33.3 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΑξιοσημείωτα τα εβδομαδιαία κέρδη για το ΧΑ παρά τη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα:...

Αξιοσημείωτα τα εβδομαδιαία κέρδη για το ΧΑ παρά τη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα: Προς αναζήτηση νέου θετικού καταλύτη η αγορά


Του Κωνσταντίνου Γκότση, 

Τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να ανακάμψει σημαντικά, ξεκινώντας με το «δεξί» τον Ιούλιο, εν μέσω ενός θετικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές (ξεχωρίζοντας αυτές τις περιφέρειας), αντιδρώντας με θετική διόρθωση οι επενδυτές στα αποτελέσματα των γαλλικών βουλευτικών εκλογών της προηγούμενης Κυριακής. Εγχώρια βασική στήριξη προήλθε από την άνοδο στις μετοχές των συστημικών τραπεζών και από επιλεγμένους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίοι βρίσκονταν σε ελκυστικά επίπεδα για τοποθέτηση.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,18% στις 1.420,83 μονάδες (κοντά στα υψηλά ημέρας) και κυμάνθηκε μόνιμα σε θετικά επίπεδα, μεταξύ των 1.423,46 μονάδων (+1,37%) και των 1.409,56 μονάδων (+0,38%). Ελαφρώς υψηλότερη απόδοση παρουσίασε η υψηλή κεφαλαιοποίηση, με τον FTSE 25 να ενισχύεται κατά 1,65% στις 3.457,99 μονάδες, ενώ αρκετά ηπιότερη ήταν η άνοδος στη μεσαία κεφαλαιοποίηση (+0,65%).

Οι τράπεζες, και ιδίως η Πειραιώς (5,40%) και η Alpha Bank (+4,43%), πρωταγωνίστησαν σε αυτήν τη συνεδρίαση, καθώς καθοδήγησαν την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα, με τον κλαδικό τους δείκτη να κερδίζει 3,5%, ανεβαίνοντας στις 1.256,00 μονάδες. Επίσης, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση θετικά ξεχώρισαν και η ΕΛΧΑ (+7,48%), η μετοχής της οποίας παρουσίασε και τη μεγαλύτερη απόδοση στον Large Cap, και η Βιοχάλκο (3,5%).

Σε σχετικά υψηλά επίπεδα έκλεισε ο αξία των ημερήσιων συναλλαγών, στα € 119 εκατ., λαμβάνοντας, όμως, σημαντική ενίσχυση από τις 14 προσυμφωνημένες συναλλαγές, οι οποίες ανήλθαν στα € 26 εκατ. Στα «πακέτα» που διακινήθηκαν, «κυριάρχησαν» αυτά που αφορούσαν την Πειραιώς, τη ΔΕΗ και τη Eurobank. Ο όγκος των συναλλαγών ήταν 31,13 εκατ. κομμάτια.

Την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών υπέκυψε στις κατοχυρώσεις κερδών, οι οποίες προήλθαν κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο που είχε υπεραπαδώσει σημαντικά στην προηγούμενη συνεδρίαση. Καθοριστική στην τάση της αγοράς ήταν, προφανώς, και η διακύμανση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, όπου τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη οδήγησαν σε απώλειες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,97% στις 1.407,03 μονάδες (χαμηλά ημέρας) και μεταβλήθηκε μόνιμα σε αρνητικό έδαφος, αλλά σε σχετικά μικρό εύρος διακύμανσης, μεταξύ των 1.418,86 μονάδων (-0,14%) και των 1.407,03 μονάδων (-0,97%). Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση οι απώλειες ήταν ελαφρώς μεγαλύτερες, με τον FTSE 25 να υποχωρεί κατά 1,03% στις 3.422,41 μονάδες, ενώ η μεσαία κεφαλαιοποίηση είχε ηπιότερη πτώση (-0,63%).

«Βαρίδι» αποτέλεσαν οι τράπεζες, κυρίως οι Εθνική (-3,10%) και Πειραιώς (2,01%), καθώς δέχθηκαν τις μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις από τους πωλητές, με τον κλαδικό τους δείκτη να ολοκληρώνει με απώλειες 2,11% στις 1.229,51 μονάδες. Σημαντική υποχώρηση στην υψηλή κεφαλαιοποίηση προκάλεσαν, επίσης, οι Βιοχάλκο (-2,71%) και Aegean (-2,51%). Στον αντίποδα, θετικά ξεχώρισε η μετοχής της Σαράντης, με άνοδο 2% (ο μοναδικός τίτλος στον Large Cap με κέρδη μεγαλύτερα του 1%).

Η αξία των ημερήσιων συναλλαγών διαμορφώθηκε μη ικανοποιητικά και αρκετά χαμηλότερα (σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας) επίπεδα, στα € 79,16 εκατ. Η συμμετοχή των 8 προσυμφωνημένων συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν δεν ήταν αξιοσημείωτη (η αξία τους ανήλθε στα € 5,83 εκατ.). Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος των «πακέτων» που διακινήθηκαν αφορούσε τον τίτλο της Eurobank. Ο όγκος των συναλλαγών, συνολικά, ήταν 17,6 εκατ. κομμάτια.

