16.7 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΦρειδερίκος ο Μέγας: Ο Βασιλιάς που άλλαξε το πρόσωπο της Πρωσίας

Φρειδερίκος ο Μέγας: Ο Βασιλιάς που άλλαξε το πρόσωπο της Πρωσίας


Του Ιούλιου Παπάζογλου,

Ο Φρειδερίκος ο Μέγας ήταν βασιλιάς στην Πρωσία από το 1740 έως το 1772 και βασιλιάς της Πρωσίας από το 1772 έως το θάνατό του το 1786. Τα σημαντικότερα επιτεύγματά του περιλαμβάνουν τις στρατιωτικές του επιτυχίες στους πολέμους της Σιλεσίας, την αναδιοργάνωση του Πρωσικού Στρατού, την Πρώτη Διαίρεση της Πολωνίας και την αιγίδα του στις τέχνες και τον Διαφωτισμό. Ο Φρειδερίκος ήταν ο τελευταίος μονάρχης των Χοεντσόλερν με τίτλο Βασιλιάς στην Πρωσία, αυτό-ανακηρύσσοντας τον εαυτό του Βασιλιά της Πρωσίας μετά την προσάρτηση της Βασιλικής Πρωσίας από την Πολωνό-Λιθουανική Κοινοπολιτεία το 1772. Η Πρωσία αύξησε πολύ τα εδάφη της και έγινε σημαντική στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη υπό την κυριαρχία του. Έγινε γνωστός ως Φρειδερίκος ο Μέγας.

Όταν ο Φρειδερίκος έγινε βασιλιάς, αντιμετώπισε την πρόκληση να ξεπεράσει τις αδυναμίες της Πρωσίας, τις ευάλωτα αποσυνδεδεμένες εκμεταλλεύσεις με αδύναμη οικονομική βάση. Για να ενισχύσει τη θέση της Πρωσίας, πολέμησε κυρίως κατά της Αυστρίας, της οποίας η δυναστεία των Αψβούργων βασίλευε ως Αυτοκράτορες της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας συνεχώς από τον 15ο αιώνα. Έτσι, όταν διαδέχθηκε στο θρόνο στις 31 Μαΐου 1740, ο Φρειδερίκος αρνήθηκε να υποστηρίξει την πραγματιστική κύρωση του 1713, έναν νομικό μηχανισμό για τη διασφάλιση της κληρονομιάς των περιοχών των Αψβούργων από τη Μαρία Θηρεσία της Αυστρίας, κόρη του Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Καρόλου Στ’. Μετά το θάνατο του Καρόλου Στ’ στις 29 Οκτωβρίου 1740, ο Φρειδερίκος αμφισβήτησε το δικαίωμα της 23χρονης Μαρίας Θηρεσίας για διαδοχή στα εδάφη των Αψβούργων, ενώ ταυτόχρονα διεκδίκησε το δικό του δικαίωμα στην αυστριακή επαρχία της Σιλεσίας με βάση πολλά παλιά, αν και διφορούμενο, ο Hohenzollern διεκδικεί τμήματα της Σιλεσίας.

Ο Φρειδερίκος προσπάθησε να αποκτήσει και να εκμεταλλευτεί οικονομικά την πολωνική Πρωσία ως μέρος του ευρύτερου στόχου του να εμπλουτίσει το βασίλειό του. Ήδη από το 1731 ο Φρειδερίκος είχε προτείνει ότι η χώρα του θα επωφεληθεί από την προσάρτηση της πολωνικής επικράτειας και είχε περιγράψει την Πολωνία ως «αγκινάρα, έτοιμη να καταναλωθεί φύλλο φύλλο». Μέχρι το 1752, είχε προετοιμάσει το έδαφος για τη διχοτόμηση Πολωνίας-Λιθουανίας, με στόχο να πετύχει τον στόχο του να χτίσει μια εδαφική γέφυρα μεταξύ της Πομερανίας, του Βρανδεμβούργου και των επαρχιών του στην Ανατολική Πρωσία. Τα νέα εδάφη θα παρείχαν επίσης μια αυξημένη φορολογική βάση, πρόσθετους πληθυσμούς για τον πρωσικό στρατό και θα χρησίμευαν ως υποκατάστατο για τις άλλες υπερπόντιες αποικίες των άλλων μεγάλων δυνάμεων.

Πορτραίτο του Φρειδερίκου του Μέγα. Πηγή εικόνας: wikimedia.org

Η Πολωνία ήταν ευάλωτη σε διχοτόμηση λόγω της κακής διακυβέρνησης, καθώς και της παρέμβασης ξένων δυνάμεων στις εσωτερικές της υποθέσεις. Ο ίδιος ο Φρειδερίκος ήταν εν μέρει υπεύθυνος για αυτήν την αδυναμία, αντιτασσόμενος στις προσπάθειες οικονομικής και πολιτικής μεταρρύθμισης στην Πολωνία, και υπονομεύοντας την πολωνική οικονομία διογκώνοντας το νόμισμά της χρησιμοποιώντας πολωνικά νομίσματα. Τα κέρδη ξεπέρασαν τα 25 εκατομμύρια τάληρα, διπλάσιο από τον εθνικό προϋπολογισμό της Πρωσίας σε καιρό ειρήνης. Απέτρεψε, επίσης, τις προσπάθειες της Πολωνίας να δημιουργήσει ένα σταθερό οικονομικό σύστημα χτίζοντας ένα τελωνειακό οχυρό στο Βιστούλα, τη μεγαλύτερη εμπορική αρτηρία της Πολωνίας, και βομβαρδίζοντας τα πολωνικά τελωνειακά λιμάνια στον Βιστούλα.

