14.2 C
Athens
Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου, 2020

29η Αυγούστου


Του Ραφαήλ-Νικόλαου Μπελενιώτη, 

1842: Τερματίζεται ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου (1839-1842) ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και την Κινέζικη Δυναστεία των Τσίνγκ, που είχε αρχίσει έπειτα από τις προστριβές των δύο μερών κατά τις διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις. Κατά τον 19ο αιώνα, η Κίνα ήταν μια αυτάρκης απέραντη αυτοκρατορία, ενώ τα προϊόντα της είχαν μεγάλη ζήτηση στον Δυτικό κόσμο, όμως η αγορά για τα δυτικά προϊόντα στην Κίνα ήταν ανύπαρκτη. Οι Ευρωπαίοι, ως εκ τούτου, δεν είχαν πρόσβαση στα εσωτερικά θέματα της Κίνας. Το Όπιο της Εταιρείας των Ανατολικών Ινδιών έφτανε στα παράλια της Κίνας και μέσω Κινέζων μεσαζόντων έφτανε στο εσωτερικό της χώρας. Οι όλο και περισσότερο αυξανόμενοι εθισμοί ανησύχησαν τις κινέζικες αρχές. Ο Αυτοκράτορας Ντάουγκανγκ κατάσχεσε 20.000 κιβώτια δίχως αποζημίωση, περιόρισε τους μεσάζοντες, θέλοντας να βάλει ένα τέλος στο εμπόριο του Οπίου. Η Μεγάλη Βρετανία αντέδρασε στο μέτρο και κινητοποίησε το Ναυτικό μαζί με το Πυροβολικό της. Η συνθήκη του Ντάντσιγκ τερμάτισε τον Πρώτο Πόλεμο του Οπίου, χορηγώντας μια αποζημίωση στη Βρετανία, το άνοιγμα πέντε λιμανιών και την εκχώρηση του νησιού του Χονγκ Κονγκ.


1922: Αρχίζουν τα δραματικά γεγονότα της καταστροφής της Σμύρνης, με την πυρπόληση της πόλης από τους Τούρκους. Η καταστροφή έλαβε χώρα εφτά ημέρες ύστερα από την αποχώρηση των Ελληνικών στρατευμάτων από τη Μικρά Ασία και την είσοδο του Μουσταφά Κεμάλ και των ατάκτων του στην πόλη. Η φωτιά εκδηλώθηκε στην Αρμένικη συνοικία και γρήγορα εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την πόλη. Οι άνεμοι ευνόησαν τα σχέδια των Τούρκων και με έναν γενικότερο συντονισμό, η φωτιά πυρπόλησε όλη τη πόλη φτάνοντας μέχρι το λιμάνι.


1946: Έρχεται στη ζωή ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς της Κυπριακής πολιτικής ζωής. Ο Δημήτρης Χριστόφιας βλέπει το φως του ήλιου στις 29 Αυγούστου του 1946. Ο Ελληνοκύπριος αυτός πολιτικός διετέλεσε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (2008-2013), υπήρξε Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων (2001-2008) και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ (1988-2009). Η προεδρική του θητεία ταυτίστηκε έντονα με μια υπεράνθρωπη προσπάθεια για τη λύση του Κυπριακού Ζητήματος και τον τερματισμό της διαίρεσης της νήσου. Σθεναρά και δημόσια υποστήριζε και μαχόταν για την απόσυρση των Βρετανικών στρατιωτικών βάσεων από το νησί. Πέθανε στις 21 Ιουνίου του 2019, σε ηλικία 72 ετών.


1949: H Σοβιετική Ένωση πραγματοποιεί την πρώτη της πυρηνική δοκιμή στην έρημο του Καζακστάν. Το Semipalatinsk Test Site ή “Πολύγωνο” βρίσκεται στη Στέπα του Βορειοανατολικού Καζακστάν με έκταση 18.000 χιλιομέτρων και αποτέλεσε τον τόπο δοκιμής 456 πυρηνικών δοκιμών της ΕΣΣΔ από το 1949 μέχρι το 1959. Η περιοχή βρισκόταν πολύ κοντά στην πόλη Semey. Ο πλήρης αντίκτυπος των δοκιμών σε ακτινοβολία ήταν απόρρητος, ως ότου ήρθε στο φως μαζί με μια πλειάδα άλλων εγγράφων ύστερα από τη πτώση της ΕΣΣΔ το 1991. Σχάσιμο υλικό έμεινε στις σήραγγες μέχρι το 2012, ενώ ακόμα και σήμερα οι αρχές του Καζακστάν εντοπίζουν και ανασύρουν θραύσματα.


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Αρχισυντάκτης Έκδοσης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία. Έχει λάβει μέρος σε πολλά σεμινάρια γύρω από την εθνική ασφάλεια και άμυνα ενώ αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μουσεία ένα click μακριά – 6+1 προτάσεις για ψηφιακές περιηγήσεις

Της Μαρίας Βασταρδή, Σχεδόν ένας χρόνος συμπληρώνεται από το πρώτο κρούσμα του ιού SARS-CoV-2, που προκάλεσε την πανδημία του κορωνοϊού. Καθώς ο πλανήτης μπήκε σε...

Μουσικά άλμπουμ για να σε συντροφεύσουν στην καραντίνα

Της Αλεξάνδρας Σελίμη, Μετά από μερικούς μήνες βρίσκουμε τους εαυτούς μας και πάλι στη θέση να πρέπει να αυτοπεριοριστούμε στα σπίτια μας. Ο μόνος τρόπος...

Ο περσικός λέων: Από τον θρύλο στην ιστορία

Της Χριστίνας Φλωράκη, Ο λέων έχει υπάρξει διαχρονικό σύμβολο βασιλείας, εξουσίας, δύναμης, κύρους και μεγαλοπρέπειας, ενώ έχει αποτυπωθεί τόσο στην τέχνη όσο και στην εραλδική...

Το Μουσείο του Λούβρου (Μέρος Α’): Μια πρώτη γνωριμία

Της Εύης Τσάκαλη, Σε κάποιους θυμίζει τη Μόνα Λίζα, σε άλλους φέρνει στο νου τη Νίκη της Σαμοθράκης ή την Αφροδίτη της Μήλου, ενώ πολλοί...
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία. Έχει λάβει μέρος σε πολλά σεμινάρια γύρω από την εθνική ασφάλεια και άμυνα ενώ αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.