22.1 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΠροτεραιότητα στην ασφάλεια και την τάξη

Προτεραιότητα στην ασφάλεια και την τάξη


Του Κωνσταντίνου Μανωλόπουλου,

Ήδη, πριν προλάβει να μπει με το καλό ο νέος χρόνος, ήρθαμε αντιμέτωποι με μια ακόμα νέα γυναικοκτονία. Ο φόνος, όπως και τα υπόλοιπα ειδεχθή εγκλήματα τα οποία διαπράττονται, τόσο από ανήλικους όσο και από τις υπόλοιπες πληθυσμιακές ομάδες, πλέον δεν μας ανατριχιάζει. Έχει γίνει καθημερινότητά μας και παρέα με τη μεσημεριανή μας σιέστα αντηχούν στα αυτιά μας ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, που αλίμονο και αν αποσκοπούν στην ευαισθητοποίησή μας ή απλά καλλιεργούν περαιτέρω την ωμότητά μας. Τον συνηθίσαμε θαρρείς και όσο γρήγορα μάθαμε να αλλάζουμε βιντεάκια στο TikTok, τόσο γρήγορα πηγαίνουμε από τη μια υπόθεση στην άλλη, χωρίς ουσιαστικά να μας μένει κάτι άλλο πέρα από αυτήν τη μελαγχολική αδυναμία μας για αλλαγή.

Όλοι συνομολογούμε πως έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Τη λύση στο πρόβλημα ήρθε να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τα γνωστά του “rotation”, επαναφέροντας στη σκακιέρα τον καλό του αξιωματικό, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επέστρεψε για πέμπτη φορά σε αυτό το πολύ γνώριμο Υπουργείο για αυτόν, ενισχύοντας, έτσι, για λίγο ακόμα την υστεροφημία του είτε ως «ο απολυταρχικός εντολοδόχος που είναι συνώνυμος με την αστυνομική βία» είτε ως «ένας από τους πιο επιτυχημένους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος κατάφερε να εξαρθρώσει πληθώρα εγκληματικών ή τρομοκρατικών οργανώσεων και να τα “βάλει” με τον σκληρό πυρήνα της μεταπολιτευτικής πρωτοκαθεδρίας της Αριστεράς».

Πηγή εικόνας: news247.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Menelaos Myrillas / SOOC

Σε όποια από τις δύο πλευρές ανήκετε, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αποτελεί σίγουρα ένα πρόσωπο το οποίο σηκώνει πολλή συζήτηση. Ένα από τα πράγματα που χρειάζεται να θυμηθούμε ξανά είναι ότι το 2021 ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον απέπεμψε για κάποιους λόγους που δεν έγιναν ποτέ σαφείς. Δύο είναι τα πιθανά σενάρια τα οποία οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση. Το πρώτο και πιο πιθανό είναι αυτό της κακής διαχείρισης που έγινε (συνολικά από την Κυβέρνηση) στις πυρκαγιές που προηγήθηκαν, ενώ το δεύτερο σενάριο εστιάζει, κυρίως, στην υπέρμετρη αστυνομική βία που ασκήθηκε από την Αστυνομία στα γεγονότα της Νέας Σμύρνης και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αρνήθηκε να καταδικάσει. Δεν θα έπρεπε να γνωρίζουμε γιατί έφυγε την προηγούμενη φορά και τι άλλαξε τώρα και θεωρείται κατάλληλος για αυτήν την θέση;

Ο Χρυσοχοΐδης είναι ο Υπουργός με τη μεγαλύτερη εμπειρία στο συγκεκριμένο Υπουργείο και σίγουρα γνωρίζει πολύ καλά τους συσχετισμούς που υπάρχουν μέσα σε αυτό για την εύρυθμη λειτουργία του. Για να υπάρχει το αίσθημα τις ελευθερίας πρέπει οι πολίτες να νιώθουν ασφάλεια. Τα διαχρονικά προβλήματα της Αστυνομίας (υποστελέχωση, ελλιπής εκπαίδευση αστυνομικών, διαφθορά κ.ά.) πρέπει κάποια στιγμή να τα πάρουμε στα σοβαρά. Ένα άλλο ζήτημα που η Κυβέρνηση δήλωσε ότι θα λύσει, σύμφωνα με την εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ., είναι αυτό της αποδέσμευσης 2.500 Αστυνομικών από τη φύλαξη “VIP” στόχων και την επιστροφή τους στην πρώτη γραμμή «μάχης» προς όφελος των πολιτών. Ωστόσο, στην πράξη την απόφαση αυτήν τη «φυλάνε» καλά κλειδωμένη στα συρτάρια του Υπουργείου, με αποτέλεσμα να μην έχει εφαρμοστεί τίποτα μέχρι στιγμής.

Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αποτελεί, από τη μια, μια ασφαλή επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να μπορέσει να περάσει τα «δύσκολα» νομοσχέδια τα οποία έρχονται προς ψήφιση σε λίγο καιρό (ιδιωτικά πανεπιστήμια, δικαιώματα ομόφυλων ζευγαριών) και μπορεί να προκαλέσουν τριγμούς και αντιδράσεις στην Κυβέρνηση, αλλά και στην Πολιτεία. Από την άλλη, πιστός στις «επιχειρησιακές ανάγκες» και πρόθυμος να έρθει σε σύγκρουση, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος, ο Χρυσοχοΐδης είναι σίγουρα ικανός να υπηρετήσει την Κυβέρνηση σε αυτήν τη δύσκολη φάση που διανύει (κυρίως στο εσωτερικό της). Το σημαντικό, όμως, είναι να επιδοθεί ένα αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία και επιτέλους να προστατεύεται ο πολίτης και τα δικαιώματά του.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ειδικά σχέδια για εγκληματικότητα ανηλίκων και κυκλοφοριακό – Οι επιστροφές στη ΔΙΑΣ και οι προτεραιότητες, parapolitika.gr, διαθέσιμο εδώ 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Μανωλόπουλος
Κωνσταντίνος Μανωλόπουλος
Είναι φοιτητής του τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλά Αγγλικά και τον τελευταίο καιρό έχει ξεκινήσει να μαθαίνει Ισπανικά. Στον ελεύθερο χρόνο του ταξιδεύει, ασχολείται με τη φωτογραφία και προπονείται για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο.