Του Δημήτρη Κυριαζή,
Στη σειρά των σκανδάλων, της προνομιακής κυβερνητικής ασυδοσίας και του μειωμένου ελέγχου των κυβερνόντων «από τα κάτω» έρχεται η νέα αποκάλυψη του ΟΠΕΚΕΠΕ να τα συμπληρώσει και να εμπλουτίσει τα ιστορικά αυτά γεγονότα.
Πίσω από τη διαχείριση του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ κρύβεται η λογική της διαχειριστικής φιλελεύθερης ηγεμονίας, της οποίας μέγιστο διακύβευμα είναι η πάση θυσία εξασφάλιση και διατήρηση του τεχνοκρατισμού και των ελιτίστικων προνομίων. Δεν διαφυλάσσονται απλώς τα προνόμια προσώπων, όμως, κάτι που υποδηλώνεται από τη σειρά των παραιτήσεων και της άμεσης αντικατάστασης, αλλά ολόκληρο το πλαίσιο και ο πολιτικός, οικονομικός και κοινωνικός κορμός στον πυρήνα των οποίων εκδηλώνονται τα εκάστοτε ατομικά προνόμια. Πάγιο χαρακτηριστικό της εν λόγω, τυπικής πλέον στην ευρεία συνείδηση, πρακτικής είναι η ικανοποίηση αιτημάτων όχι μόνο μίας μεμονωμένης ηγεσίας και ορισμένων στελεχών, αλλά η προσπάθεια να μην καταρρεύσει το πεδίο δράσης που αποτελεί τη δεξαμενή των επιλεκτικών ευαισθησιών, των χαρών και των πελατειακών σχέσεων.
Πλέον, με δυσκολία μπορούμε να πούμε πως απασχολεί μόνο η εξασφάλιση της «καρέκλας» για μία ακόμη τετραετία ή η διατήρηση του συσχετισμού δύναμης που διατρέχει ένα κομματικό στέλεχος εις βάρος κάποιου άλλου. Όπως προαναφέρθηκε, οι μαζικές παραιτήσεις και η άμεση αντικατάστασή τους από παρόμοιας «κοπής» φορέων συμφερόντων μάς καθιστά ακόμη διαυγέστερο το άγχος για μία πιθανή διάρρηξη της εδραιωμένης «σταθερότητας» του εθνικού πολιτικού συστήματος. Ας δούμε με πόση ευκολία υπουργοποιούνται τα «νέα» γνωστά πρόσωπα, ώστε να συνεχίσουν να υφίστανται τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του κράτους. Όπως αναφέρει και η κ. Καρυστιανού σε προσωπική της ανάρτηση, πρόκειται για μια «πάγια πρακτική της Κυβέρνησης», αναφερόμενη στην πλέον υπουργεία του Θ. Πλεύρη ο οποίος «γλίτωσε» την προανακριτική για τα Τέμπη.

Για να φέρουμε αυτήν τη θέση λίγο περισσότερο στα μέτρα μας, πρόκειται για «μία πάγια πρακτική» που ακολουθούν οι ίδιες οι θεσμικές δομές εξουσίας. Κι αυτό διαμορφώνει κάτι που αν μη τι άλλο είναι εντυπωσιακό. Η αλληλεγγύη των προνομιακών εξυπηρετήσεων που παράγεται μέσα από την ανάγκη μη κατάρρευσης του πολιτικού οικοδομήματος μαρτυρά πως έχουμε να κάνουμε με ένα σύμπλεγμα μίκρο- και μάκρο-συμφερόντων που βρίσκονται σε μία κατάσταση αδιάρρηκτης συναλληλίας. Όλο το δίκτυο των αμοιβαίων σχέσεων που διαμορφώνει το ρουσφέτι και η οποιαδήποτε «χάρη» μάς σκιαγραφεί γλαφυρά τον τρόπο με τον οποίο έχει σχηματιστεί μία «διακυβέρνηση αλληλεγγύης» ανάμεσα σε αυτούς που κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο του κράτους και σε αυτούς που κινδυνεύουν να χάσουν τις προσωπικές τους μικρο-ωφέλειες.
Για να το πούμε πιο απλά, αυτοί που ασκούν και συνιστούν με οποιονδήποτε τρόπο την «άρχουσα» και ηγεμονική πολιτική χαρακτηρίζονται από ένα αξιοζήλευτο πλέγμα διασυνδέσεων και συντελούν έναν ευνοϊκό για τους ίδιους κόμβο σχέσεων αλληλοϋποστήριξης. Λείπουν, δηλαδή, όλοι οι μικροναρκισσισμοί και έχουμε να κάνουμε με ένα συμπαγές δίκτυο συμφερόντων που κοινή συνισταμένη είναι η εξασφάλιση τους. Για αυτό, ίσως, τα πρόσωπα που επανδρώνουν τα υπουργεία εναλλάσσονται μεταξύ τους με απώτερο πάντα στόχο τη «σταθερότητα», δηλαδή τη συντήρηση των δεδομένων, για τους ίδιους, προνομίων.
Κλείνοντας, το σημαντικότερο μάθημα που μας παραδίδουν, όχι τα σκάνδαλα αυτά καθ’εαυτά, αλλά η διαχείρισή τους, είναι ότι στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για προνόμια ορισμένων υψηλών προσώπων και κομματικού προσωπικού. Πρόκειται για έναν αγώνα ιδιοποίησης των εν λόγω προνομίων που παρέχονται από το κράτος, από το ίδιο το κομματικό και πολιτικό σύστημα. Η διαφύλαξή τους συνεπάγεται, επομένως, και τη διαφύλαξη του «παρόχου» τους, τη συντήρηση του δεδομένου τρόπου οργάνωσης της πολιτικής, που δομικό της στοιχείο είναι να ταξινομεί τα προνόμια σε αυτούς που είναι διατεθειμένοι να την υπηρετούν και την παγιώνουν διαρκώς. Τέλος, μαθαίνουμε πως είναι να συγκροτείται ένας χώρος ο οποίος με τρόπο άρτιο και δεξιοτεχνικό καταφέρνει να διατηρείται και να παραμένει ενωμένος.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Τα «υπερβολικά» χαμόγελα των νέων υπουργών στην ορκωμοσία και το βαρύ κλίμα στο υπουργικό συμβούλιο, thetoc.gr, διαθέσιμο εδώ