22.1 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΑπό τον Ιούνιο τα σπουδαία

Από τον Ιούνιο τα σπουδαία


Του Στάθη Αποστόλου,

Τον Ιούνιο του 2024 συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη θριαμβευτική επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ. στην ηγεσία της χώρας αλλά και 5 χρόνια συνολικής διακυβέρνησης. Ο Ιούνιος, όμως, εκτός από χαρακτήρα «πανηγυρικό» και επετειακό, αποτελεί πλέον τον πρώτο δείκτη δυσαρέσκειας των πολιτών, που, όπως όλα δείχνουν, θα εκφραστεί μέσω της ψήφου του εκλογικού σώματος.

Αναμφίβολα ο Ιούνιος θα είναι μήνας πολιτικών εξελίξεων, καθώς στο κυβερνητικό κυρίως στρατόπεδο φοβούνται μια πυρείο νίκη επί των αντιπάλων τους, καθώς το διθυραμβικό 40.6% εξανεμίστηκε. Η εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού σε ορισμένα πρόσωπα που ανέλαβαν καίριες θέσεις φαίνεται για πρώτη φορά να του κοστίζει πολιτικά.

Ένας χαρακτηρισμός που θα μπορούσε να αποδοθεί στον Πρωθυπουργό είναι αυτός του θεσμικού πολιτικού. Λειτούργησε και λειτουργεί θεσμικά και όχι αποσπασματικά και βεβιασμένα. Όμως όταν ένας θεσμικός παράγοντας εκ της θέσεώς του επιλέγει να μην καθαρίσει τελείως από την οποιαδήποτε κηλίδα έναν πρώην Υπουργό του, που επί των ημερών του έφυγαν από τη ζωή με βάναυσο τρόπο 57 συνάνθρωποί μας και να στηρίξει την πρόταση για παραπομπή στη δικαιοσύνη, τότε γεννάται η μεγάλη αντίφαση ανάμεσα στη θεσμικότητα και τις συντεχνίες.

Πηγή εικόνας: iefimerida.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Στην Αξιωματική Αντιπολίτευση μόνο θετικές εξελίξεις μπορεί να υπάρξουν, αν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κυμανθεί σε ένα ποσοστό άνω του 15%. Τότε η ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη θα έχει μέλλον, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι θα εκμηδενίσει την εσωτερική αντιπολίτευση, αν δεν καταφέρουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή οι «αποστάτες» του κόμματος, δηλαδή η Νέα Αριστερά.

Τα πράγματα για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν θα είναι. όπως όλα δείχνουν. μια εύκολη υπόθεση, οπότε μάλλον θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις. Εξάλλου πριν από λίγες ημέρες, αναλύοντας μια δημοσκόπηση, έμπειρος αναλυτής εκτίμησε πως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει μεν δυναμική, ο Νίκος Ανδρουλάκης δε όχι. Εν ολίγοις, περιέγραψε πως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν μπορεί να καταφέρει να περάσει ούτε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ακόμα και με την έλλειψη πολιτικού λόγου από τον Αρχηγό του. Σίγουρη πάντως πρέπει να θεωρείται η πολιτική ζημιά που θα προκαλέσει στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τον Νίκο Ανδρουλάκη η αυτόνομη κάθοδος του Ανδρέα Λοβέρδου, ακόμη και αν δεν καταφέρει να εκλέξει Ευρωβουλευτή.

Καυτός μήνας προμηνύεται ο Ιούνιος από όλες τις απόψεις. Η Κυβέρνηση που διαθέτει στα χέρια της όλα τα όπλα μπορεί θεωρητικά τουλάχιστον να ανακόψει την κατηφορική πορεία σε περίπου 60 μέρες μέχρι τις κάλπες. Από την άλλη, η Αντιπολίτευση οφείλει να ανασυγκροτηθεί και να μετρήσει τις δυνάμεις της, εφόσον στοχεύει μακροπρόθεσμα σε νίκη έναντι της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Στάθης Αποστόλου
Στάθης Αποστόλου
Γεννημένος το 1998 και μεγαλωμένος στον Πειραιά και συγκεκριμένα στο Κερατσίνι, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο τρίτο έτος στο Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών στο Ρέθυμνο και στο δεύτερο έτος στη Νομική Σχολή του CITY UNITY COLLEGE.