25.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΜε μικρές απώλειες ολοκλήρωσε τον Μάιο το Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε ρευστοποιήσεις οδήγησαν...

Με μικρές απώλειες ολοκλήρωσε τον Μάιο το Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε ρευστοποιήσεις οδήγησαν οι εκτιμήσεις για καθυστέρηση της νομισματικής «χαλάρωσης»


Του Κωνσταντίνου Γκότση, 

Ήπια άνοδο παρουσίασε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη (+0,24%) να καταγράφει αξιοσημείωτη διακύμανση. Ο ημερήσιος τζίρος ανήλθε σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που οφείλεται στην ευρύτερη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα στις αγορές από της δημόσιες αργίες σε Η.Π.Α. (Memorial Day) και Ηνωμένο Βασίλειο (Bank Holiday).

Ο.Τ.Ε. και τράπεζες αποτέλεσαν τα βασικότερα στηρίγματα της αγοράς κατά τη συνεδρίαση, λόγω της πτώσης που είχα σημειώσει οι μετοχές τους τις προηγούμενες ημέρες. Σε επίπεδο συναλλακτικής δραστηριότητας ξεχώρισε ο τίτλος της Μυτιληναίος (€ 24 εκατ.), λόγω του placement που διεξαγόταν

Στο «πράσινο» έκλεισε η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να ολοκληρώνει τις συναλλαγές με άνοδο 0,3% στις 522,21 μονάδες. Παρόμοιες ήταν οι μεταβολές και για τους επιμέρους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, με αυτούς της περιφέρειας να ξεχωρίζουν σε αποδόσεις. Να σημειωθεί πως το χρηματιστήριο του Λονδίνου παρέμεινε κλειστό λόγω αργίας. Η πλειονότητα των κλάδων έκλεισε με θετικό πρόσημο.

Στο επίκεντρο των επενδυτών βρέθηκαν οι δηλώσεις αξιωματούχων της Ε.Κ.Τ., στις οποίες παρατηρήθηκε πως, εν γένει, οι απόψεις συνεχίζουν να διίστανται (ελαφρώς) ανάμεσα στα «γεράκια» και τα «περιστέρια». Σε γενικές γραμμές, επικρατεί το σενάριο μείωσης των επιτοκίων ήδη από τη συνεδρίαση του Ιουνίου, διατηρώντας, όμως, και οι πιο αισιόδοξοι μια επιφυλακτικότητα, αναμένοντας να δουν επιπλέον στοιχεία που θα δείχνουν την τάση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες.

Ενδεικτικά, ο οικονομολόγος της Ε.Κ.Τ. Philipe Lane σε συνέντευξή του στους Financial Times υπογράμμισε πως αν και υπάρχει δυνατότητα περικοπής των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρωζώνης, πρέπει να διατηρηθεί η «σύσφιξη» μέχρι το τέλος του έτους. Επίσης, σύμφωνα με έρευνα της LSEG, η αγορά αναμένει κατά 90% πως θα καταγραφεί μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,24% στις 1.481,23 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.494,49 μονάδων (+1,14%) και των 1.477,37 μονάδων (-0,02%). Ο FTSE Large Cap 0,54% στις 3.600,4 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 1,59%, ανεβαίνοντας 1.325,21 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 82,5 εκατ., εκ των οποίων τα € 2,8 εκατ. ήταν 3 προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 13,6 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, αξιοσημείωτα ήταν τα κέρδη άνω του 2% για τις Ο.Τ.Ε. και Εθνική Τράπεζα και άνω του 1% για τις Eurobank, Μυτιληναίος, Motor Oil, Ε.ΥΔ.Α.Π., Lamda και Alpha Bank. Αντίθετα, ισχυρή ήταν η «βουτιά» 4,31% για τη Cenergy. Σημαντικές ήταν, επίσης, οι απώλειες άνω των 2% για τις Quest, Coca Cola και Aegean και άνω του 1% για τις Βιοχάλκο, Τιτάν και Ελλάκτωρ.

Ακολουθώντας τη διακύμανση της ευρωπαϊκής αγοράς, την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών υποχώρησε κοντά στη ζώνη των 1.470 μονάδων, παρά το ανοδικό του άνοιγμα και την προσέγγιση των 1.490 μονάδων. Ο ημερήσιος τζίρος ανήλθε ξανά σε χαμηλά επίπεδα, δηλαδή κάτω από τα € 100 εκατ. για δεύτερη σερί συνεδρίαση, αν και ήταν υψηλότερος από της Δευτέρας.

Οι πιέσεις στην αγορά προήλθαν από τον κλάδο των τραπεζών, τη Βιοχάλκο (ο τίτλος της οποία παρουσίασε τις μεγαλύτερες απώλειες) και την Τιτάν. Θετικά διαφοροποιήθηκε η μεσαία κεφαλαιοποίηση, η οποία έκλεισε με οριακά κέρδη 0,03%.

