16.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηNέες «ηλιαχτίδες» για το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Nέες «ηλιαχτίδες» για το ΠΑ.ΣΟ.Κ.


Της Ανθής Ντόλα,

Αισιοδοξία και ευχαρίστηση επικρατεί στη Χαρίλαου Τρικούπη, καθώς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατάφερε να δείξει πως μπορεί ακόμη να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα της Αντιπολίτευσης. Με την πρόταση δυσπιστίας προς την Κυβέρνηση, ο Νίκος Ανδρουλάκης ισχυροποίησε το κόμμα σε μία σημαντική στιγμή, καθώς έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τις Ευρωεκλογές.

Στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, συζητήθηκε ενδελεχώς η ώθηση που έλαβε το κόμμα μετά την υποβολή της πρότασης δυσπιστίας προς την Κυβέρνηση. Το κόμμα όχι μόνο κέρδισε τις εντυπώσεις, αλλά βγήκε κερδισμένο και σε ό,τι αφορά την πολιτική ουσία, καθώς ενισχύθηκε η θέση του και η δυναμική του στην πολιτική σκηνή.

Ο Πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, θέλησε να μεταδώσει το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί προς το κόμμα. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έδειξε ότι είναι ουσιαστική αντιπολίτευση και μπορεί να σταθεί απέναντι στην Κυβέρνηση της Ν.Δ. με υπευθυνότητα, προτάσεις, θέσεις και σοβαρότητα. Η πρόταση δυσπιστίας στηρίχτηκε τόσο πολιτικά όσο και από τον κόσμο. Στηριζόμενος στα παραπάνω, εξέφρασε τους στόχους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τις Ευρωεκλογές. Στόχος του, όπως ο ίδιος ανέφερε, είναι «Να είμαστε δεύτεροι με υψηλό ποσοστό και μείωση της διαφοράς από τη Ν.Δ.». Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει αντιληπτό πως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ο «βασικός αντίπαλος» της Κυβέρνησης.

Πηγή εικόνας: ethnos.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Η Κυβέρνηση δεν έδωσε απαντήσεις στα ερωτήματα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για το δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ «επέλεξε να απαντήσει στις θεωρίες συνωμοσίας του Βελόπουλου». Ο Ανδρουλάκης στηλίτευσε, γενικότερα, τις πολιτικές πρακτικές της Ν.Δ. Η γενικότερη κατάσταση αυταρχισμού, «ορμπανισμού», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά και της υπόθεσης διαρροής προσωπικών δεδομένων ψηφοφόρων του εξωτερικού αποτελούν αστοχίες της Κυβέρνησης, ενώ, παράλληλα, αποδεικνύουν τον χαρακτήρα και την εικόνα που πρεσβεύει η κυβερνώσα δύναμη. Σε ό,τι αφορά τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., τόνισε πως θα πρέπει τα μέλη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά. Θα πρέπει να υποστηρίζουν τις θέσεις, τις ενέργειες του κόμματος και να «είναι αυστηροί απέναντι σε τέτοιες κινήσεις», καθώς το περιβάλλον του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προσπαθεί να υπονομεύσει τις πρωτοβουλίες του κόμματός τους.

Η συνεδρίαση αποτέλεσε μία επιβράβευση των κομματικών στελεχών για τη στάση τους και την παρουσία τους στη συζήτηση της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε από όλα τα στελέχη να δραστηριοποιηθούν, διατηρώντας και ενισχύοντας το θετικό κλίμα προς το κόμμα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του κόμματος: να γίνει ο βασικός αντίπαλος της Κυβέρνησης.

Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα είναι ένα σημαντικό δείγμα για την πολιτική κατάσταση της χώρας και, κατ’ επέκταση, ίσως αποτελέσει μία ένδειξη για το τι πρόκειται να γίνει στις επόμενες Βουλευτικές Εκλογές. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αυτήν τη στιγμή στοχεύει να γίνει η ισχυρότερη αντιπολιτευτική δύναμη της χώρας, ένας δρόμος που δεν είναι δύσβατος, αλλά δεν είναι στρωμένος και με ροδοπέταλα.

Προς το παρόν, οι αστοχίες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και οι αμφιβόλου στόχοι του αρχηγού της ριζοσπαστικής Αριστεράς δίνει το βήμα στον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να βγει μπροστά και να πάρει προβάδισμα. Ο αρχηγός του σοσιαλιστικού κινήματος προσπαθεί να αδράξει κάθε ευκαιρία και φαίνεται να έχει αποτέλεσμα η προσπάθειά του. Το ζήτημα είναι να μη σταματήσει μόνο σε ένα θετικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανθή Ντόλα
Ανθή Ντόλα
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Πτυχιούχος του τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με επιλογή γλώσσας την τουρκική, εργάστηκε στην Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του πανεπιστημίου της ενώ παράλληλα συμμετείχε σε πολιτικά συνέδρια και σεμινάρια. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στην ΔΕΘ ενώ ταυτόχρονα ολοκλήρωσε την πτυχιακή της εργασία με θέμα «Ο Ζ. Ζάεφ και τα ελληνικά ΜΜΕ». Βασικά της ενδιαφέροντα τα ταξίδια, καθώς έχει ταξιδέψει σε όλες τις βαλκανικές χώρες και στην Τουρκία, το θέατρο και η μουσική, συμμετέχοντας σε θεατρικές παραστάσεις και ραδιοφωνικές εκπομπές.