16.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΌρεξη για ζωή

Όρεξη για ζωή


Της Άννας-Νικολέτας Γρίβα,

Έχοντας βρεθεί πρόσφατα, χάρη στη φοιτητική ομάδα της οποίας είμαι μέλος, σε μία πληθώρα εκδηλώσεων, όπου ομάδες φοιτητών συμμετείχαν, ενημέρωναν και παρουσίαζαν το έργο τους με πάθος, συζητούσαν για την επιστήμη, για τα ενδιαφέροντά τους και όχι μόνο, ένα έχω να πω: υπάρχει ακόμη όρεξη για ζωή. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι: πού πηγαίνει αυτή η όρεξη μετά; Η απώλεια αυτή αποτελεί μια αιώνια «κατάρα» της ενηλικίωσης, ή είμαστε η γενιά που πρόκειται να κάνει τη διαφορά;

Το δεύτερο ερώτημα είναι κάτι στο οποίο δεν μπορώ προσωπικά, όπως και κανείς άλλωστε, να απαντήσω με βεβαιότητα, αλλά η γνώμη μου είναι η εξής: παρόλο που φυσικά σε όλες τις γενιές υπήρχαν και θα υπάρχουν άνθρωποι με μικρό ενδιαφέρον για την αναζήτηση μιας καριέρας που τους «ολοκληρώνει» και τους «γεμίζει», θεωρώ ότι όσο η ανθρωπότητα εξελίσσεται τόσο περισσότερα πεδία επιστημονικά και μη έρχονται στην επιφάνεια, και είναι διαθέσιμα προς εξερεύνηση.

Πηγή Εικόνας και Δικαιώματα χρήσης: ccts.uic.edu

Εννοείται, βεβαίως, ότι αυτό δεν αφορά μονάχα την επαγγελματική σταδιοδρομία καθενός, αλλά και τις ασχολίες με τις οποίες καταπιάνεται στον ελεύθερο του χρόνο. Καθώς όμως, δυστυχώς ή ευτυχώς, η δουλειά αποτελεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας των περισσότερων ανθρώπων, νομίζω πως είναι καίριας σημασίας να είναι κάτι που δεν κάνει τον άνθρωπο να πλήττει, να μη θέλει να σηκωθεί το πρωί, να χάνει την όρεξή του για ζωή. Και φυσικά, κανείς δεν ισχυρίζεται ότι το να βρει κανείς έναν τέτοιο τομέα εργασίας είναι εύκολο, ιδίως στην αρχή της καριέρας του. Είναι κάτι που και η ίδια γνωρίζω καλά, μέσα από συζητήσεις με καθηγητές, γνωστούς και ειδικούς στον τομέα της πολυπόθητης έρευνας, που δυστυχώς στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη πολύ πίσω.

Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε, ώστε ακόμη κι αν οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές, να μη χάνουμε την όρεξη αυτή για ζωή που έχουμε ως παιδιά, ως φοιτητές, ακόμη και ως νεαροί ενήλικες; Πέρα από τη διαρκή αναζήτηση τρόπων να συνδυάσουμε τον βιοπορισμό με αυτά που μας αρέσουν, που μας κινούν το ενδιαφέρον, νομίζω πως η αδιάκοπη ενασχόληση με αυτά, με όποια μορφή κι αν αυτή λαμβάνει, είναι κάτι που μας «κρατά» ζωντανούς, που μας δίνει όρεξη για ζωή.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα-Νικολέτα Γρίβα
Άννα-Νικολέτα Γρίβα
Γεννήθηκε το 2002 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε, και είναι φοιτήτρια του ΕΚΠΑ στο τμήμα Βιολογίας. Την ενδιαφέρουν θέματα που αφορούν την έρευνα και τις επιστήμες, και ιδίως τη βιολογία, την ιατρική, το διάστημα, τη φιλοσοφία και τη βιοηθική, ενώ παράλληλα αγαπά την αρθρογραφία. Στον ελεύθερό της χρόνο διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία και επιστημονικά άρθρα, ενώ ταυτόχρονα ασχολείται με τον μοντέρνο χορό και ερασιτεχνικά με την αστροφωτογραφία.