19.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΡωσοτουρκικοί Πόλεμοι: Οι συγκρούσεις που κατακερμάτισαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία (Μέρος Β΄)

Ρωσοτουρκικοί Πόλεμοι: Οι συγκρούσεις που κατακερμάτισαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία (Μέρος Β΄)


Του Ιουλίου Παπάζογλου,

Μετά από ένα συνοριακό επεισόδιο στη Μπάλτα, ο Σουλτάνος Μουσταφά ο Γ΄ κήρυξε τον πόλεμο στη Ρωσία στις 25 Σεπτεμβρίου 1768. Οι Τούρκοι σχημάτισαν συμμαχία με τις πολωνικές αντιπολιτευόμενες δυνάμεις της Συνομοσπονδίας Μπαρ, ενώ η Ρωσία υποστηρίχθηκε από τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία πρόσφερε ναυτικούς συμβούλους στο Αυτοκρατορικό Ρωσικό Ναυτικό. Η πολωνική αντιπολίτευση ηττήθηκε από τον Alexander Suvorov, ο οποίος στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο οθωμανικό θέατρο επιχειρήσεων, όπου το 1773 και το 1774 κέρδισε πολλές μικρές και μεγάλες μάχες μετά τις προηγούμενες μεγάλες επιτυχίες του Ρώσου στρατάρχη στη Lrga και στο Kagul. Οι ναυτικές επιχειρήσεις του ρωσικού στόλου της Βαλτικής στη Μεσόγειο απέδωσαν νίκες υπό τη διοίκηση του Ορλώφ. Το 1771, η Αίγυπτος και η Συρία επαναστάτησαν κατά της Οθωμανικής κυριαρχίας, ενώ ο ρωσικός στόλος κατέστρεψε ολοσχερώς το Οθωμανικό ναυτικό στη μάχη του Τσεσμέ.

Πυρπόληση Τουρκικού πλοίου στην ναυμαχία του Τσεσμέ. Πηγή εικόνας: commons.wikimedia.org

Στις 21 Ιουλίου 1774, η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπέγραψε τη Συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή, η οποία παραχωρούσε επίσημα την ανεξαρτησία στο Χανάτο της Κριμαίας, αλλά στην πραγματικότητα εξαρτήθηκε από τη Ρωσία. Η Ρωσία έλαβε 4,5 εκατομμύρια ρούβλια και δύο βασικούς θαλάσσιους λιμένες που επιτρέπουν την άμεση πρόσβαση στη Μαύρη θάλασσα. Ήταν, επίσης, η πρώτη φορά που μια ξένη δύναμη παρενέβη άμεσα στις υποθέσεις της Υψηλής Πύλης, καθώς η συνθήκη έδινε στη Ρωσία καθεστώς προστάτη στους Ορθόδοξους Χριστιανούς υπηκόους της Τουρκίας. Το 1783, η Ρωσία προσάρτησε το Χανάτο της Κριμαίας. Την ίδια χρονιά, η Ρωσία ίδρυσε το προτεκτοράτο της στο Βασίλειο του Καρτλί-Καχέτι σύμφωνα με τη Συνθήκη του Γκεοργίεφσκ. Το 1787, η αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β΄ πραγματοποίησε ένα θριαμβευτικό ταξίδι στην Κριμαία, συνοδευόμενη από εκπροσώπους ξένων δικαστηρίων και τον σύμμαχό της, Ιωσήφ Β΄, Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Αυτά τα γεγονότα και οι τριβές που προκλήθηκαν από τις αμοιβαίες καταγγελίες για παραβιάσεις της Συνθήκης του Κιουτσούκ Καϊναρτζή που είχε κλείσει τον προηγούμενο πόλεμο, ξεσήκωσαν την κοινή γνώμη στην Κωνσταντινούπολη και ο Βρετανός πρέσβης υποστήριξε το κόμμα του πολέμου. Το 1787 οι Οθωμανοί ζήτησαν από τη Ρωσία να εκκενώσει την Κριμαία. Η τελευταία κήρυξε τον πόλεμο, αλλά οι οθωμανικές προετοιμασίες ήταν ανεπαρκείς και η στιγμή ήταν κακώς επιλεγμένη, τώρα που η Ρωσία και η Αυστρία ήταν σε συμμαχία, γεγονός που ήρθε στο φως μόνο αφού τα γεγονότα είχαν ήδη αρχίσει. Οι Τούρκοι έδιωξαν τους Αυστριακούς από τη Μεχάντια και κατέλαβαν το Μπανάτ (1789), αλλά στη Μολδαβία ο στρατάρχης Pyotr Rumyantsev ήταν επιτυχής και κατέλαβε το Ιάσι και το Κοτύν.

