17.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηTo «Πράττω» που έγινε πράξη

To «Πράττω» που έγινε πράξη


Της Γιώτας Κοσκινά, 

Την μετουσίωση της πράξης του ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ο Νίκος Κοτζιάς, εξελίσσοντας το πολιτικό κίνημα του οποίου ηγούταν σε επίσημο πολιτικό κόμμα. Ο πρώην υπουργός εξωτερικών της Κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, μετά από το πολυσυζητημένο διαζύγιο του με το κόμμα της Κουμουνδούρου, επέλεξε να προχωρήσει ως μοναχικός λύκος πλέον στην πολιτική αρένα. Με αυτό ως γνώμονα, ο Νίκος Κοτζιάς σε επίσημη δήλωσή του στις 23 Νοεμβρίου ανέφερε ότι “Το ΠΡΑΤΤΩ είναι πατριωτική δημοκρατική οργάνωση της αριστεράς. Φορέας ιδεών του σοσιαλισμού με δημοκρατία. Το ΠΡΑΤΤΩ πιστεύει στη συμμαχία της αριστεράς και της προόδου, των δημοκρατικών δυνάμεων. Στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Καταπολεμά ηγεμονισμούς και αλαζονεία“.

Πως φτάσαμε όμως ως εδώ;

Ας πιάσουμε το νήμα από την αρχή. Ο Νίκος Κοτζιάς στην πολιτική του σταδιοδρομία υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδος, βουλευτής επικρατείας στις εκλογές του 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ και Υπουργός Εξωτερικών στις Κυβερνήσεις  ΣΥΡΙΖΑ του 2015.

Το «διαζύγιο» του με το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ρίζες του στην αλλεπάλληλη αντιπαλότητά του Νίκου Κοτζιά κατά τα χρόνια της συγκυβέρνησης με τον Πάνο Καμμένο, με αιχμή του δόρατος την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Κοτζιάς τον «έδειχνε» ως βαρίδι και επικίνδυνο, καθώς πίσω από την κριτική Καμμένου έβλεπε σκοπιμότητα ακύρωσης της Συμφωνίας και εθνικιστική στάση προκειμένου να διατηρηθούν οι ΑΝΕΛ ως κόμμα και ως κυβερνητικός εταίρος. Η μη σθεναρή υποστήριξή του από τους άλλους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό απέναντι στις κατηγορίες Καμμένου οδήγησε σε έκρηξη και αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά από την κυβέρνηση και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά από λίγο χρονικό διάστημα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε την δημιουργία μιας πολιτικής κίνησης, της οποίας ηγείτο, με το όνομα «ΠΡΑΤΤΩ».

Πηγή εικόνας: ΤΑ ΝΕΑ

Αυτή την κίνηση την μετέτρεψε, όπως ανακοίνωσε προ ημερών, σε ένα πολιτικό αριστερό κόμμα με πρόγραμμα, σχέδιο και όραμα. Μάλιστα ως ένα αριστερό κόμμα της προόδου και των δημοκρατικών δυνάμεων ο κύριος Κοτζιάς δεν δίστασε να απευθύνει κάλεσμα συνεργασίας στα κόμματα της αριστεράς, προκειμένου, όπως ο ίδιος λέει, να επεξεργάζονται λύσεις στα προβλήματα του λαού και του τόπου και να δημιουργήσουν τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Βάσει της διακήρυξης του «ΠΡΑΤΤΩ» είναι οι εξής οι βασικές θέσεις του είναι:

  • Προαγωγή της κοινωνικής δικαιοσύνης
  • Ενδυνάμωση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής σε όλα τα επίπεδα
  • Εκπαιδευτική και πολιτιστική αναγέννηση
  • Διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης
  • Προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής
  • Ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας

Τα πολιτικά ερωτήματα τα οποία ανακύπτουν είναι το κατά πόσο θα επηρεάσει το εκλογικό κοινό η δημιουργία αυτού του κόμματος, θα έχει δηλαδή απήχηση στους εκλογείς, θα πάρει μέρος των εκλογέων από το ΣΥΡΙΖΑ, ή από το ΚΚΕ;

Ένα είναι το σίγουρο, ο Νίκος Κοτζιάς, ένας υπουργός από την πρώτη αριστερή μεταπολιτευτική κυβέρνηση της χώρας, δημιουργώντας ένα αριστερό κόμμα επιθυμεί να αναζωπυρώσει το αριστερό εκλογικό κοινό, να το ξαναφέρει στην αριστερά, καθώς μετά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είδαμε τα εκλογικά ποσοστά να φθίνουν ολοένα και περισσότερο. Ωστόσο, είναι εφικτό να συμβεί κάτι τέτοιο; Υπάρχει πολιτικό κενό στην αριστερά, το οποίο μπορεί να το καλύψει το «Πράττω»; Μόνο ο χρόνος θα μας το δείξει αυτό, όπως άλλωστε μας το έχει αποδείξει και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.