21.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Κώδικας Αρσέν Λουπέν» του Michel Bussi

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Κώδικας Αρσέν Λουπέν» του Michel Bussi


Της Ευθυμίας Γκαμπέση,

Ένα μυστήριο εκτυλίσσεται στους δρόμους, τα σοκάκια και τα… ποτάμια της Γαλλίας, και, κυρίως, της Νορμανδίας. Εκεί όπου ο Αρσέν Λουπέν, καθοδηγούμενος μέσα από την πένα του Μορίς Λεμπλάν, βιώνει όλες του τις φανταστικές περιπέτειες. Αυτήν τη φορά, όμως, πρόκειται για κάτι περισσότερο από μία περιπέτεια, πρόκειται για τον Κώδικα Αρσέν Λουπέν, όπως γράφει ο Michel Bussi στο νέο του βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Η κάθε μία από τις συναρπαστικές και σουρεαλιστικές περιπέτειες του φανταστικού χαρακτήρα με τα χίλια πρόσωπα φαίνεται να αποτελεί και ένα στοιχείο για την ανακάλυψη ενός μυστικού θησαυρού. Αυτόν τον θησαυρό καλούνται να ανακαλύψουν ο καθηγητής Ρολάν Μπεργκτόν με τη σπανιόλα φοιτήτριά του, Παλόμα, από την Ανδαλουσία. Αφορμή υπήρξε η εύρεση ενός χρυσού νομίσματος από το μακρινό 1905 που έπεσε τυχαία στα χέρια της νεαρής κοπέλας και αποτέλεσε, ταυτόχρονα, το εναρκτήριο λάκτισμα για να βάλει και πάλι μπρος ο καθηγητής τις έρευνές του για το περίφημο μυστήριο που τόσο καλά κρύβει, μέσα στα μυθιστορήματά του, ο περίφημος Μορίς Λεμπλάν.

Ο καθηγητής ιστορίας Ρολάν Μπεργκτόν παρουσιάζεται ως ένας μεσήλικας, αλλά ταυτόχρονα πολύ γοητευτικός και οξυδερκής άνδρας, με σφαιρικές και σε βάθος γνώσεις που αρκετά συχνά εντυπωσιάζουν τους νεαρούς φοιτητές χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Από την άλλη, ξεχωρίζει μία ιδιαίτερη μαθήτρια, με «ανοσία» σε αυτού του είδους την ύπνωση που ασκεί ο καθηγητής. Πρόκειται για την Παλόμα, μία κοπέλα φιλόδοξη, έξυπνη, περιπετειώδης με δίψα για τη ζωή και πάθος για το αντικείμενο σπουδών της. Έτσι, αποφασίζει, με περίσσιο ενθουσιασμό και χωρίς δεύτερες σκέψεις να ακολουθήσει τον καθηγητή της σε αυτό το ταξίδι γεμάτο γρίφους και κωδικοποιημένα μηνύματα. Στην πραγματικότητα, και με βοήθεια το χάρισμά της στην επαγωγική μέθοδο, η συμβολή της θα αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα για την εξέλιξη των γεγονότων.

Ο Michel Bussi. Πηγή εικόνας: thetimes.co.uk/ Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Joel Saget/ Getty Images

Κάθε ιστορία και ένα νέο στοιχείο, μία νέα ένδειξη, ένα βήμα πιο κοντά στην αλήθεια. Ο «τόπος του εγκλήματος» —μεταφορικά και κυριολεκτικά— είναι η Νορμανδία και ο «έρωτας» του συγγραφέα με αυτό το μέρος και τις ομορφιές του συνδέεται άρρηκτα με τη συνειρμική πορεία των κεντρικών ηρώων. Ο μοναδικός τους χάρτης και πηγή πληροφοριών είναι τα μυθιστορήματα του Λεμπλάν: Το Τρίγωνο του Κο, το Δωμάτιο των Δεσποινίδων, Κόμισσα Καλιόστρο και το μυστήριο της Χρυσής Σκόνης αποτελούν τους οδηγούς για το ερευνητικό δίδυμο.

Τα γεγονότα διαδραματίζονται σε διάφορα μέρη της Νορμανδίας όπως τη Διέππη, το Ερετρά, το Ζυμιέζ. Όλα τα γεγονότα αληθινά, όλα τα μέρη πραγματικά. Φαίνεται να κυριαρχεί σε όλη τη διάρκεια του μυθιστορήματος η εστίαση στα μοναδικά τοπία, τις σπηλιές, τους ποταμούς και άλλα γεωγραφικά στοιχεία που ντύνουν την ιστορία μας.

Ωστόσο, οι δύο πρωταγωνιστές δεν δρουν ανεμπόδιστοι. Ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, ο άγνωστος κύριος που φαίνεται να ξέρει πολύ καλά ποιο πράγμα προσπαθεί να αποκαλύψει ο καθηγητής, προσπαθεί με κάθε ευκαιρία και με κάθε τίμημα να προκαλέσει τη ματαίωση αυτού του ταξιδιού. Ο ιστορικός και η σαγηνευτική Ισπανίδα έχουν στη διάθεσή τους μόνο μία ημέρα για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους, καθώς συμβολικός και καθοριστικός αριθμός είναι το 12!

Συνοψίζοντας, πρόκειται για ένα μεγαλοφυές μυθιστόρημα, το οποίο κρατά σε διαρκή επαγρύπνηση τον αναγνώστη, προσφέροντάς του όλη την αγωνία, τον ενθουσιασμό, αλλά και το συναίσθημα, που αποτελούν τα απαραίτητα συστατικά στοιχεία για να επανδρωθεί μία τέτοια συναρπαστική και ανατρεπτική περιπέτεια.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ευθυμία Γκαμπέση, Αρχισυντάκτρια Πολιτισμού
Ευθυμία Γκαμπέση, Αρχισυντάκτρια Πολιτισμού
Γεννήθηκε το 2003 στην Καστοριά, όπου και μεγάλωσε. Είναι φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και δηλώνει πως κατέχει την αγγλική και ισπανική γλώσσα, ενώ δεν σκοπεύει να παραμείνει σε αυτές. Είναι λάτρης της γυμναστικής, του χορού και των ταξιδιών, ενώ στον ελεύθερο της χρόνο, της αρέσει να διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία και να ταξιδεύει. Τέλος, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την αρθρογραφία, την τέχνη και την κοινωνία σε όλες της τις πτυχές.