Πτωτικά κινήθηκε η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να ολοκληρώνει τις διαπραγματεύσεις με απώλειες 0,6% στις 519,08 μονάδες. Παρόμοιες ήταν οι μεταβολές και για τους επιμέρους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, με αυτούς της περιφέρειας να παρουσιάζουν ηπιότερη υποχώρηση. Η πλειονότητα των κλάδων έκλεισε με αρνητικό πρόσημο.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,65% στις 1.471,63 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.487,42 μονάδων (+0,42%) και των 1.470,44 μονάδων (-0,73%). Ο FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 0,79% στις 3,571,86 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 1,38%, πέφτοντας στις 1.306,88 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 96,96 εκατ., εκ των οποίων τα € 7,3 εκατ. ήταν 7 προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 19 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, «βουτιά» 4,04% σημείωσε η Βιοχάλκο. Σημαντικές ήταν, επίσης, οι απώλειες 2,21% για την Alpha Bank και άνω του 1% για τις Autohellas, Τιτάν, Aegean, Σαράντης, Ο.Π.Α.Π., Ελλάκτωρ, Τράπεζα Πειραιώς, Quest, Motor Oil και Εθνική Τράπεζα. Αντίθετα, αξιοσημείωτα ήταν τα κέρδη 2,27% για την Coca Cola.

Πηγή εικόνας: starline / Freepik

Σημαντική υποχώρηση κατέγραψε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρασυρόμενο από την πτωτική τάση διεθνώς στις αγορές, κινητοποιώντας την εγχώρια αγορά έπειτα από τις δύο προηγούμενες «χλιαρές» συνεδριάσεις. Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα σε αρνητικό έδαφος, κλείνοντας στα χαμηλά ημέρας, αρκετά κοντά στις 1.440 μονάδες, και δημιουργώντας απόσταση από τις στηρίξεις των 1.470 μονάδων. Ο ημερήσιος τζίρος ανήλθε σε υψηλά επίπεδα από νωρίς, λαμβάνοντας αξιοσημείωτη ώθηση και από τη μεγάλη αξία των «πακέτων» που διακινήθηκαν, ιδίως των 2 που αφορούσαν τον τίτλο της Intrakat.

«Βαρίδι» αποτέλεσε ο τραπεζικός κλάδος, με τις μετοχές των συστημικών να δέχονται τις μεγαλύτερες απώλειες στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, μαζί με τη Δ.Ε.Η. «Βαριά» ήταν η πτώση και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση (-1,46%), αλλά ελαφρώς ηπιότερη.

Στα highlight της ημέρας, οι μετοχές της Intracom (-4,43%), η οποία πρόκειται να εξαγοράσει την ασφαλιστική εταιρεία «Ευρώπη» αντί € 45,55 εκατ. και να συγχωνευθεί με την ΚΛΜ, τέθηκαν σε προσωρινή αναστολή. Επίσης, την Τετάρτη ανακοινώθηκαν οι αναδιαρθρώσεις στους δείκτες του Χ.Α., με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών να παίρνει τη θέση της Quest στον FTSE 25 (υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Στα δημοσιονομικά νέα, πραγματοποιήθηκε δημοπρασία έντοκων γραμματίων του Δημοσίου ονομαστικής αξίας € 500 εκατ., διάρκειας 26 εβδομάδων, με την απόδοση να κλείνει στο 3,55%, χαμηλότερα από του Απριλίου, καθώς οι συνολικές προσφορές ανήλθαν στα € 1,156 εκατ.

Στο «κόκκινο» και η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να κλείνει με απώλειες 1,08% στις 513,45 μονάδες. Παρόμοιες ήταν οι μεταβολές και για τους επιμέρους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, με τον γαλλικό CAC 40 (-1,52%) και τον ιταλικό FTSE MIB (-1,47%) να καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση. Όλοι οι κλάδοι έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο.

Αρνητικό σήμα έλαβαν από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Μινεάπολης (Η.Π.Α.) την Τρίτη, ο οποίος επισήμανε πως απαιτούνται «πολλοί ακόμη μήνες θετικών στοιχείων για τον πληθωρισμό» μέχρι να προχωρήσει η Fed σε περικοπές των επιτοκίων της. Αυτό, σε συνδυασμό με την επιφυλακτικότητα που παρουσιάζουν και κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο Klaas Knot, ενίσχυσαν τις αποδόσεις στην αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί πτωτικά και η αγορά μετοχών, που θεωρείται υψηλότερου κινδύνου.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 2% στις 1.442,21 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.470,31 μονάδων (-0,09%) και των 1.442,16 μονάδων (-2%). Ο FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 2,26% στις 3.491,16 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 3,48%, πέφτοντας στις 1.261,43 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 142,1 εκατ., εκ των οποίων τα € 22,6 εκατ. ήταν 19 προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 35 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρή ήταν η πτώση 4,34% για τη Motor Oil και άνω του 3% για τις Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Δ.Ε.Η. Σημαντικές ήταν, επίσης, οι απώλειες άνω του 2% για τις Τράπεζα Πειραιώς, Βιοχάλκο, Ο.Τ.Ε., Ελληνικά Πετρέλαια και Aegean. Αντίθετα, αξιοσημείωτα ήταν τα κέρδη 1,14% για την Quest.

