33.3 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΗ νέα Κυβέρνηση της Αϊτής αναθεωρεί την ηγεσία της αστυνομίας εν μέσω...

Η νέα Κυβέρνηση της Αϊτής αναθεωρεί την ηγεσία της αστυνομίας εν μέσω της βίας των συμμοριών


Του Ελευθέριου Χονδρού,

Η νεοσυσταθείσα Κυβέρνηση στην Αϊτή ανακοίνωσε την αντικατάσταση του αρχηγού της πολιορκημένης εθνικής αστυνομίας, στην τελευταία προσπάθεια να ανταποκριθεί στη βία των συμμοριών στη χώρα που έχει πληγεί από την κρίση. Ο αρχηγός της αστυνομίας Frantz Elbe θα αντικατασταθεί από τον πρώην αρχηγό Rameau Normil, επιβεβαίωσε το γραφείο του Πρωθυπουργού. Αυτή η κίνηση έρχεται καθώς ο νέος Πρωθυπουργός της Αϊτής, Garry Conille, αντιμετωπίζει αυξημένες πιέσεις για να ενισχύσει την Εθνική Αστυνομία της Αϊτής, μια δύναμη που παραμένει θλιβερά υποχρηματοδοτούμενη και ανεπαρκώς εξοπλισμένη παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια σε ισχυρές ένοπλες συμμορίες στη χώρα της Καραϊβικής.

Ο ίδιος ο Conille τοποθετήθηκε από ένα μεταβατικό συμβούλιο τον Μάιο, αφού συμμορίες κατέλαβαν μεγάλες εκτάσεις της πρωτεύουσας, Port au Prince, νωρίτερα αυτό το έτος και ανέτρεψαν τον πρώην Πρωθυπουργό Ariel Henry. Ο επείγων χαρακτήρας της μεταρρύθμισης της αστυνομικής δύναμης έχει υπογραμμιστεί από διάφορους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένου του Pierre Esperance από το Εθνικό Δίκτυο για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (RNDDH), ο οποίος περιέγραψε τη θητεία του Έλβα ως «καταστροφική». Ο Έσπερανς επέκρινε τον Έλβα για τη σύναψη σχέσεων με τις συμμορίες, την ενίσχυση της εξουσίας τους και την αποτροπή των αστυνομικών από το να εκτελούν αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους.

Τα συνδικάτα της αστυνομίας έχουν επαναλάβει αυτά τα συναισθήματα, ζητώντας επανειλημμένα την παραίτηση και τη σύλληψη του Έλβα. Τόνισαν επιδρομές συμμοριών σε τουλάχιστον 30 αστυνομικά τμήματα και υποσταθμούς τους τελευταίους μήνες ως μέρος μιας σειράς επιθέσεων που ξεκίνησαν στις 29 Φεβρουαρίου. Την Τετάρτη, η αστυνομική ένωση SPNH-17 πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου καταδικάζοντας την κατάσταση του τμήματος κάτω από τον Έλβα. Το SYNAPOHA, ένα άλλο αστυνομικό σωματείο, προσχώρησε καλώντας την Conille να ενισχύσει το τμήμα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Πηγή και Δικαιώματα Χρήσης: VOA

Αυτή η αλλαγή στην ηγεσία της αστυνομίας έρχεται καθώς η Αϊτή συνεχίζει να αναμένει την ανάπτυξη μιας υπό την ηγεσία της Κένυας, υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ, πολυεθνικής δύναμης ασφαλείας που αποτελείται από 1.000 Κενυάτες αξιωματικούς και προσωπικό από μια χούφτα χώρες της Καραϊβικής. Η δύναμη, που προοριζόταν να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της κατάστασης, επρόκειτο να αναπτυχθεί στα τέλη Μαΐου, αλλά η άφιξή της έχει καθυστερήσει επανειλημμένα.

Ο Normil, ο οποίος προηγουμένως ήταν επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας από τα μέσα του 2019 έως τα τέλη του 2020 υπό τον πρώην Πρόεδρο Jovenel Moise, αντιμετωπίζει τώρα το μνημειώδες καθήκον της αντιμετώπισης των σοβαρών προκλήσεων εντός της αστυνομικής δύναμης. Από το 2023, η αστυνομική δύναμη περιλάμβανε λίγο περισσότερους από 13.200 υπαλλήλους, με μόνο περίπου 4.000 αξιωματικούς σε υπηρεσία ανά πάσα στιγμή σε μια χώρα 11 εκατομμυρίων κατοίκων. Αυτή η έλλειψη επιδεινώνεται από την έλλειψη πόρων, συμπεριλαμβανομένης της ανεπαρκούς κατάρτισης, των καθυστερημένων αμοιβών και των ελλείψεων εξοπλισμού.

Η υπό την ηγεσία της Conille κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές. «Η Αϊτή βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις. Η βία και η αστάθεια παραλύουν την καθημερινότητά μας», δήλωσε η Conille σε επίσημη τελετή την Τετάρτη. Τόνισε ότι χωρίς ασφάλεια, δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί βιώσιμη πρόοδος. «Είναι ζωτικής σημασίας η αστυνομία και οι στρατιώτες μας να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις σημερινές προκλήσεις ασφαλείας και θα διασφαλίσουμε ότι έχουν τα εργαλεία που χρειάζονται για να εκτελέσουν την αποστολή τους αποτελεσματικά και επαγγελματικά».

Το Γραφείο Προστασίας των Πολιτών, ο Διαμεσολαβητής της Αϊτής, κάλεσε επίσης τη Normil να εκπονήσει ένα σχέδιο για τον έλεγχο των συμμοριών και τη βελτίωση της αστυνομικής δύναμης «χωρίς καθυστέρηση». Το γραφείο ζήτησε εξηγήσεις για το υψηλό ποσοστό δολοφονιών και την πρόσφατη απόδραση περίπου 4.500 κρατουμένων, που σημειώθηκε υπό την «πλήρη αδιαφορία» των προηγούμενων αρχών.

Η βία των συμμοριών στην Αϊτή είχε καταστροφικές συνέπειες, απωθώντας 578.000 ανθρώπους από τα σπίτια τους, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΗΕ. Χιλιάδες έχουν σκοτωθεί και εκατομμύρια έχουν ωθηθεί σε οξεία πείνα εν μέσω της αναταραχής. Η διεθνής κοινότητα παραμένει σε εγρήγορση καθώς η Αϊτή διέρχεται αυτή την κρίσιμη συγκυρία, ελπίζοντας ότι η νέα ηγεσία θα φέρει την τόσο αναγκαία σταθερότητα και ασφάλεια στο έθνος.

Το έργο που έχει μπροστά της η Κυβέρνηση της Αϊτής και η αστυνομία της είναι μνημειώδες, αλλά με στρατηγικό σχεδιασμό και διεθνή υποστήριξη, υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας ότι μπορούν να αντιστρέψουν την παλίρροια ενάντια στην αχαλίνωτη βία των συμμοριών και να ανοίξουν τον δρόμο για ένα πιο ασφαλές και ευημερούν μέλλον για την Αϊτή.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Haiti to replace national police chief in effort to counter gang violence, Al Jazeera, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελευθέριος Χονδρός, Αρχισυντάκτης Περιεχομένου
Ελευθέριος Χονδρός, Αρχισυντάκτης Περιεχομένου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001. Είναι απόφοιτος ΓΕΛ και σπουδάζει στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Πηγές για το πάθος του για την αρθρογραφία αποτέλεσαν τα συνέδρια MUN και η προσωπική αγάπη για την συγγραφή κειμένων. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται ερασιτεχνικά με το τένις, το πόλο και την συγγραφή.