική ηλικιακά:

  • Ηλικίες κάτω τον εννέα ετών: 0%
  • Ηλικίες 10-40: 0,2%
  • Ηλικίες 40-49: 0,4%
  • Ηλικίες 50-59: 1,3 %
  • Ηλικίες 60-69: 3,6%
  • Ηλικίες 70-79: 8%
  • Ηλικίες πάνω από 80: 14,8%.

Σύμφωνα με τις στατιστικές, οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Εξίσου σημαντικές ομάδες που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας είναι οι ευπαθείς ομάδες που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και καρδιακά νοσήματα και οι διαβητικοί. To ECDC κάλεσε για εφαρμογή μέτρων κοινωνικής απομάκρυνσης, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος σχολείων και ακυρώσεων εκδηλώσεων. Πολλές χώρες, βλέποντας τη ραγδαία αύξηση και επίδραση της επιδημίας στις ευπαθείς ομάδες, αποφάσισαν να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να μειώσουν τα κρούσματα. Η χαλαρότητα των μέτρων του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο, έχει λάβει μεγάλη κριτική.

Μέτρα
  • Ο καγκελάριος Θησαυροφυλακίου του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak έθεσε πακέτο δαπανών ύψους 30 δις. στερλίνες και φορολογικές περικοπές για την τόνωση της οικονομίας και για να μετριάσει τις επιπτώσεις του ιού. Οι μικρές επιχειρήσεις θα λάβουν έκτακτη επιχορήγηση. Συγκεκριμένα από τα 30 δις., τα 12 δις. θα προορίζονται ειδικά σε μέτρα κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 5 δις. για το NHS και 7 δις. για εταιρίες και εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο, 500 εκατομμύρια στις τοπικές αρχές για βοήθεια ευάλωτων ατόμων στις περιοχές τους και ένα «προσωρινό πρόγραμμα δανείων διακοπής λειτουργίας» για τις τράπεζες να προσφέρουν δάνεια ύψους μέχρι 1.2 εκατ. για στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως αναφέρει το BBC.
  • Επίδομα ασθενείας για όσους έχουν συμβουλευτεί να απομονωθούν σπίτι τους και να μην πάνε δουλειά.
  • Η Transport for London δήλωσε πως το προσωπικό τους χρησιμοποιεί ενισχυμένο αντιικό καθαριστικό προϊόν στα λεωφορεία και βαγόνια του underground.
  • Οι τοπικές εκλογές στη Βρετανία που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάιο, αναβλήθηκαν για έναν χρόνο λόγω του κορωνοϊού.
  • Η κυβέρνηση κατέβαλε προσπάθειες να αποφύγει την ακύρωση εκδηλώσεων, ενώ η βασίλισσα συνεχίζει τα καθήκοντά της κανονικά. Ωστόσο, ο Μαραθώνιος του Λονδίνου που θα διεξαγόταν στις 26 Απριλίου αναβλήθηκε μέχρι τις 4 του Οκτωβρίου.
  • Δε θα εισάγουν τις ίδιες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, όπως άλλες χώρες, αφού καθοδηγούμενοι από επιστήμονες δεν έχουν αποδείξεις πως το κλείσιμο συνόρων ή οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις θα έχουν ουσιαστική επίδραση στην εξάπλωση της λοίμωξης. Ωστόσο, η κυβέρνηση αποθάρρυνε τα ταξίδια στην Κίνα, σε ορισμένες πόλεις της Νότιας Κορέας αλλά και ταξίδια στην Ιταλία και Ισπανία. Επίσης, όποιοι επιστρέφουν από Ιταλία καλούνται σε άμεση απομόνωση.
  • Το δεύτερο στάδιο των διαπραγματεύσεων του Brexit θα διεξαχθεί μέσω βιντεοδιάσκεψης λόγω του κορωνοϊού, όπως επιβεβαίωσαν Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ.
  • Η Premier League έχει αναβληθεί μέχρι τις 4 Απριλίου μετά την πρόσληψη του ιού από τον προπονητή της Arsenal, Mikel Arteta.

Μετά τη συνέντευξη τύπου στις 12 Μαρτίου 2020, ο Βρετανός Πρωθυπουργός λέγοντας πως είναι η χειρότερη κρίση δημόσιας υγείας εδώ και μία γενιά, επιβεβαίωσε πως δεν είναι σε θέση να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, αλλά τα μέτρα που ανακοίνωσε είναι:

  • Αν παρουσιάσουν συμπτώματα κορωνοϊού, όσο ήπια και αν είναι, να μείνουν σπίτι για επτά ημέρες.
  • Άτομα άνω των 70 ετών με σοβαρές ιατρικές καταστάσεις να μένουν σπίτι.
  • Εισηγήθηκε σε μαθητές να αποφεύγουν τα διεθνή ταξίδια.
  • Δεν έκλεισαν τα σχολεία, ούτε τα πανεπιστήμια αφού επιστημονικές συμβουλές είπαν πως θα κάνει περισσότερη βλάβη παρά καλό. Καμία διαφάνεια, όμως, ως προς το ποιος δίνει αυτές τις επιστημονικές συμβουλές. Ωστόσο, κάποια πανεπιστήμια άλλαξαν τα μαθήματά τους σε online learning αυτόβουλα αφότου ξεκίνησαν να βρίσκουν κρούσματα και στα πανεπιστήμια.

