15.9 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

2α Ιανουαρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1492: Ο Μωάμεθ ΙΒ’ της Γρανάδας παραδίδει το Εμιράτο της Γρανάδας στους Καθολικούς Μονάρχες, Ισαβέλλα Α’ της Καστίλης και Φερδινάνδο Β’ της Αραγονίας, δίνοντας έτσι τέλος στην εποχή της Reconquista, της επανάκτησης, δηλαδή, από χριστιανικές δυνάμεις, των εδαφών της Ιβηρικής χερσονήσου, που βρίσκονταν υπό ισλαμικό έλεγχο, με αφετηρία την κατάκτηση της Ισπανίας από το Χαλιφάτο των Ουμαγιάδων το 711. Οι επιχειρήσεις για την κατάλυση του Εμιράτου της Γρανάδας είχαν ξεκινήσει από το 1482 και με το πέρας τους τα εδάφη που κατελήφθησαν προσαρτήθηκαν από το Στέμα της Καστίλης. Τα χρόνια που ακολούθησαν, σημειώθηκαν διώξεις εναντίον Εβραίων και Μουσουλμάνων που δεν ασπάστηκαν το Καθολικό χριστιανικό δόγμα.


1920: Γεννιέται στο Πετροβίτσι της Ρωσίας ο Ισσάκ Γιούντοβιτς Ασίμοφ, Ρώσος βιοχημικός και συγγραφέας. Δίδαξε βιοχημεία στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, ενώ ως συγγραφέας ασχολήθηκε με την εκλαϊκευμένη επιστήμη και την επιστημονική φαντασία. Μεγαλύτερη επιτυχία γνώρισαν τα επιστημονικής φαντασίας μυθιστορήματά του, όπως η σειρά «Ρομπότ» και η σειρά της «Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας», στα οποία διατύπωσε και τους περίφημους «τρεις νόμους της ρομποτικής». Συνολικά, εξέδωσε περίπου 465 βιβλία. Απεβίωσε το 1992 στη Νέα Υόρκη, έχοντας από το 1928 την αμερικανική υπηκοότητα.


1959: Εκτοξεύεται από το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ το «Λουνά 1», το πρώτο διαστημικό σκάφος που βρέθηκε σε ηλιοκεντρική τροχιά εκτός του βαρυτικού πεδίου της Γης. Στόχος του σοβιετικού προγράμματος ήταν το σκάφος να φτάσει στη Σελήνη. Ωστόσο, λόγω λάθος υπολογισμών μετά την εκτόξευσή του, το τεχνητό ουράνιο σώμα βρέθηκε 5.995 χιλιόμετρα πάνω από τη Σελήνη και μετά από 34 ώρες πτήσης βρέθηκε στη θέση που έχει σήμερα, σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, ανάμεσα στη Γη και τον Άρη. Το σκάφος είχε μάζα 361 χιλιόγραμμων και μετέδωσε πληροφορίες για τις ζώνες ακτινοβολίας της Γης, καθώς και για τον ηλιακό άνεμο.

 

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