26 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΣυσσώρευση παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αθηνών την εβδομάδα που πέρασε: Δεν κατάφερε να...

Συσσώρευση παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αθηνών την εβδομάδα που πέρασε: Δεν κατάφερε να διασπάσει το όριο των 1.300 μονάδων


Του Κωνσταντίνου Γκότση, 

Η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών ξεκίνησε σχετικά υποτονικά, με προσδοκίες για συσσώρευση του Γενικού Δείκτη, μικρές διορθώσεις και διακύμανση σε στενό εύρος, πέριξ των 1.290 μονάδων, όπως και συνέβη. Στο αισιόδοξο σενάριο, αναμενόταν ο Γ.Δ. να υπερκεράσει (ελαφρώς) τις αντιστάσεις των 1.300 μονάδων, εφόσον ευνοούσαν και τα επίπεδα της συναλλακτικής δραστηριότητας, ώστε να αυξήσει τις προοπτικές του για την προσέγγιση των υψηλών 9ετίας (άνω των 1.330 μονάδων) μέσα στο επόμενο διάστημα. Ωστόσο, το διεθνές κλίμα δεν βοήθησε ιδιαίτερα για την αισιόδοξη εξέλιξη.

Μεσοπρόθεσμα, διατηρείται η αισιοδοξία για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς αναμένεται από την πλειονότητα των αναλυτών και επενδυτών πως και για τη νέα χρονιά θα συνεχίσει να υπεραποδίδει, καθοδηγούμενη από τις μακροοικονομικές επιδόσεις της χώρας, την επικείμενη αποεπένδυση του Τ.Χ.Σ. και από την Τράπεζα Πειραιώς και την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο ελληνικό χρηματιστήριο, γεγονότα που θα προσελκύσουν σημαντικά το επενδυτικό ενδιαφέρον. Ευνοϊκότερο προβλέπεται να είναι και το κλίμα σε διεθνές επίπεδο, ήδη από το α’ τρίμηνο του 2024, λόγω της αναμενόμενης πτώσης των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Σημαντικός πόλος έλξης των επενδυτών αποτελεί και η εγχώρια αγορά ομολόγων, για πιο “safe” επενδύσεις, και θα συνεχίσει να προσελκύει το ενδιαφέρον, όσο οι αποδόσεις των τίτλων θα είναι υψηλότερες από τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων που προσφέρουν οι τράπεζες.

Σε τεχνικό επίπεδο, ο επόμενος στόχος για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 1.330 μονάδες, σύμφωνα με τους επενδυτές. Ωστόσο, αυτό το επίπεδο αναμένεται πλέον να προσεγγιστεί από το νέο έτος, αφού αυτήν την εβδομάδα δεν επετεύχθη το κλείσιμο πάνω από τις 1.300 μονάδες και στις επόμενες συνεδριάσεις είναι σχεδόν σίγουρο πως η συναλλακτική δραστηριότητα θα ανέλθει σε χαμηλά επίπεδα λόγω των εορτών, για να υποβοηθήσει την άνοδο.

Για την υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά, η εβδομάδα ξεκίνησε, επίσης, με ήπια διόρθωση, μετά την όξυνση των ανησυχιών για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, λόγω των εντάσεων που προκάλεσαν οι αντάρτες Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. H ήπια ανοδική κίνηση συνεχίστηκε, αλλά στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις ανακόπηκε, έπειτα από τα πιο συγκρατημένα και επιφυλακτικά μηνύματα αξιωματούχων της Ε.Κ.Τ. Οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης προκαλούν ανησυχίες για προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και ανατιμήσεις σε αγαθά, ιδίως της ενέργειας. Ήδη αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες ανακοινώνουν πως θα διακοπούν οι διελεύσεις των πλοίων τους από τη Διώρυγα του Σουέζ, αυξάνοντας το κόστος μεταφοράς και προκαλώντας καθυστερήσεις.

Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: gr.investing.com

Με μικρές απώλειες έκλεισε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, διαγράφοντας διακύμανση μόνιμα κάτω από το κλείσιμο της Παρασκευής. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι πιέσεις που προήλθαν από τα μη τραπεζικά blue chips οφείλονταν σε κατοχυρώσεις κερδών από Αμοιβαία Κεφάλαια, καθώς οδεύουμε προς την ολοκλήρωση του έτους.

