28.2 C
Athens
Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαFed: Από την επιθετική νομισματική «σύσφιξη» στην ταχεία «χαλάρωση»;

Fed: Από την επιθετική νομισματική «σύσφιξη» στην ταχεία «χαλάρωση»;


Του Κωνσταντίνου Γκότση, 

«Ήρθε η ώρα να προσαρμοστεί η πολιτική. Η κατεύθυνση του «ταξιδιού» είναι σαφής και ο χρόνος και ο ρυθμός των μειώσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα νέα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων».

Τα παραπάνω λόγια του Jerome Powell, διοικητή της Fed, στην ομιλία του στο συνέδριο του Jackson Hole, επιβεβαίωσαν, εν μέρει, την αισιοδοξία της αγοράς, σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ. Επιπλέον, υπογράμμισε πως η περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας είναι ανεπιθύμητη και τόνισε πως τα επίπεδα του πληθωρισμού έχουν σταθεροποιηθεί, πλέον, κοντά στον στόχο του 2%. Η «εμπιστοσύνη» του διοικητή έχει ενισχυθεί σημαντικά, σχετικά με τη «βιώσιμη πορεία του πληθωρισμού προς το 2%», ενώ η επιβράδυνση της αγοράς εργασίας θεωρεί πως είναι «αναμφισβήτητη» και «οι καθοδικοί κίνδυνοι για την απασχόληση έχουν αυξηθεί».

Οι περισσότεροι αναλυτές έχουν προβλέψει ότι η Fed θα ξεκινήσει τη «χαλάρωση» της πολιτικής της με μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης (bps), από τα υψηλά δύο δεκαετιών που βρίσκεται αυτή τη στιγμή το επιτόκιο Fed Fund (5,25%-5,50%), δίνοντας περιθώρια για αρκετές μειώσεις. Σύμφωνα με το CME FedWatch, η αγορά των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) τιμολογεί πιθανότητα 63% για μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 25 bps στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, πιθανότητα 77% για μείωση 50 bps στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου και ακόμα μία μείωση 25 bps στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Δηλαδή, στην αγορά υπερισχύει το σενάριο περικοπής των επιτοκίων από τη Fed κατά 100 bps μέσα στο 2024. Καθοριστικό ρόλο, βέβαια, στην αλλαγή ή τη στασιμότητα αυτών των δεδομένων θα έχει η έκθεση του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ για την απασχόληση στην εγχώρια αγορά τον Αύγουστο, που θα δημοσιευθεί στις 6 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, οι αγορές στοιχηματίζουν ότι το επιτόκιο πολιτικής της Fed θα είναι στο εύρος 3,00%-3,25% έως το τέλος του 2025.

Πηγή Εικόνας: Adam Nir / Unsplash

Τα βλέμματα της αγοράς μέσα στο επόμενο διάστημα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, αλλά πιο έντονα μέχρι τις 17-18 Σεπτεμβρίου, που είναι η επόμενη συνεδρίαση της FOMC, είναι σημαντικά στραμμένα στις μεταβολές της αγοράς εργασίας, καθώς και των μακροοικονομικών δεικτών που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την απασχόληση, όπως οι δείκτες PMI, ISM, οι μισθολογικές διακυμάνσεις κατά κατηγορία και συνολικά, η κατανάλωση (και ειδικότερα οι λιανικές πωλήσεις), οι οποίοι στέλνουν «σήματα» για την πορεία της ανάπτυξης και της ανεργίας. Η αρνητική μεταβολή τους, λοιπόν, θα αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο ύφεσης στην αμερικανική οικονομία, ο οποίος ήδη υπάρχει απλά είναι αρκετά μετριασμένος, που θα οδηγήσει σε πτώση των αγορών και, για ισορροπήσει η κατάσταση, η Fed θα επιταχύνει και θα επεκτείνει τη «χαλάρωση» της πολιτικής της, αφού και ο πληθωρισμός παραμείνει χαμηλός.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει η αγορά σε μια τέτοια μετάβαση. Αρχικά, αν το δούμε ιστορικά/ τεχνικά, σύμφωνα με δεδομένα από το 1957, όποτε η Fed είχε μεταβάλει αντίρροπα την πολιτική της (μετά την πρώτη περικοπή το επιτοκίου πολιτικής της), καθώς η αμερικανική οικονομία βρισκόταν σε κατάσταση ύφεσης, οι αποδόσεις του ευρύτερου χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500 σε τριμηνιαία, εξαμηνιαία και ετήσια βάση ήταν αρνητικές, που σημαίνει πως η αγορά διόρθωνε ή καθυστέρησε να προσαρμοστεί στην αλλαγή της νομισματικής πολιτικής, λόγω της αβεβαιότητας της αμεσότητας των επιπτώσεών της.

Όσον αφορά την αγορά ομολόγων, η απόδοση του διετούς ομολόγου των ΗΠΑ, η οποία είναι πιο ευαίσθητη στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής της Fed, μειώνεται με ταχύτερο ρυθμό από την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου των ΗΠΑ. Ένας περαιτέρω δυνητικός ανοδικός ρυθμός που αυξάνει την καμπύλη αποδόσεων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ υποδηλώνει την τιμολόγηση ενός σεναρίου ήπιας προσγείωσης στην οικονομία των ΗΠΑ, ενώ η Fed μεταβαίνει από τη «σύσφιξη» στη «χαλάρωση».

Βέβαια, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, αυτή η μετάβαση της πολιτικής της μπορεί να ευνοήσει δείκτες και κλάδους της αγοράς που είχαν μείνει πίσω κατά το προηγούμενο διάστημα, όπως ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, ενώ όσοι έχουν υπεραποδώσει σημαντικά, όπως οι τεχνολογικές εταιρείες (Nasdaq), θα διορθώσουν. Αυτό το σενάριο θα διατηρήσει τη συνολική ανοδική πορεία της αμερικανικής αγοράς. Ωστόσο, για την κατεύθυνση της τάσης των κλάδων και της αγοράς, εν γένει, λαμβάνουν χώρα και πολλές ακόμα συνιστώσες, λιγότερο συστηματικές.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης, Διευθυντής Έκδοσης
Κωνσταντίνος Γκότσης, Διευθυντής Έκδοσης
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.