Ο Φρειδερίκος χρησιμοποίησε επίσης τη θρησκευτική διχόνοια της Πολωνίας για να κρατήσει το βασίλειο ανοιχτό στον πρωσικό έλεγχο. Η Πολωνία ήταν κυρίως Ρωμαιοκαθολική, αλλά περίπου το δέκα τοις εκατό του πληθυσμού της Πολωνίας, 600.000 Ανατολικοί Ορθόδοξοι και 250.000 Προτεστάντες, ήταν μη Καθολικοί διαφωνούντες. Κατά τη δεκαετία του 1760, η πολιτική σημασία των διαφωνούντων ήταν δυσανάλογη με τον αριθμό τους. Αν και οι διαφωνούντες εξακολουθούσαν να έχουν ουσιαστικά δικαιώματα, η Πολωνό-Λιθουανική Κοινοπολιτεία μειώνει όλο και περισσότερο τα πολιτικά τους δικαιώματα μετά από μια περίοδο σημαντικής θρησκευτικής και πολιτικής ελευθερίας. Σύντομα οι Προτεστάντες αποκλείστηκαν από τα δημόσια αξιώματα και το Sejm (Πολωνικό Κοινοβούλιο). Ο Φρειδερίκος εκμεταλλεύτηκε αυτή την κατάσταση με το να γίνει προστάτης των προτεσταντικών συμφερόντων στην Πολωνία στο όνομα της θρησκευτικής ελευθερίας. Ο Φρειδερίκος άνοιξε περαιτέρω τον έλεγχο της Πρωσίας υπογράφοντας μια συμμαχία με την Αικατερίνη τη Μεγάλη που τοποθέτησε τον Stanisław August Poniatowski, έναν πρώην εραστή και αγαπημένο, στον πολωνικό θρόνο.

Ο Καθεδρικός Ναός της St. Hedwig. Πηγή εικόνας: wikimedia.org

Ο Φρειδερίκος προσπάθησε να βάλει σε τάξη το δημοσιονομικό σύστημα της Πρωσίας. Τον Ιανουάριο του 1750, ο Johann Philipp Graumann διορίστηκε ως εμπιστευτικός σύμβουλος του Frederick για τα οικονομικά, τις στρατιωτικές υποθέσεις και τις βασιλικές κτήσεις, καθώς και ως Γενικός Διευθυντής όλων των εγκαταστάσεων του νομισματοκοπείου. Η νομισματική μεταρρύθμιση του Graumann μείωσε ελαφρά την περιεκτικότητα σε άργυρο του πρωσικού τάληρου από 1 ⁄ 12 μάρκα Κολωνίας σε 1 ⁄ 14, γεγονός που έφερε την περιεκτικότητα σε μέταλλο του τάλιρου σε ευθυγράμμιση με την ονομαστική του αξία, και τυποποίησε το πρωσικό σύστημα νομισμάτων. Ως αποτέλεσμα, τα πρωσικά νομίσματα, τα οποία έφευγαν από τη χώρα σχεδόν τόσο γρήγορα όσο κόπηκαν, παρέμειναν σε κυκλοφορία στην Πρωσία. Επιπλέον, ο Frederick υπολόγισε ότι κέρδισε περίπου ένα εκατομμύριο τάληρα σε κέρδη από το seignorage. Το νόμισμα έγινε τελικά παγκοσμίως αποδεκτό πέρα από την Πρωσία και βοήθησε στην αύξηση της βιομηχανίας και του εμπορίου. Ένα χρυσό νόμισμα, κόπηκε επίσης για να εκδιώξει το ολλανδικό δουκάτο από το εμπόριο της Βαλτικής. Ωστόσο, η σταθερή αναλογία μεταξύ χρυσού και αργύρου οδήγησε στο να γίνουν αντιληπτά τα χρυσά νομίσματα ως πιο πολύτιμα, γεγονός που τα έκανε να φύγουν από την κυκλοφορία στην Πρωσία.