Σημαντικές ήταν οι στηρίξεις από τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με αξιοσημείωτα κέρδη και συμμετέχοντας στον τζίρο κατά 1/3. Επιπλέον, και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης διαφοροποιήθηκε από την αγορά, παρουσιάζοντας ήπια άνοδο. Όσον αφορά τον ημερήσιο τζίρο, υποχώρησε σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, πέφτοντας κάτω από τα € 100 εκατ. Αυτή η μείωση αναμένεται να συνεχιστεί, δεδομένης της «εορταστικής ραστώνης» που επικρατεί στα χρηματιστήρια.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της Ελλάκτωρ η πώληση του υπόλοιπου 25% της ANEMOS RES στη θυγατρική του Ομίλου της Motor Oil, Motor Oil Renewable Energy (M.O.R.E.), έναντι € 123,5 εκατ., περνώντας σε αυτήν όλες οι μετοχές της εταιρείας.

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός πως η Μυτιληναίος, για 2η χρονιά, εντάχθηκε στον Παγκόσμιο Δείκτη Βιωσιμότητας Dow Jones Emerging Markets, λόγω των σημαντικών επιδόσεων που έχει επιτύχει.

Διορθωτικά έκλεισε και η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να ολοκληρώνει τις διαπραγματεύσεις με πτώση 0,27% στις 475 μονάδες. Αρνητικά έκλεισαν και οι επιμέρους βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, με εξαίρεση τον βρετανικό FTSE 100 (+0,5%). «Βαρίδι» αποτέλεσε ο κλάδος των κατασκευών και των υλικών (-2%), ενώ οι κυριότερες στηρίξεις δόθηκαν από τον κλάδο του πετρελαίου και φυσικού αερίου (+1,16%), λόγω της ενίσχυσης των τιμών πετρελαίου με αφορμή τις εντάσεις που προκλήθηκαν στην Ερυθρά Θάλασσα από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης σε πλοία που κατευθύνονταν προς το Ισραήλ. Η πλειονότητα των κλάδων έκλεισε με αρνητικό πρόσημο.

Στα μακροοικονομικά νέα, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ifo, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία τον Δεκέμβριο υποχώρησε στις 86,4 μονάδες, για πρώτη φορά έπειτα από 4 μήνες. Επίσης, βάσει έρευνας του Ifo, οι προσδοκίες για τη γερμανική οικονομία έχουν επιδεινωθεί.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,28% στις 1.287,22 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.290,72 μονάδων (-0,01%) και των 1.284,69 μονάδων (-0,47%). O FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 0,25% στις 3.112,84 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 1,24%, ανεβαίνοντας στις 1.071,33 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 92,472 εκατ., εκ των οποίων τα € 15,291 εκατ. ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 21 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρή ήταν η πτώση άνω του 3% για τις Ελλάκτωρ και Aegean. Σημαντικές ήταν, επίσης, οι απώλειες άνω του 2% για τις Motor Oil, Jumbo, ΕΛΧΑ, Ο.Λ.Π., Lamda και Quest και άνω του 1% για τις Βιοχάλκο, Μυτιληναίος και Cenergy. Αντίθετα, αξιοσημείωτα ήταν τα κέρδη 2,38% για την Ε.ΥΔ.Α.Π. και 1,53% για τη ΓΕΚ Τέρνα.

Η διακύμανση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: investing.com

Μια ανάσα μακριά από τις 1.300 μονάδες έκλεισε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, σημειώνοντας άνοδο που στηρίχθηκε σε όλο το χρηματιστηριακό ταμπλό και στον αισθητά ενισχυμένο –και ασυνήθιστα υψηλό για εορταστική εποχή– τζίρο. Η συνεδρίαση ξεκίνησε ανοδικά, φτάνοντας μέχρι και το +1,17% ο Γενικός Δείκτης, δηλαδή οριακά πάνω από τις 1.300 μονάδες. Ωστόσο, σε αυτά τα επίπεδα παρουσιάστηκαν αντιστάσεις, ακολουθώντας στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης ρευστοποιήσεις που περιόρισαν τα ημερήσια κέρδη κάτω από το 1%.