Κριτική

Εκτός από τα παραπάνω μέτρα ο Boris, με απώτερο σκοπό να καθησυχάσει το αγγλικό κοινό και να δικαιολογήσει τα ανεπαρκή μέτρα του, ανέβασε αποσπάσματα με ειδικούς υγείας και ιατρικούς συμβούλους. Επιπροσθέτως, τηλεπικοινώνησε με την Angela Merkel και τον Giuseppe Conte στις 13 Μαρτίου και κατά τα λεγόμενα του εκπροσώπού του, συμφώνησαν για την ανάγκη διεθνούς συντονισμού –ιδίως σε επίπεδο G7– για την ελαχιστοποίηση των οικονομικών επιπτώσεων και για την εξασφάλιση ταχείας προόδου στην ανάπτυξη ενός εμβολίου. Ο Ανώτατος Επιστημονικός Σύμβουλος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου Sir Patrick Wallace υποστήριξε τα μέτρα δηλώνοντας πως έχει το πλεονέκτημα της δημιουργίας «κοινωνικής ανοσίας» για να αποτρέψει περαιτέρω μετάδοση στο μέλλον. Επίσης, δήλωσε πως έτσι δε θα διαταραχθούν οι καθημερινές ζωές των ανθρώπων.

O Jeremy Rossman, καθηγητής της ιολογίας και Πρόεδρος των Δικτύων Ερευνητικής Βοήθειας του Πανεπιστημίου του Kent, αρθρογράφησε στο World Economic Forum πως για να επιτύχει η «κοινωνική ανοσία» χωρίς την ύπαρξη εμβολίου (όπως στον Covid-19) χρειάζεται ένας μεγάλος αριθμός ατόμων, περίπου 70% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου, να μολυνθεί που μπορεί να καταλήξει σε περίπου ένα εκατομμύριο θανάτους. Συμφωνεί πως είναι μια υποσχόμενη στρατηγική, ειδικά όταν συνδυάζεται με ενισχυμένα μέτρα για την προστασία των ηλικιωμένων και εκείνων στις ευάλωτες ομάδες, αλλά δυστυχώς προς το παρόν εάν επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού και βασιζόμαστε στην ανοσία, θα χρειάζεται να «μολυνθούν» 47 εκατομμύρια άνθρωποι.

Διάφοροι ιατρικοί εμπειρογνώμονες (Devi Sridhar, καθηγητής της παγκόσμιας δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Martin Hibberd, καθηγητής αναδυόμενων λοιμωδών νόσων στο London School of Hygiene & Tropical Medicine, καθηγητής Jonathan Ball του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ και ο πρώην υπουργός Υγείας Jeremy Hunt) χαρακτήρισαν τα μέτρα πρόληψης του Ηνωμένου Βασιλείου ως ανεπαρκή και τόνισαν την αναγκαιότητα λήψης αυστηρότερων μέτρων (πηγή: Politico). Κατά το The Guardian o καθηγητής John Ashton, πρώην περιφερειακός διευθυντής δημόσιας υγείας για τη βορειοδυτική Αγγλία, πρόσθεσε ότι το NHS δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που θα μπορούσαν να ασθενήσουν σοβαρά, αφού τα νοσοκομεία είναι ήδη υπερπλήρη.

Παρ’ όλη την κριτική και τα αυξημένα κρούσματα ο Boris Johnson έβαλε καινούρια μέτρα στις 16 Μαρτίου 2020 που και αυτά κρίνονται υπερβολικά χαλαρά όπως:

  • Άνθρωποι άνω των 70 ετών, που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα υγείας καλούνται να μην έρχονται σε αχρείαστη επαφή με άλλους.
  • Δεν ακυρώνονται οι μαζικές συναθροίσεις, αλλά δεν θα υποστηρίζονται από το κράτος.
  • Προτείνει οι άνθρωποι να δουλεύουν από το σπίτι και να αποφεύγουν τις παμπ και τα θέατρα, χωρίς όμως να τα απαγορεύσει.

Η Αγγλία μέχρι την Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020 έχει συνολικά άνω των 1.500 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού από τους περίπου 40.500 που εξετάστηκαν, αλλά ο Ανώτατος Επιστημονικός Σύμβουλος Sir Patrick Wallace δήλωσε πως πιθανότατα ο αριθμός των κρουσμάτων να κυμαίνεται μεταξύ 5.000 με 10.000. Οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω του ιού έχουν ήδη φτάσει τους 36. Ο πανικός ναι μεν δεν ωφελεί, αλλά η στάση του Ηνωμένου Βασιλείου που βρίσκεται ακόμη στο δεύτερο στάδιο του αρχικού σχεδίου της Κυβέρνησης κρίνεται ανεπαρκής, οικονομο-κεντρική και είναι εναντίον όλων των εισηγήσεων του Π.Ο.Υ. και του ECDC.


Ευρυδίκη Παπαβαρνάβα

Γεννήθηκε το 1996 στην Λευκωσία, Κύπρο. Έχει σπουδάσει στο University of Nottingham στην Νομική και είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο University of Bath στην Διεθνή Ασφάλεια. Μιλάει την αγγλική και τη ισπανική γλώσσα. Ενδιαφέρεται για τα διεθνή θέματα και λατρεύει τον εθελοντισμό και τον χορό. Αυτή την στιγμή βρίσκεται στο Βέλγιο.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