26 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΕυρωεκλογές: Ψήφος δυσαρέσκειας στην «παντοδυναμία»

Ευρωεκλογές: Ψήφος δυσαρέσκειας στην «παντοδυναμία»


Της Άννας Βραϊμάκη,

Πριν λίγες μέρες, η γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων MRB παρουσίασε τη έρευνά της στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open για θέματα που αφορούν την επικαιρότητα, όπως η αξιολόγηση της επίσκεψης του Μητσοτάκη στην Τουρκία, αλλά και της επίσκεψης Rama‎‎ στο Γαλάτσι.

Όσον αφορά το ερώτημα σχετικά με τη δυσαρέσκεια των πολιτών ή τη σταθερότητα, το μήνυμα που δίνεται στην Κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο. Το 60,3% θεωρεί ότι Ευρωπαϊκές Εκλογές είναι μια ευκαιρία να δείξουν ότι οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι από την Κυβέρνηση για την πολιτική που εφαρμόζει. Αντίθετα, το 32,7% πιστεύει ότι η Κυβέρνηση της Δεξιάς έχει αναλάβει αρκετές κρίσεις με επιτυχία και ταυτόχρονα, υπάρχει σωστή πολιτική τακτική και γι’ αυτό πρέπει να εξασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα. Βέβαια, αξίζει να επισημανθεί ότι αρκετά μικρό είναι το ποσοστό που δεν έχει άποψη σ’ αυτό το ερώτημα.

Στη συνέχεια, τρία ερωτήματα που αφορούν την επικαιρότητα της προηγούμενης εβδομάδας παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον πολιτικής ανάλυσης. Για παράδειγμα, η περιβόητη συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Erdogan κρίνεται θετικά από το 55,6% του κόσμου που συμμετείχε στη δημοσκόπηση σε σχέση με το 32,9% που έχει αρνητική γνώμη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ακόμη και τώρα, που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει εξασφαλίσει με μεγάλη διαφορά την πρώτη θέση στις εκλογές, δεν είναι και αρκετά σίγουρος αν έπραξε ορθά με την υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη, καθώς η MRB παρουσίασε την απογοήτευση του κόσμου σε ποσοστό 44,9%. Το 30,6% των ερωτηθέντων έχει θετική άποψη για αυτή την υποψηφιότητα, ενώ στο 24,6% βρίσκονται οι αναποφάσιστοι. Ακόμα, η ανοιχτή συγκέντρωση στο Γαλάτσι από τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, Edi Rama, δεν έμεινε απαρατήρητη, καθώς 57,7% των συμμετεχόντων θεωρεί πως δεν ήταν σωστό να διεξαχθεί, ενώ το 30% είχε θετική άποψη.

Η δημοσκόπηση που διεξήχθη συμπεριέλαβε και το γνωστό και ενδιαφέρον ερώτημα για το ποιος είναι ο καταλληλότερος Πρωθυπουργός για τη χώρα μας. Η απάντηση για άλλη μια φορά ήταν γνωστή, καθώς αρκετοί πιστεύουν ότι κανένα από τα υπάρχοντα πρόσωπα δεν αξίζει να βρίσκεται σ’ αυτήν τη θέση, ποσοστό που αγγίζει το 28,4%. Στη δεύτερη θέση για τον κατάλληλο κυβερνήτη της χώρας έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 27,8%, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης κρίνεται ως κατάλληλος από ένα μικρό ποσοστό της τάξεως του 8,8%. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης βρίσκεται στην τρίτη θέση με μικρή διαφορά από τον Κυριάκο Βελόπουλο, καθώς αυτοί οι δύο πολιτικοί αρχηγοί προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο τον κόσμο.

Πηγή Εικόνας και δικαιώματα χρήσης: ΤO BHMA/ MRB

Επίσης, στην έρευνα για την πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία επικρατεί με τεράστια διαφορά από το δεύτερο κόμμα που είναι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με ποσοστό 13,1%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με μικρή διαφορά των 1,6 ποσοστιαίων μονάδων από τη σημερινή Αξιωματική Αντιπολίτευση και μετά ακολουθεί η Ελληνική Λύση και το Κ.Κ.Ε.

Στο τέλος της έρευνας, παρουσιάζεται η μεγάλη δημοσκόπηση της MRB σχετικά με τα ποσοστά που μπορεί να συγκεντρώσουν τα ελληνικά κόμματα στις Ευρωεκλογές. Η «γαλάζια» παράταξη του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται ότι θα φτάσει στο 32,8%, ενώ ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α πιθανόν να συγκεντρώσει 16%. Γίνεται αντιληπτό ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι η πρώτη δύναμη, αλλά θα έχει μια πτώση συγκριτικά με τις Εθνικές Εκλογές του Ιουνίου, καθώς και τις προηγούμενες Ευρωεκλογές.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., υπό την ηγεσία του νέου Προέδρου, έχει μια μικρή πτώση από τις Εθνικές και Ευρωπαϊκές Εκλογές. Ωστόσο, βρίσκεται στη δεύτερη θέση, παρά τις αποχωρήσεις στελεχών που έχουν εισχωρήσει σε καινούργια κόμματα, όπως της Νέας Αριστεράς του Χαρίτση, αλλά και το κόμμα των Πρασίνων του Κόκκαλη. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με δημοσκοπικές έρευνες, αυτά τα νέα κόμματα δεν θα εκλέξουν ευρωβουλευτή, καθώς συγκεντρώνουν αρκετά μικρό ποσοστό. Επιπλέον, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπολογίζεται ότι θα αγγίξει το 14%. Φαίνεται να υπάρχει μια σταθερή αυξητική πορεία σε σύγκριση με όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Σύμφωνα, όμως, με τα δεδομένα των περισσότερων δημοσκοπήσεων, πιθανόν, να έχει χάσει την τάση ώστε να κατακτήσει τη δεύτερη θέση

Η Ελληνική Λύση με το 9,9% έχει τις προοπτικές να διπλασιάσει το ποσοστό της, ενώ το Κ.Κ.Ε. παρουσιάζει μια μικρή άνοδο γύρω στο 8%, αλλά δεν υπάρχει αισιοδοξία για τεράστια αυξητική πορεία. Αντίθετα, η Πλεύση Ελευθερίας, της οποίας ηγείται η Ζωή Κωνσταντοπούλου, παρουσιάζει την προοπτική να φτάσει στο 3,4%. Τα υπόλοιπα κόμματα, όπως του Δημήτρη Νατσιού, του Ανδρέα Λοβέρδου, της Αφροδίτης Λατινοπούλου, υπάρχει περίπτωση να καταγράψουν αρκετά μικρά ποσοστά γύρω στο 1,8%- 2,8%.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Ευρωεκλογές-Δημοσκόπηση MRB: Η ψήφος δυσαρέσκειας και η γνώμη για Ράμα, Μπελέρη, Το Βήμα, διαθέσιμο εδώ


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Βραϊμάκη
Άννα Βραϊμάκη
Γεννήθηκε στη Νεάπολη Λακωνίας το 2003. Σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών στο Τμήμα Φιλοσοφίας. Μιλάει δυο ξένες γλώσσες, Αγγλικά και Γαλλικά. Ενδιαφέρεται για πολιτικά και κοινωνικά θέματα που κάνουν αισθητή την παρουσία τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Στον ελεύθερό της χρόνο, ασχολείται με την πολιτική, διαβάζει βιβλία και της αρέσει να παρευρίσκεται σε ημερίδες που θίγουν κοινωνικά ζητήματα, όπως η θέση της γυναίκας.