Οι Οθωμανοί στρατηγοί ήταν ανίκανοι και ο στρατός ανταρσία. Οι αποστολές για την ανακούφιση του Bender και του Akkerman απέτυχαν, το Βελιγράδι καταλήφθηκε από τους Αυστριακούς. Ο ρωσικός στρατός νίκησε τους Τούρκους στη μάχη του Rymnik και κατέλαβε το Izmail. Η πτώση της Ανάπας ολοκλήρωσε τη σειρά των οθωμανικών καταστροφών. Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης θάλασσας, που δημιουργήθηκε μόλις λίγα χρόνια νωρίτερα, υπό τη διοίκηση του ναυάρχου Ουσάκοφ, προκάλεσε μια σειρά από ήττες στον τουρκικό στόλο και πήρε την πρωτοβουλία στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Σουλτάνος Σελίμ ο Γ΄ ήταν νευρικός να αποκαταστήσει το κύρος της χώρας του με μια νίκη πριν κάνει ειρήνη, αλλά η κατάσταση του στρατού του κατέστησε αυτή την ελπίδα ανώφελη. Η Τουρκία υπέγραψε σύμφωνο βοήθειας με την Πρωσία στις 31 Ιανουαρίου 1790, αλλά δεν έλαβε καμία βοήθεια κατά τη διάρκεια του πολέμου. Συνεπώς, η Συνθήκη του Jassy υπογράφηκε με τη Ρωσία στις 9 Ιανουαρίου 1792, με την οποία η Κριμαία και ο Ochakov αφέθηκαν στη Ρωσία, ο Δνείστερος έγινε σύνορο στην Ευρώπη και τα ασιατικά σύνορα παρέμειναν αμετάβλητα.

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε διατηρήσει τη στρατιωτική ισοτιμία με τη Ρωσία μέχρι το δεύτερο μισό του δέκατου όγδοου αιώνα, αλλά μέχρι τη δεκαετία του 1820 οι οθωμανικοί στρατοί δεν ήταν σε θέση να καταπνίξουν τον Ελληνικό πόλεμο της ανεξαρτησίας στη νότια Ελλάδα. Οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης παρενέβησαν και βοηθούσαν την Ελλάδα με την ανεξαρτησία της. Μετά τη μάχη του Ναβαρίνου και τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1828-1829, κατά τον οποίο ο ρωσικός στρατός διέσχισε για πρώτη φορά τα Βαλκάνια και κατέλαβε την Αδριανούπολη, η Τουρκία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ελλάδας και τη μετάβαση της ακτής του Καυκάσου στη Μαύρη θήλασα στη Ρωσία. Έτσι, η Ελλάδα έγινε η πρώτη ανεξάρτητη χώρα που δημιουργήθηκε από ένα τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Οι φιλοδοξίες της Ρωσικής Αυτοκρατορίας για ένα τμήμα της αυτοκρατορίας και τις βάσεις στη νότια πλευρά της Ρωσίας προκάλεσαν στους Βρετανούς φόβους για τη ναυτική κυριαρχία στη Μεσόγειο και τον έλεγχο της χερσαίας οδού προς την Ινδική Υποήπειρο. Το 1878 ξεκίνησε ένας νέος ρωσοτορκικός πόλεμος παρά το γεγονός ότι πολέμησαν καλύτερα από ποτέ, οι εκσυγχρονισμένοι Οθωμανικοί στρατοί εξακολουθούσαν να μην είναι ίσοι με τον Αυτοκρατορικό Στρατό. Αυτή τη φορά δεν υπήρχε βοήθεια από το εξωτερικό. Στην πραγματικότητα, πολλά ευρωπαϊκά έθνη υποστήριξαν τον ρωσικό πόλεμο, αρκεί να μην πλησιάσει πολύ την Κωνσταντινούπολη. Δέκαμισι μήνες αργότερα, όταν ο πόλεμος είχε τελειώσει, η εποχή της οθωμανικής κυριαρχίας στα Βαλκάνια είχε τελειώσει. Στα Βαλκάνια, ο ρωσικός στρατός, έχοντας περάσει τον Δούναβη, κατέλαβε το πέρασμα Shipka. Ο τουρκικός στρατός του Οσμάν Ουρί Πασά, μετά από επίμονο αγώνα, παραδόθηκε στην Πλέβνα.