Την Τρίτη, ολοκληρώθηκε η διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (SREP) από την Ε.Κ.Τ. για τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η εικόνα του εγχώριου τραπεζικού κλάδου είναι βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι.

Ο οίκος DBRS, στη νέα έκθεσή του, αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2024 (από 1,5% στο 1,3%) και προς τα πάνω για το 2023 (από 1,9% στο 2,2%). Επίσης, για το 2025 διατήρησε τις εκτιμήσεις στο 2%.

Ανοδικά κινήθηκε η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να προσθέτει 0,4%, κλείνοντας στις 477,04 μονάδες. Θετικά μεταβλήθηκαν και οι επιμέρους βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών. Οι βασικές στηρίξεις δόθηκαν από τον ταξιδιωτικό κλάδο (+1,7%), τον κλάδο των πρώτων υλών και τον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (+1,1%). Η πλειονότητα των κλάδων έκλεισε θετικά.

Ανοδική ώθηση δόθηκε από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη που ανακοίνωσε η Eurostat, ο οποίος υποχώρησε στο 2,4% τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση από 2,9% τον προηγούμενο μήνα. Επιπλέον, στην Ε.Ε. ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο μειώθηκε στο 3,1% από το 3,6% τον προηγούμενο μήνα (σε ετήσια βάση). Ο δομικός πληθωρισμός, επίσης, μειώθηκε στο 3,6%. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει το σενάριο «χαλάρωσης» της νομισματικής πολιτικής από τη Fed το προσεχές διάστημα, ξεκινώντας τις μειώσεις των επιτοκίων πολιτικής.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,87% στις 1.298,48 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.285,68 μονάδων (-0,12%) και των 1.302,34 μονάδων (+1,17%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,98% στις 3.143 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 1,52%, ανεβαίνοντας στις 1.087,66 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 111,693 εκατ., εκ των οποίων τα € 17,259 εκατ. ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 21 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, «άλμα» 6,40% σημείωσε η μετοχή της Ελλάκτωρ. Ισχυρή ήταν και η άνοδος 3,56% για την Quest. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη άνω του 2% για τις Eurobank, Aegean και Δ.Ε.Η. και άνω του 1% για τις Μυτιληναίος, Τράπεζα Πειραιώς, Lamda, Εθνική Τράπεζα, Ο.Π.Α.Π. και Ε.ΥΔ.Α.Π. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες άνω του 1% για τις Ο.Τ.Ε. και Jumbo.

Η διακύμανση του τραπεζικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Θετικά έκλεισε για 3η σερί συνεδρίαση την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, φτάνοντας τα επίπεδα που είχε καταγράψει κατά τον Αύγουστο και εξαλείφοντας, δηλαδή, τις απώλειες του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου. Η διακύμανσή του Γ.Δ. ήταν σε στενό εύρος, καταγράφοντας αρκετές εναλλαγές στο πρόσημο. Επίσης, ο τζίρος «ξεφούσκωσε» απότομα, δείχνοντας τη μεγάλη επιφυλακτικότητα που επικράτησε, εν γένει, στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και τις αντιστάσεις που συναντά ο δείκτης στο να διαμορφώσει σημαντικές αποστάσεις από το όριο των 1.300 μονάδων προς το παρόν.

Σύμφωνα με την Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2023, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται να ανέλθει στο 2,5% το 2024 και το 2025 και στο 2,3% για το 2026 από 2,4% φέτος, υποβαθμίζοντας τις εκτιμήσεις που είχε δημοσιεύσει τον Ιούνιο.

Στα επιχειρηματικά νέα, την Τετάρτη ανακοινώθηκε η σύναψη συμφωνίας για τη στρατηγική συνεργασία της Δ.Ε.Η. Ανανεώσιμες και του Ομίλου της Intrakat, deal που αγγίζει το € 1 δις. Σκοπός είναι η δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από κοινού, συνολικής ισχύος 2,7 GW.

Επίσης, το πρωί της Τετάρτης, ανακοινώθηκε ότι σε συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού (19/12/2023) εγκρίθηκε η συγκέντρωση που σχετίζεται με την απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου της εμπορικής εταιρείας Imerys Βωξίτες από τη Μυτιληναίος.