Στα σημαντικά νέα της ημέρας, η JP Morgan αναθεώρησε την αξιολόγηση των ελληνικών μετοχών, υποβαθμίζοντας τη σύστασή της σε neutral από overweight, στα πλαίσια της επενδυτικής της στρατηγικής για το β’ εξάμηνο του 2024 (στην περιοχή CEEMEA – Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Aνατολή και Αφρική). Όπως εξήγησε, όμως, σε μεγάλο βαθμό αυτό συνέβη για τεχνικούς σκοπούς, διότι αναβάθμισε σε overweight τη σύστασή της για την αγορά της Νοτίου Αφρικής. Ωστόσο, στην αγορά ομολόγων άφησε τη σύστασή της σε overweight, ξεχωρίζοντάς τη, μάλιστα, σε περιφερειακό επίπεδο.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, σύμφωνα με τη Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε τον Ιούνιο από το 2,6% τον προηγούμενο μήνα στο 2,5% (ετήσια βάση), συμβαδίζοντας με τις προβλέψεις των αναλυτών σε σχετική δημοσκόπηση του Reuters. Όσον αφορά τον δομικό δείκτη, έμεινε αμετάβλητος στο 2,9%, ενώ αναμενόταν να υποχωρήσει στο 2,8%. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,4% για τον Ιούνιο.

Προβληματισμό προκάλεσε η μεταβολή στις τιμές των υπηρεσιών, οι οποίες (σε ετήσια βάση) παρέμειναν στο 4,1%. Ωστόσο, σύμφωνα με την Christine Lagarde, επικεφαλής της ΕΚΤ, θέλοντας να κατευνάσει τις ανησυχίες του επενδυτικού κοινού, υπογράμμισε σε δηλώσεις της πως ο πληθωρισμός των υπηρεσιών δεν είναι απαραίτητο να αποκλιμακωθεί στο 2%, καθώς τα επίπεδα του γενικού πληθωρισμού μπορούν να περιοριστούν από την πτώση στις τιμές στον κλάδο της μεταποίησης. Βάσει λεγομένων της ίδιας, πρόβλημα αποτελούν οι αυξήσεις στους μισθούς, οι οποίες αποτελούν και την αιτία του υψηλού πληθωρισμού των υπηρεσιών.

Αξιοσημείωτες ήταν και οι δηλώσεις του Jerome Powell, επικεφαλής της Fed, σε συνέδριο που διεξήχθη στην Πορτογαλία, οι οποίες αναπτέρωσαν (ελαφρώς) το κλίμα στις αγορές. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στο να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στην τροχιά του αρχικού μας στόχου», αλλά «πρέπει να γίνουν περισσότερα».

Πηγή εικόνας: wikipedia.org / Δικαιώματα χρήσης: Dimorsitanos

Την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με σημαντική άνοδο, ακολουθώντας και σε αυτήν τη συνεδρίαση την τάση της ευρωπαϊκής αγοράς, χωρίς, όμως, να επαναπροσεγγίσει τη ζώνη των 1.430 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,18% στις 1.423,56 μονάδες (υψηλά ημέρας) και κυμάνθηκε μόνιμα σε θετικό έδαφος, μεταξύ των 1.423,57 μονάδων (+1,18%) και των 1.410,41 μονάδων (+0,24%). Η συνεδρίαση ξεκίνησε με υψηλά κέρδη, τα οποία στη συνέχεια «χάθηκαν» εν μέρει, ενώ στις τελικές δημοπρασίες ανακτήθηκαν και επεκτάθηκαν. Η υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσε, οδηγώντας την κίνηση της αγοράς, με τον FTSE 25 να ενισχύεται κατά 1,35% στις 3.268,49 μονάδες, ενώ η μεσαία κεφαλαιοποίηση υποαπέδωσε σημαντικά (-0,47%).

Μικρότερες των περιστάσεων ήταν και οι επιδόσεις των τραπεζών, παρουσιάζοντας εντονότερη διακύμανση, με τον κλαδικό τους δείκτη να κλείνει με κέρδη 1,09% στις 1.242,86 μονάδες. Επίσης, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, θετικά ξεχώρισαν οι Βιοχάλκο και η Alpha Bank, με άνοδο μεγαλύτερη του 3%, ενώ «βαρίδι» ήταν η Σαράντης (-2,68%), η οποία ήταν η μόνη (στον Large Cap) που είχε απώλειες άνω του 1%. Σημαντικές ήταν, βέβαια, και οι στηρίξεις των δεικτοβαρών τίτλων της Melten (+2,65%) και του ΟΤΕ (+1,77%)

Η αξία των ημερήσιων συναλλαγών, αν και υψηλότερη από αυτήν της Τρίτης, έκλεισε σε χαμηλά επίπεδα ξανά, με τη συμμετοχή των 18 προσυμφωνημένων συναλλαγών να μη θεωρείται αμελητέα (€ 9,2 εκατ.). Από τα «πακέτα» που διακινήθηκαν τα μεγαλύτερα ήταν με διαφορά αυτά που αφορούσαν τη Eurobank, ακολουθώντας της Melten και του ΟΤΕ. Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 21,1 εκατ. κομμάτια.