Με μικρές απώλειες έκλεισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρουσιάζοντας μικρές διακυμάνσεις, αλλά αρκετές εναλλαγές στο πρόσημο, και διατηρώντας τις στηρίξεις στις 1.438 μονάδες που έχουν εκτιμήσει οι αναλυτές. Ο ημερήσιος τζίρος ανήλθε σε ικανοποιητικά επίπεδα, λαμβάνοντας αξιοσημείωτα ενίσχυση από τα «πακέτα» που διακινήθηκαν, ειδικά αυτά που αφορούσαν την Τράπεζα Πειραιώς.

Οι αρνητικές αποδόσεις της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, των τραπεζών και της υψηλής κεφαλαιοποίησης (κατά σειρά) ξεπέρασαν την πτώση της αγοράς, με τον τραπεζικό δείκτη, μάλιστα, να σημειώνει έντονη και υψηλή διακύμανση. Στα Blue chips «βαρίδι» αποτέλεσε η Coca Cola, που ξεκίνησε ο τίτλος να διαπραγματεύεται χωρίς δικαίωμα μερίσματος € 0,93 ανά μετοχή.

Ανοδικά κινήθηκε η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να ολοκληρώνει τις διαπραγματεύσεις με κέρδη 0,59% στις 516,50 μονάδες. Παρόμοιες μεταβολές είχαν και οι επιμέρους βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, ξεχωρίζοντας ο ισπανικός IBEX 35 (+1,73%). Η πλειονότητα των κλάδων έκλεισε με θετικό πρόσημο.

Στα μακροοικονομικά νέα, σύμφωνα με την Eurostat, στην Ευρωζώνη η εποχικά προσαρμοσμένη ανεργία τον Απρίλιο διολίσθησε στο 6,4% (χαμηλό ρεκόρ) από 6,5% τον προηγούμενο μήνα.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,16% στις 1.439,91 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.449,49 μονάδων (+0,50%) και των 1.433,71 μονάδων (-0,59%). Ο FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 0,24% στις 3.482,7 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 0,28%, πέφτοντας στις 1.257,93 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 122,5 εκατ., εκ των οποίων τα € 12,67 εκατ. ήταν 10 προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 29,4 εκατ.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, σημαντικές ήταν οι απώλειες άνω του 2% για τις Coca Cola και Alpha Bank και άνω του 1% για τις Ελλάκτωρ και ΕΛΧΑ. Αντίθετα, αξιοσημείωτα ήταν τα κέρδη άνω του 2% για τις Βιοχάλκο και Cenergy και άνω του 1% για τις Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν, Aegean Δ.Ε.Η. και Τέρνα Ενεργειακή.

Τέταρτη σερί ημέρα με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε στενό εύρος διακύμανσης. Ο ημερήσιος τζίρος ανήλθε σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα, λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI.

Οι τράπεζες, μεταξύ και άλλων blue chips, αποτέλεσαν «βαρίδι» (και) σε αυτήν τη συνεδρίαση. Μεγαλύτερες από την αγορά ήταν οι απώλειες και για την υψηλή κεφαλαιοποίηση, εν γένει. Στον αντίποδα, θετικά διαφοροποιήθηκε η μεσαία κεφαλαιοποίηση με τον δείκτη να κερδίζει 1,42%.

Ήπια άνοδο παρουσίασε η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να προσθέτει 0,32% στις 518,17 μονάδες. Μεικτή ήταν η εικόνα στους επιμέρους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών. Η πλειονότητα των κλάδων έκλεισε με θετικό πρόσημο.

Στα μακροοικονομικά νέα, στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός ενισχύθηκε τον Μάιο στο 2,6%, ενώ αναμενόταν να ανέλθει στο 2,5%. Σε επίπεδο χωρών, στην Ιταλία το α’ τρίμηνο του έτους η οικονομία επεκτάθηκε κατά 0,3% και στη Γαλλία οι τιμές καταναλωτή είχαν άνοδο 2,7% τον Μάιο, ενώ προβλεπόταν να διαμορφωθεί στο 2,5%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,56% στις 1.431,84 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.440,78 μονάδων (+0,06%) και των 1.431,53 μονάδων (-0,58%). Ο FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 0,83% στις 3.453,87 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 1,29%, κλείνοντας στις 1.241,66 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 384,27 εκατ., εκ των οποίων τα € 15,9 εκατ. ήταν 12 προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 80,6 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, σημαντικές ήταν οι απώλειες άνω του 2% για τις Motor Oil, Jumbo και Τιτάν και άνω του 1% για τις Ο.Τ.Ε., Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Eurobank. Αντίθετα, ισχυρή ήταν η άνοδος άνω του 3% για τις Cenergy και Βιοχάλκο. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη 2,22% για την Ελλάκτωρ.

Συνοψίζοντας, την εβδομάδα που μας πέρασε, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 3,1% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 απώλεσε 0,44%.

Σωρευτικά τον Μάιο, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,5% και ο Stoxx 600 κέρδισε 2,97%.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης, Διευθυντής Έκδοσης
Κωνσταντίνος Γκότσης, Διευθυντής Έκδοσης
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.