18.3 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαTesla στον S&P 500 και σεισμός στον δημοφιλέστερο δείκτη

Tesla στον S&P 500 και σεισμός στον δημοφιλέστερο δείκτη


Του Χάρη Πετράκη,

Η ανακοίνωση που περίμεναν όλοι οι μέτοχοι της πιο ανερχόμενης αυτοκινητοβιομηχανίας, της Tesla, δημοσιεύθηκε τελικά και η εταιρία του Elon Musk θα συμπεριληφθεί στον S&P 500 στις 21 Δεκεμβρίου, αφού κατάφερε να υλοποιήσει 4 κερδοφόρα τρίμηνα και έτσι να πληροί τις προϋποθέσεις του δείκτη. Επενδυτικό πάρτι ακολούθησε μετά από αυτή την ανακοίνωση, με ώθηση της μετοχής ακόμη και 19,86% στις 16 Νοεμβρίου. Το ερώτημα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα; Θα συνεχίσει η μετοχή της Tesla να έχει τόσο υψηλό volatility; Πώς θα αντιδράσει ο πιο διάσημος δείκτης S&P 500; Αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν σε αυτό το άρθρο.

Η μετοχή της Tesla για όσους την παρακολουθούν είναι από τις πιο μεταβαλλόμενες μετοχές τέτοιου κύρους στην Αμερική! Λαμβάνοντας υπόψη τις εβδομαδιαίες τιμές κλεισίματος για διάρκεια ενός έτους η μετοχή με μέση τιμή 232,15 έχει τυπική απόκλιση 137,08 με current price 489,61. Χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία συνειδητοποιούμε ότι η μεταβλητότητα της μετοχής είναι τεράστια. Όμως και για αυτούς που δεν έχουν ιδέα από στατιστική το γράφημα της μεταβλητότητας φαίνεται παρακάτω:

Τώρα στο ερώτημα τι γίνεται από εδώ και πέρα η απάντηση δύσκολα μπορεί να δοθεί με σιγουριά. Μετά από την ένταξη αυτή στον S&P 500 το σίγουρο είναι ότι η μετοχή μπαίνει στο στόχαστρο μεγάλων επενδυτικών εταιριών που ασχολούνται αμιγώς με αυτό τον δείκτη και σίγουρα δεν είναι λίγες σε αριθμό. Τι είδους επενδυτές είναι όμως; Είναι ενεργητικοί επενδυτές ή παθητικοί; Έχει τεράστια σημασία αυτό για την πορεία της μετοχής. Στον S&P 500 παρατηρούνται επί το πλείστον παθητικοί επενδυτές που κοιτάζουν μακροχρόνια, δίχως συνεχή αγοραπωλησία μετοχών. Στον δείκτη NASDAQ, όπου είναι τόσα χρόνια η Tesla, παρατηρείται ακριβώς το αντίθετο. Μεγάλος αριθμός από  traders και ενεργητικούς επενδυτές που οδηγούν τις μετοχές σε μεγάλη μεταβλητότητα, καθιστώντας τες ιδιαίτερα επικίνδυνες. Τώρα με βάση τα παραπάνω μπορούμε να προσεγγίσουμε και την ερώτηση σχετικά με τον S&P 500.

O S&P 500 ως δείκτης που σταθμίζει τις μετοχές ανάλογα με την κεφαλαιοποίησή τους θα δώσει σημαντικό βάρος στην Tesla λόγω της μεγάλης κεφαλαιοποίησής της. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Tesla είναι η μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση εταιρία που προστίθεται στον S&P 500, γι’ αυτό άλλωστε και η προσθήκη αυτή ήταν άξια για τη συγγραφή του άρθρου. Ο πίνακας στάθμισης με τις 10 πιο «βαριές» μετοχές σύμφωνα με το Bloomberg είναι ο εξής:

Components of the S&P 500
Rank Company Ticker Market Cap ($Blns) Weight %
1 Apple AAPL 2030 6.41
2 Microsoft MSFT 1621 5.42
3 Amazon AMZN 1573 4.46
4 Facebook FB 783 2.21
5 Alphabet GOOGL 598 1.77
6 Alphabet GOOG 597 1.73
7 Berkshire Hathaway BRK.B 546 1.54
8* Tesla TSLA 462 1.35
9 Visa V 461 1.31
10 Johnson & Johnson JNJ 393 1.19

Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι η Tesla στις 21 Δεκεμβρίου αν δεν μεταβληθεί πολύ η κεφαλαιοποίηση της θα είναι η 8η πιο σημαντική μετοχή του δείκτη με στάθμιση 1,35% κάτι που σημαίνει ότι δύναται να επηρεάσει σημαντικά τον δείκτη! Ο κίνδυνος των Futures του S&P 500 εγκυμονεί, καθώς θα γίνουν πολύ πιο επικίνδυνα για τους επενδυτές παραγώγων. Όλα αυτά, όμως, αν η μετοχή συνεχίσει να έχει την τωρινή ευμετάβλητη συμπεριφορά. Πολλοί χρηματοοικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν στον οικονομικό τύπο ότι αυτή η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί και μετά από την προσθήκη στον S&P 500, διότι η τιμή είναι πολύ υψηλή, με τις προτιμήσεις των παθητικών επενδυτών πολύ διαφορετικές για ενασχόληση με τόσο ευμετάβλητες μετοχές. Με άλλα λόγια, ότι η μετοχή θα συνεχίσει τις ισχυρές κινήσεις της, προκαλώντας τριγμούς στον S&P 500. Υπάρχουν, όμως, άλλοι που πιστεύουν ότι αυτές τις μέρες οι ενεργητικοί επενδυτές εκμεταλλεύτηκαν την παρούσα ώθηση και πούλησαν τις μετοχές τους, αφού περιμένουν σταθεροποίηση από εδώ και έπειτα με την θέση τους να παίρνουν παθητικοί μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι που ασχολούνται με τον S&P 500.

Οι απόψεις διίστανται για μια εταιρία η οποία αν υπήρχε ένας δείκτης προσδοκιών θα είχε τεράστιο νούμερο. Το θέμα του αν θα συνεχίσει την άνοδο και την επικίνδυνη μεταβλητότητα δεν είναι τόσο απλό να προσδιοριστεί, όπως και το πώς έφτασε να βρίσκεται στην 8η θέση του S&P 500. Η ταπεινή μου άποψη είναι ότι τέτοιες μετοχές δεν σταθεροποιούνται εύκολα σε όποιον δείκτη και να προστεθούν. Μια εταιρία που καταρρίπτει θεμελιώδη στοιχεία έχοντας τόσα όνειρα και ελπίδες να υλοποιήσει κάτι που θα αλλάξει τον κόσμο πώς είναι δυνατόν να μείνει σταθερή; Το μόνο που μας μένει να πούμε είναι συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στην μάχη με τις 500 καλύτερες εταιρίες!


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Πετράκης
Χάρης Πετράκης
Προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και θέλει να αποδείξει πολλά στο αντικείμενο του. Ασχολείται με το χρηματιστήριο και είναι θερμός υποστηρικτής της πράσινης ενέργειας και της αυτοβελτίωσης.