Στα δημοσιονομικά νέα, διεξήχθη δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Δημοσίου ύψους € 500 εκατ. και χρονικής διάρκειας 13 εβδομάδων, με τις συνολικές προσφορές να ανέρχονται στα € 1,098 εκατ. και την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,42%.

 Την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών παρουσίασε ξανά ισχυρά κέρδη, κινούμε, ως συνήθως, στη διακύμανση της ευρωπαϊκής αγοράς, όπου τα βλέμματα είχαν στραφεί στις βρετανικές εκλογές. Σε επίπεδο συναλλαγών, η κατάσταση ήταν ήπια, με τις αγορές να σημειώνουν μικρούς τζίρους, καθώς η Wall Street παρέμεινε κλειστή λόγω της αργίας για την Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,86% στις 1.435,81 μονάδες (υψηλά ημέρας) και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.435,81 μονάδων (+0,86%) και των 1.420,03 μονάδων (-0,25%). Η υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδοσε ξανά, ωθούμενη από επιλεγμένους τίτλους, με τον FTSE 25 να ενισχύεται κατά 0,97% στις 3.502,26 μονάδες. Η μεσαία κεφαλαιοποίηση δεν έμεινε πίσω αυτήν τη φορά, ολοκληρώνοντας τις διαπραγματεύσεις με αξιοσημείωτα κέρδη (+0,93%).

Οι τραπεζικοί τίτλοι, ιδίως της Eurobank (+3,07%), μαζί με αυτόν της Aegean (+3,30%) έδωσαν τις βασικότερες στηρίξεις για την ανοδική κίνηση, με τον κλαδικό τους δείκτη να κερδίζει 1,97%, ανεβαίνοντας στις 1.267,40 μονάδες. Στον αντίποδα, «βαρίδι» αποτέλεσε η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία έκλεισε με απώλειες 2,32% (η μοναδική που έκλεισε με άνω του -1%), λόγω της αποκοπής καθαρού μερίσματος € 0, 0,68552 ανά μετοχή.

Η αξία των ημερήσιων συναλλαγών έκλεισε, όπως ήταν λογικό σε χαμηλά επίπεδα, χωρίς να υπάρχει σημαντική συμμετοχή από τις προσυμφωνημένες συναλλαγές (€ 3,4 εκατ.). Από τα «πακέτα» που διακινήθηκαν ήταν αυτό της Melten. Ο όγκος συναλλαγών ανήλθε στα 16,8 εκατ. κομμάτια.

Στο Bloomberg έδωσε σήμερα συνέντευξη το επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Γιάννης Στουρνάρας, αναφερόμενος στα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε τα πρόσφατα δεδομένα για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την πραγματοποίηση ακόμα δύο περικοπών των επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2024.

Την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών παρουσίασε μικρά κέρδη, σημειώνοντας μικρή διακύμανση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ενώ αυτήν τη φορά διαφοροποιήθηκε αρνητικά από την ευρωπαϊκή αγορά, η οποία είχε ήπια υποχώρηση, λόγω των αποτελεσμάτων των βρετανικών εκλογών. Εν γένει, κυριάρχησε υποτονικότητα στην αγορά, κάτι που φάνηκε και από τον πολύ χαμηλό τζίρο.

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,33% στις 1.440 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.442,11 μονάδων (+0,44%) και των 1.436,45 μονάδων (+0,04%). Η υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσε ελαφρώς από την αγορά, με τον δείκτη FTSE 25 να ενισχύεται κατά 0,42%, ενώ αρνητικά διαφοροποιήθηκε η μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τον Mid Cap να χάνει 0,09% και να κλείνει στις 2.277,49 μονάδες.

Ισχυρότερη ήταν η άνοδος και για τις τράπεζες, με τον κλαδικό τους δείκτη να ολοκληρώνει τις διαπραγματεύσεις με άνοδο 0,78% στις 1.277,31 μονάδες. Θετικά ξεχώρισε και η μετοχή της Σαράντης, η οποία παρουσίασε «άλμα» 5,45%.

Η αξία των ημερήσιων συναλλαγών διαμορφώθηκε σε παρόμοια επίπεδα με χθες, δηλαδή στα € 56,77 εκατ., εκ των οποίων τα € 2,9 εκατ. ήταν 6 προσυμφωνημένες συναλλαγές. Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 14,33 εκατ. κομμάτια.

Συνοψίζοντας, την εβδομάδα που μας πέρασε, ο Γενικός Δείκτης κατάγραψε άνοδο 2,58%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 κέρδισε μόνο 0,54%, κλείνοντας στις 516,60 μονάδες.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης, Διευθυντής Έκδοσης
Κωνσταντίνος Γκότσης, Διευθυντής Έκδοσης
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.