Μετά από αυτό, ο ρωσικός στρατός διέσχισε τα Βαλκανικά Όρη, νίκησε τα εναπομείναντα τουρκικά στρατεύματα και έφτασε στις προσβάσεις προς την Κωνσταντινούπολη. Στον Καύκασο, ο τουρκικός στρατός ανέστειλε τη ρωσική επίθεση, αλλά μετά από μια ήττα στη μάχη της Αλατζά, υποχώρησε στο Ερζερούμ, μετά την οποία οι Ρώσοι κατέλαβαν το Καρς. Στη Μαύρη Θάλασσα, ο Οθωμανικός στόλος είχε ένα κολοσσιαίο πλεονέκτημα, αφού ο ρωσικός στόλος της Μαύρης θάλασσας δεν είχε ανακάμψει από τον Κριμαϊκό Πόλεμο. Παρόλα αυτά, οι εχθροπραξίες στη Μαύρη Θάλασσα σε αυτόν τον πόλεμο δεν ήταν σημαντικές.

Χάρτης του 19ου αιώνα, ο οποίος σατίριζε την επιθετικότητα των Ρώσων κατά των Οθωμανών. Πηγή εικόνας: commons.wikimedia.org

Κατά τους πρώτους μήνες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το Καρς ήταν βασικός στρατιωτικός στόχος για τον οθωμανικό στρατό. Ο Ενβέρ Πασάς που ώθησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χρειαζόταν μια νίκη εναντίον των Ρώσων για να υπερασπιστεί τη θέση του. Μάζεψε στρατό στα ανατολικά σύνορα. Ο στρατός ηττήθηκε άσχημα υπό τις διαταγές του Ενβέρ στη μάχη του Σαρικάμις, στις 2 Ιανουαρίου 1915, εναντίον του. Αυτή η ήττα οφειλόταν περισσότερο στις χειμερινές καιρικές συνθήκες και στον κακό προγραμματισμό, δεδομένου του γεγονότος ότι οι Ρώσοι στην πραγματικότητα ετοιμάζονταν να εκκενώσουν το Καρς. Με την απώλεια του ανατολικού στρατού, η οθωμανική άμυνα κατέρρευσε με περαιτέρω μικρές μάχες και ο ρωσικός στρατός κατάφερε να προχωρήσει δυτικά μέχρι το Ερζιτζάν.

Ο Οθωμανικός στρατός υπέστη την επόμενη βαριά ήττα στη Μάχη του Ερεζούμ το 1916, μετά την οποία ο ρωσικός στρατός κατέλαβε ολόκληρη τη Δυτική Αρμενία. Μετά την εκστρατεία του 1916, το μέτωπο παρέμεινε σταθερό μέχρι τη Ρωσική Επανάσταση. Η κατάρρευση του ρωσικού στρατού μετά την επανάσταση του 1917 άφησε μόνο αραιές αρμενικές μονάδες να αντισταθούν στην αναπόφευκτη οθωμανική αντεπίθεση. Η πρόσφατα ανακηρυγμένη Πρώτη Δημοκρατία της Αρμενίας κατέλαβε το Καρς τον Απρίλιο του 1918. Την ίδια χρονιά, τον Μάρτιο, ιδρύθηκε η Κομμούνα του Μπακού στη Λαϊκή Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν. Η κομμούνα, αργότερα, έγινε η Δικτατορία της Κεντρικής Κασπίας, με τη σειρά της κατακτήθηκε από τον Οθωμανικό Ισλαμικό Στρατό του Καυκάσου, στη συνέχεια σύντομα από την Αντάντ και τελικά από τους Μπολσεβίκους. Η ήττα σε άλλα μέτωπα έκανε την Οθωμανική Αυτοκρατορία να παραδοθεί και να αποσύρει τις δυνάμεις της. Τόσο η Αρμενία όσο και η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν κατέληξαν να είναι μέρος της Σοβιετικής Ένωσης το 1920. Τα σοβιετοτουρκικά σύνορα σταθεροποιήθηκαν βάσει της Συνθήκης της Μόσχας το 1921.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Π. Λιανός (2023), Οι ρωσοτουρκικοί πόλεμοι και οι επιπτώσεις τους στην πορεία του ελληνισμού , Αθήνα: εκδ. Μέμφις

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιούλιος Παπάζογλου
Ιούλιος Παπάζογλου
Σπουδάζει στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Είναι στο τρίτο έτος και έχει επιλέξει την κατεύθυνση Ιστορίας. Γνωρίζει την αγγλική γλώσσα σε επίπεδο Proficiency και τη γερμανική γλώσσα σε επίπεδο Β1.