15.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤι κρύβεται πραγματικά πίσω από το «Αγάπα τον εαυτό σου όπως είναι»;!

Τι κρύβεται πραγματικά πίσω από το «Αγάπα τον εαυτό σου όπως είναι»;!


Της Ευτυχίας Αλικάκου,

«Αγαπά τον εαυτό σου όπως είναι». Το ακούμε, το ακούς το διαβάζεις τα τελευταία χρόνια όλο και πιο πολύ χάρη στους influencers της τηλεόρασης και των social media που από το πουθενά τους έπιασε ο πόνος για το αν και κατά πόσο «μας αγαπάμε». Την τελευταία φορά πρέπει να το άκουσες ίσως και πέντε φορές από τον διαιτολόγο που έκανε λιπομέτρηση στα κορίτσια του GNTM.  Ας μην σταθούμε όμως στα κίνητρα τους καθότι δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Ας σταθούμε στο νόημα αυτής της φράσης που τόσο πολύ έχει γίνει της μόδας, εξετάζοντας ουσιαστικά δύο πτυχές οι οποίες προκύπτουν εκ της διατυπώσεως. Τι σημαίνει «τον εαυτό σου»; Οι περισσότεροι άνθρωποι λανθασμένα (εξαιτίας των προτύπων που λανσάρονται κατά καιρούς σε οθόνες) , αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους υπό το πρίσμα, σχεδόν αποκλειστικά, του σώματος και της εμφάνισης, δηλαδή για να το πούμε με μία λέξη, των κιλών τους. Και πράγματι η εμφάνιση μας, το πως «γράφουμε» στα μάτια των γύρω μας  επηρεάζει κατά ένα τεράστιο ποσοστό την διάθεση και κυρίως την αυτοπεποίθηση μας. Εαυτός όμως δεν είναι μόνο τα κιλά και το φαίνεσθαι, είναι ο χαρακτήρας και εν προκειμένω η υγεία η οποία μας οδηγεί στη δεύτερη πτυχή της φράσης που είναι και η πιο σημαντική.

Κάποια στιγμή πρέπει κάποιος θαρραλέος να πει σε όλα αυτά τα άτομα που δεν προσέχουν τι τρώνε ή τι πίνουν, ότι αυτό που καταναλώνουν αν και προφανέστατα δεν τους καθορίζει ως προσωπικότητες, ως πολίτες, ως υποψηφίους για δουλειά ή ως εργαζόμενους, τους καθορίζει ωστόσο την υγεία. Ναι αυτό που ευχόμαστε όλοι στα γενέθλια και στις γιορτές και δεν καταλαβαίνουν κάποιοι ότι πέρα από αστάθμητους παράγοντες  (ασθένειές και σωματότυπος λόγω κληρονομικότητας ), για να την έχεις πρέπει και να την επιδιώκεις και όχι να τη βλάπτεις. Με άλλα λόγια, όταν κάποιος λογικός (γιατί υπάρχουν και νεάντερνταλ ρατσιστές όπως ο περιβόητος δικηγόρος από τη Θεσσαλονίκη) σας βλέπει να καταναλώνετε πολλά λίπη δεν σας το λέει για να προσβάλλει το σώμα σας ούτε για να κάνει bodyshaming. Σας το λέει μάλλον γιατί το λίπος όταν αποθηκεύεται σε μεγάλες ποσότητες στο σώμα (σε φυσιολογικές τιμές ως γνωστόν είναι πηγή ενέργειας) και δεν καίγεται μέσω άσκησης γίνεται πηγή τοξινών που κυκλοφορούν στο αίμα και επηρεάζουν μακροπρόθεσμα πολυάριθμες λειτουργίες του οργανισμού. Το αυτό ισχύει και στην αντίθετη περίπτωση φυσικά.

Επομένως τα παραπανίσια ή τα ελάχιστα κιλά δεν είναι θέμα εμφάνισης, είναι πρώτα και κύρια θέμα υγείας. Εξαιρούνται οι άνθρωποι που δεν  επέλεξαν το σώμα τους αλλά λόγω άλλων παραγόντων όπως ανέφερα παραπάνω, είναι δύσκολο να το ελέγξουν. Για τους υπόλοιπους ισχύει το εξής: Αγαπώ τον εαυτό μου σημαίνει τον φροντίζω όσο το δυνατόν περισσότερο, σημαίνει ότι επιδιώκω τη καλύτερη εκδοχή του και δεν συμβιβάζομαι ούτε και επαναπαύομαι από μόδες.


Ευτυχία Αλικάκου

Γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1993. Έχει σπουδάσει Πολιτική Επιστήμη και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ είναι απόφοιτος νομικών σπουδών στη Γαλλία και κάνει μεταπτυχιακές σπουδές εξ αποστάσεως στο Δίκαιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η αρθρογραφία είναι για εκείνη εκτόνωση και ένας τρόπος να εκφράσει αυτά που τη προβληματίζουν τα βράδια που πέφτει για ύπνο. Χαρακτηρίζει τη γραφή της άμεση, ελαφρώς καυστική αλλά όχι απόλυτη και κάνει ότι μπορεί για να αποφύγει το α’ ενικό πρόσωπο στα άρθρα, καθ’ υπόδειξη του πατέρα της τον οποίο θεωρεί τον πιο αυστηρό κριτή της (δημοσιογράφος γαρ).

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