18.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΗ εξέλιξη του τουρισμού

Η εξέλιξη του τουρισμού


Της Μαρίστης Μπουρνουσούζη,

Τα τουριστικά επαγγέλματα δεν είναι πλέον μόνο τα ξενοδοχειακά. Εμπεριέχονται  και δραστηριότητες τουριστικές. Ο τουρίστας πλέον έχει εξελιχθεί καθώς η τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν αναπάντεχα πολλές επιλογές. Ζούμε στην εποχή της  πληροφόρησης. Συνεπώς, τα τουριστικά επαγγέλματα αμβλύνουν και περιλαμβάνουν όσα περιτριγυρίζουν τον τουριστικό τομέα.

Η διαμονή είναι ένα σημαντικό κόμματι για τον τουρισμό. Φυσικά έχουν δημιουργηθεί νέα είδη διαμονής και φιλοξενίας πέραν από τα ξενοδοχεία και τα πανδοχεία. Πλέον και ο απλός ιδιώτης μπορεί να φιλοξενήσει στο σπίτι του τουρίστες. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές με τη σημαντικότερη το γνωστό σε όλους AIRBNB το οποίο δεν έχει μόνο καταλύματα για διαμονή  αλλά και πολλές δραστηριότητες για τους τουρίστες.

Είναι πολύ σημαντικό τα καταλύματα να προωθούν τόσο την ποιότητα της διαμονής σε αυτά όσο και τις δραστηριότητες που υπάρχουν στην περιοχή. Τέτοιες δραστηριότητες είναι η ξενάγηση στην περιοχή, το hiking σε καταπράσινες περιοχές και σε βουνά, rafting σε ποτάμια, ιππασία, extreme sports όπως sky diving, bunjee jumping, θαλάσσια σπορ όπως wind surfing, surfing, kite surfing, βόλτα με jet ski, καταδύσεις, snorkeling καθώς η Ελλάδα φημίζεται για τις πανέμορφες παραδεισένιες θάλασσες της. Πιο απλές δραστηριότητες όπως yoga, μαθήματα μαγειρικής ελληνικών φαγητών, μαθήματα γλώσσας, περιηγήσεις, γαστρονομικές περιηγήσεις, μαθήματα ελληνικής μουσικής και χορών, photo shooting και πολλά άλλα ενδιαφέροντα που κερδίζουν εν τέλει τον καταναλωτή – τουρίστα.

Πλέον δεν διαφημίζεται μόνο  η διαμονή, οι παραλίες και ο αρχαίος πολιτισμός της Ελλάδας. Αν σας πω ότι πρόσφατα διάβασα μια έρευνα προσέλκυσης τουριστών στην Ελλάδα, που αναφέρει ότι οι παραλίες μας είναι στο νούμερο 9 σε σχέση με άλλα που δεν φαντάζεται ο νους μας. Όλοι υπερηφανευόμαστε για τις θάλασσές μας αλλά τελικά την πρωτιά στη καρδιά των τουριστών την κλέβει η ανθρώπινη επαφή. Η φιλοξενία μας! Αυτό τραβάει τους τουρίστες.

Η φιλοξενία περιλαμβάνει και τη διαμονή και την ανθρώπινη επαφή η οποία γίνεται συνήθως από τις παραπάνω δραστηριότητες. Αυτό που λένε ότι δεν κάνουν τα ράσα τον παπά ισχύει. Ο τουρίστας ξέρει να ξεχωρίζει το ωραίο από το φτιαχτό ωραίο. Και εκεί έγκειται η διαφορά.

Και η συμβουλή λοιπόν, είναι μία: Όλοι όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό να το κάνουν επειδή τους αρέσει πραγματικά η δουλεία τους και όχι μόνο για το κέρδος που μπορεί να σου προσφέρει αυτός ο τομέας. Να το βλέπει σαν τέχνη. Να νομίζει ότι είναι καλλιτέχνης της ανθρώπινης επαφής. Να του αρέσει ο κόσμος να φεύγει ευχαριστημένος. Να ευχαριστιέται όταν βλέπει όμορφα χαμόγελα από ικανοποιημένους ανθρώπους. Αυτό είναι ο σημερινός τουρισμός: η ανθρώπινη επαφή, η αγάπη για τον κόσμο γύρω σου.


Μαρίστη Μπουρνουσούζη

Γεννήθηκε στο Αμαρούσιο Αττικής το 1994 και μεγάλωσε στην όμορφη Κάρυστο. Απόφοιτη της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Λάτρης των ταξιδιών, των χαμογελαστών ανθρώπων και του ευ ζην! Της αρέσει η παρατήρηση και η συγγραφή ενδιαφερόντων θεμάτων και αυτή είναι και η σύνδεση της με το OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