16.1 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

«There is no PLANet B»


Του Νίκου Βασιλόπουλου,

Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου χιλιάδες μαθητές κατέκλυσαν την πλατεία Συντάγματος και από το κεντρικότερο σημείο της πρωτεύουσας φώναξαν συνθήματα για την κλιματική αλλαγή, ζητώντας από την κυβέρνηση να αναλάβει δράση. Ταυτόχρονα, εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές από την Αμερική, την  Αγγλία, την Ισπανία μέχρι και την Αυστραλία διαδήλωναν με το ίδιο αίτημα.

Στην περίπτωση της Ελλάδας και σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία, πάνω από 2.500 μαθητές έδωσαν το παρών στο Σύνταγμα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα μαθητικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, κρατώντας πολύχρωμα πλακάτ και πανό, διαδηλώνοντας για κλιματική δικαιοσύνη με ένα εκ των κεντρικών συνθημάτων «There is no PLANet B».

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σε συνδυασμό με τις μελέτες που επιβεβαιώνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη μας και άλλες που αναφέρουν πως έχουμε εξαντλήσει αποθέματα, που δεν ανήκουν σε εμάς αλλά στις επόμενες γενιές, είναι μερικοί από τους λόγους που ώθησαν τους μαθητές να βγουν στους δρόμους. Επιπρόσθετα, έγινε ένα μεγάλο κάλεσμα και στις κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερες ομάδες, καθώς αυτές θα πληγούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Εξ αυτού του λόγου το θέμα της κλιματικής δικαιοσύνης τίθεται ψηλά στην ατζέντα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η στάση της κυβέρνησης απέναντι στις κινητοποιήσεις των μαθητών, και πιο συγκεκριμένα απέναντι στα αιτήματά τους. Ο πρωθυπουργός από το βήμα της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, δήλωσε πως είναι σκοπός της κυβέρνησης να σταματήσει η χρήση των λιγνιτικών μονάδων της χώρας, ένας στόχος θετικός που μένει να πραγματοποιηθεί. Όμως, αυτό δεν αρκεί, αφού χρειάζεται ένα γενναίο σχέδιο εισόδου της χώρας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οποίο θα καταστήσει πολλές περιοχές ενεργειακά ανεξάρτητες, όπως για παράδειγμα τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Ταυτόχρονα, πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά ανακύκλωσης των απορριμμάτων της χώρας, που κρίνονται άκρως απογοητευτικά. Ωστόσο, η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για το ζήτημα αυτό, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, και αναμένουμε τις επόμενες κινήσεις της, οι οποίες, αν επιβεβαιώσουν το ενδιαφέρον αυτό, θα είναι θετικές τόσο για την οικονομία όσο και για τον πλανήτη μας.

Τα κινήματα αυτά, όμως, δε θα σταματήσουν να βγαίνουν στους δρόμους, δε θα σταματήσουν να διαδηλώνουν μέχρι να δουν κάτι να αλλάζει πραγματικά. Καλούν εκ νέου τον κόσμο να κατέβει στο Σύνταγμα σήμερα, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, προσπαθώντας να πιέσουν την κυβέρνηση να ευαισθητοποιηθεί αλλά και να διατρανώσουν την άποψή τους πως η κατάσταση στον πλανήτη έχει υπερβεί κάθε όριο και πως κάθε άρνηση στην ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής δεν είναι μόνο ανεδαφική, αλλά και επικίνδυνη.


Νίκος Βασιλόπουλος

Είναι πρωτοετής φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ ασχολείται ενεργά με το φοιτητικό κίνημα και αποτελεί  μέλος του Κινήματος Μαθητών.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.