Επειδή δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του Frederick για κέρδος, ο Graumann απομακρύνθηκε το 1754. Αν και η υποτίμηση του νομίσματος από τον Φρειδερίκο για τη χρηματοδότηση του Επταετούς Πολέμου άφησε το πρωσικό νομισματικό σύστημα σε αταξία, το διάταγμα νομισματοκοπείων του Μαΐου 1763 το επανέφερε σε σταθερότητα καθορίζοντας συντελεστές με τους οποίους τα υποτιμημένα νομίσματα θα γίνονταν αποδεκτά και απαιτώντας πληρωμές φόρων σε νόμισμα προπολεμικής αξίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη έτοιμων χρημάτων, αλλά ο Φρειδερίκος έλεγχε τις τιμές απελευθερώνοντας τα αποθέματα σιτηρών που διατηρούσε ως αποθεματικό για στρατιωτικές εκστρατείες. Πολλοί άλλοι ηγεμόνες ακολούθησαν σύντομα τα βήματα του Φρειδερίκη στη μεταρρύθμιση των δικών τους νομισμάτων. Η λειτουργικότητα και η σταθερότητα της μεταρρύθμισης έκαναν το πρωσικό νομισματικό σύστημα πρότυπο στη Βόρεια Γερμανία.

Κοντά στο τέλος της ζωής του, ο Φρειδερίκος γινόταν όλο και πιο μοναχικός. Ο κύκλος των στενών φίλων του στο Sanssouci σταδιακά πέθανε με λίγους αντικαταστάτες και ο Φρειδερίκος γινόταν όλο και πιο επικριτικός και αυθαίρετος, προς απογοήτευση της δημόσιας υπηρεσίας και του σώματος αξιωματικών. Ο Φρειδερίκος ήταν εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ του πρωσικού λαού λόγω των φωτισμένων μεταρρυθμίσεων και της στρατιωτικής του δόξας. Οι πολίτες του Βερολίνου πάντα τον επευφημούσαν όταν επέστρεφε από διοικητικές ή στρατιωτικές επιθεωρήσεις. Με την πάροδο του χρόνου, του δόθηκε το παρατσούκλι Der Alte Fritz (Ο Παλιός Φριτς) από τον πρωσικό λαό και αυτό το όνομα έγινε μέρος της κληρονομιάς του. Ο Φρειδερίκος άντλησε λίγη ευχαρίστηση από τη δημοτικότητά του στους απλούς ανθρώπους, προτιμώντας αντ’ αυτού τη συντροφιά των κατοικίδιων Ιταλών λαγωνικών του, τους οποίους ανέφερε ως τις «μαρκησίες του ντε Πομπαδούρ» ως τσαμπουκά στη γαλλική βασιλική ερωμένη. Ακόμη και στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στις αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν ήταν ολοένα και πιο ανάπηρος από άσθμα, ουρική αρθρίτιδα και άλλες παθήσεις, σηκώθηκε πριν από την αυγή, έπινε έξι έως οκτώ φλιτζάνια καφέ την ημέρα, «ντυμένος με μουστάρδα και κόκκους πιπεριού» και φρόντιζε να κρατική επιχείρηση με χαρακτηριστική επιμονή.

Ο τάφος του Φρειδερίκου. Πηγή εικόνας: wikimedia.org

Το πρωί της 17ης Αυγούστου 1786, ο Φρειδερίκος πέθανε σε μια πολυθρόνα στο γραφείο του στο Sanssouci, σε ηλικία 74 ετών. Άφησε οδηγίες να τον θάψουν δίπλα στα λαγωνικά του στο πεζούλι του αμπελώνα, στο πλάι του σώματος de logis του Sanssouci. Ο ανιψιός και διάδοχος του Φρειδερίκος Γουλιέλμος Β’ διέταξε αντίθετα το σώμα του Φρειδερίκου να ενταφιαστεί δίπλα στον πατέρα του, Φρειδερίκο Γουλιέλμο Α’, στην Εκκλησία του Πότσνταμ. Κοντά στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Γερμανός δικτάτορας Αδόλφος Χίτλερ διέταξε το φέρετρο του Φρειδερίκου να κρυφτεί σε ένα αλατωρυχείο για να το προστατεύσει από την καταστροφή. Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών μετέφερε τα λείψανα στο Μάρμπουργκ το 1946 ενώ το 1953 τα φέρετρα του Frederick και του πατέρα του μεταφέρθηκαν στο Burg Hohenzollern.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Οδηγίες προς τους Στρατηγούς (2022), Εγχειρίδιο Πολεμικών Επιχειρήσεων: Φρειδερίκος ο Μέγας (Φρειδερίκος Β’ της Πρωσσίας) (μτφρ. Νικόλαος Νικολούδης), εκδ. Βιβλιοπωλείο Λαβύρινθος
  • Doneniko Nulli (1965), Οι Μεγάλοι όλων των εποχών-Φρειδερίκος ο Μέγας, εκδ. Οργανισμός Ευρωπαϊκών Εκδόσεων

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιούλιος Παπάζογλου
Ιούλιος Παπάζογλου
Σπουδάζει στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Είναι στο τρίτο έτος και έχει επιλέξει την κατεύθυνση Ιστορίας. Γνωρίζει την αγγλική γλώσσα σε επίπεδο Proficiency και τη γερμανική γλώσσα σε επίπεδο Β1.