15.9 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

23η Ιανουαρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1719: Ο Κάρολος ΣΤ’, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αναβαθμίζει τις επαρχίες του Σέλενμπεργκ και του Βαντούζ σε πριγκιπάτο της αυτοκρατορίας με το όνομα Λίχτενσταϊν, τίτλος παρμένος από την οικογένεια που είχε αγοράσει τις δύο περιοχές το 1699 και το 1712 αντίστοιχα, καθιστώντας τους ηγεμόνες της περιοχής μέλη του Συμβουλίου των Πριγκίπων της αυτοκρατορίας και κατά συνέπεια αποδέκτες των ανάλογων προνομοίων.

1793: Δεύτερος Διαμελισμός της Πολωνίας. Στον απόηχο του Ρωσοπολωνικού Πολέμου του 1792, τον οποίο προκάλεσε η προσπάθεια φιλελευθεροποίησης της Κοινοπολιτείας Πολωνίας και Λιθουανίας με το Σύνταγμα του Μαϊου 1791, υπογράφεται στο Γκρόντο ο δεύτερος από τους τρεις διαμελισμούς που υπέστη το κράτος κατά τον ύστερο 18ο αίωνα, με αποτέλεσμα να διαλυθεί εντελώς το 1795. Στον διαμελισμό πήραν μέρος η Ρωσική Αυτοκρατορία της Μεγάλης Αικατερίνης και το Βασίλειο της Πρωσίας του Φρειδερίκου Γουλιέλμου Β’. Οι Ρώσοι αποδέχτηκαν τη συμμετοχή των Πρώσων στον διαμελισμό της χώρας, καθώς οι δεύτεροι, αν και τυπικά σύμμαχοι της Κοινοπολιτείας δεν ενεπλάκησαν στον πόλεμο του 1792, ενώ ταυτόχρονα κρίθηκε σημαντική και η συμμετοχή των δύο χωρών στον Πόλεμο του Πρώτου Συνασπισμού κατά της Επαναστατικής Γαλλίας. Από τη συμφωνία, η τσαρική Ρωσία έλαβε 250.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους και η Πρωσία 58.000, αφήνοντας το πολωνολιθουανικό κράτος με 215.000.

1879: Μάχη του Ρορκς Ντριφτ. Λήγει με νίκη των Βρετανών της φρουράς του ιεραποστολικού σταθμού του Ρορκς Ντριφτ η διήμερη σύγκρουση μεταξύ της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και του Βασιλείου των Ζουλού, στη Νότιο Αφρική, κατά την οποία 3- 4.000 Ζουλού επιτέθηκαν μετά τη μάχη της Ισαντλουάνα, την προηγούμενη ημέρα, στον βρετανικό σταθμό, που λειτουργούσε ως στρατιωτική βάση και νοσοκομείο και φυλασσόταν από μία δύναμη περίπου 155 αντρών. Η αντίσταση των Βρετανών υπήρξε λυσσαλέα και απέκρουσε τις άτακτες ορδές των Ζουλού προξενώντας τους απώλειες της τάξεως των 351 νεκρών και περίπου 500 τραυματιών, τη στιγμή που η φρουρά του σταθμού μέτρησε 17 νεκρούς, ενώ όλοι οι άντρες της είχαν στο τέλος της σύγκρουσης από βαριά μέχρι ελαφριά τραύματα.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