16.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

28η Ιανουαρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1457: Γεννιέται στο κάστρο του Πέμπροουκ ο Χάρι Τυδώρ, μετέπειτα Ερρίκος Ζ’, βασιλιάς της Αγγλίας και Λόρδος της Ιρλανδίας. Ο Ερρίκος ανέβηκε στον θρόνο τον Αύγουστο του 1485, αφού πρώτα κέρδισε τον Ριχάρδο Γ’ στη μάχη του Μπόσγουορθ, η οποία τερμάτισε και τον Πόλεμο των Ρόδων, τον αγγλικό εμφύλιο μεταξύ του οίκου των Λάνκαστερ και του οίκου του Γιορκ. Ο Ερρίκος υπήρξε ένας σημαντικός μονάρχης, καθώς, όντας ο πρώτος της δυναστείας των Τυδώρ, ομαλοποίησε το εσωτερικό της Αγγλίας, το οποίο βρισκόταν σε αναταραχή από τις πολεμικές συγκρούσεις, ενώ ταυτόχρονα έφερε οικονομική ανάπτυξη και βελτίωσε τη διακυβέρνηση του κράτους και τις διπλωματικές του σχέσεις, κυρίως με τους Γάλλους. Απεβίωσε στο Σάρει τον Απρίλιο του 1509, έχοντας τον υιό του, Ερρίκο Η’ ως διάδοχο.


1871: Στο πλαίσιο του Γαλλοπρωσικού πολέμου 1870-1871 και έπειτα από μία τετράμηνη πολιορκία, το Παρίσι παραδίδεται στους Γερμανούς. Οι Γάλλοι, φανερά αποδυναμωμένοι από τις μεγάλες ήττες πρώτα στο Σεντάν και έπειτα στο Μετς, οχυρώθηκαν στο Παρίσι. Για την άμυνα της πόλης συγκεντρώθηκαν περίπου 500.000 άντρες, οι μισοί εκ των οποίων ήταν Εθνοφύλακες και ελλιπώς εκπαιδευμένοι. Οι Γερμανοί κύκλωσαν την πόλη τον Σεπτέμβριο του 1870 και απέκλεισαν τον ανεφοδιασμό των Γάλλων, θέλοντας να τους οδηγήσουν σε παράδοση. Οι Γάλλοι, ωστόσο, αντιστάθηκαν, ενώ επιχείρησαν και επιθετικές ενέργειες με στόχο τη διάσπαση του αποκλεισμού, οι οποίες όμως απέτυχαν. Έπειτα από παρότρυνση του Μπίσμαρκ, οι Γερμανοί ανέλαβαν περαιτέρω επιθετικές ενέργειες, βομβαρδίζοντας την πόλη με τα μεγάλου διαμετρήματος πυροβόλα τους. Οι Γάλλοι εν τέλει αναγκάστηκαν να παραδοθούν, μέσα σε κλίμα πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής, απότοκο των εξελίξεων του πολέμου, το οποίο θα μετουσιωθεί αργότερα στην Παρισινή Κομμούνα.


1996: Κρίση των Ιμίων. Ως αντίδραση στην έπαρση της τουρκικής σημαίας επί της Μεγάλης Ίμια από τους δημοσιογράφους της Χουριέτ, το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους του Πολεμικού Ναυτικού, «Αντωνίου», αφαιρεί την τουρκική σημαία και υψώνει την ελληνική, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας το περιπολικό «Πυρπολητής» αποβιβάζει ομάδα βατραχανθρώπων με σκοπό τη φύλαξη της σημαίας μέχρι την ανατολή του ηλίου.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