Στο «πράσινο» έκλεισε ξανά η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να ολοκληρώνει με κέρδη 0,28% στις 478,36 μονάδες. Τα πρόσημα στους επιμέρους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών ήταν μεικτά και οι μεταβολές μικρές, με εξαίρεση τον βρετανικό FTSE 100 που έκλεισε με άνοδο 1,02%, φτάνοντας σε υψηλό τριμήνου. Οι βασικότερες στηρίξεις δόθηκαν από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, οποίος κέρδισε 1,16%. «Βαρίδι» αποτέλεσε ο κλάδος της τεχνολογίας, ο οποίος υποχώρησε κατά 0,3%. Η πλειονότητα των κλάδων έκλεισε θετικά.

«Φραγμούς» στην αισιοδοξία της αγοράς, σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων το 2024, προσπαθούν να θέσουν τα επιφανή «γεράκια» της Ε.Κ.Τ., όπως φάνηκε στις δηλώσεις των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Ο πρώτος επισήμανε σε συνέντευξή του πως τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα ακόμη, για να επιβραδυνθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός, συμπληρώνοντας πως «όσοι κάνουν εικασίες για μια επικείμενη μείωση των επιτοκίων: να είστε προσεκτικοί, κάποιοι έχουν ήδη υπολογίσει λάθος».

Έπειτα ακολούθησαν οι δηλώσεις του Klaas Knot, ο οποίος υποστήριξε πως είναι «μάλλον απίθανο» να σημειωθούν μειώσεις στα επιτόκια το α’ εξάμηνο του 2024, κάτι που είναι κόντρα στις προβλέψεις της αγοράς. Επισήμανε, μάλιστα, πως πρέπει να υπάρξει «αποθέρμανση» πρώτα στην αγορά εργασίας και «πάγωμα» τους μισθούς, για να ξεκινήσει ο κύκλος των μειώσεων. Τα γεγονότα αυτά διαμόρφωσαν ένα πιο επιφυλακτικό κλίμα στην ευρωπαϊκή αγορά την Τετάρτη.

Στον αντίποδα, η βρετανική αγορά παρουσίασε σημαντική άνοδο, ωθούμενη από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στο 3,9% τον Νοέμβριο (σε ετήσια βάση) από 4,6% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τον έδειχναν, κατά μέσο όρο, στο 4,4%.

Επίσης, θετικά ήταν και τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στη Γερμανία, με τον σχετικό δείκτη να παρουσιάζει τον Νοέμβριο πτώση μεγαλύτερη του αναμενόμενου στο 7,9% (σε ετήσια βάση).

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,26% στις 1.301,81 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.303,7 μονάδων (+0,40%) και των 1.297,13 μονάδων (-0,10%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,31% στις 3.152 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 0,22%, πέφτοντας στις 1.085 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 80,004 εκατ., εκ των οποίων τα € 5,084 εκατ. ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 20,544 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρή ήταν η άνοδος 3,21% για την Ελλάκτωρ. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη άνω του 2% για τις Jumbo και Τιτάν και άνω του 1% για τις Δ.Ε.Η., ΕΛΧΑ, Aegean, Ο.Π.Α.Π., Σαράντη και Quest. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες πέριξ του 1% για τις Motor Oil, Ο.Τ.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς.

Η διακύμανση του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx Europe 600 την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολούθησε «πιστά» την κίνηση της υπόλοιπης ευρωπαϊκής αγοράς (όπως και στις προηγούμενες συνεδριάσεις), παρουσιάζοντας μικρές απώλειες και στενό εύρος διακύμανσης, ελλείψεις συναλλακτικής δραστηριότητας. Από το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων οι πωλητές εισήλθαν δυναμικά, επηρεασμένοι από το κλίμα στις διεθνείς αγορές, αλλά, στη συνέχεια, έπεσαν οι ρυθμοί, περιορίζοντας τις απώλειες λόγω των θετικών μάκρο που ανακοινώθηκαν στις Η.Π.Α. Ισχυρές ήταν οι πτωτικές πιέσεις για τις τράπεζες, καθώς οι Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank είχαν από τις μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις στο ταμπλό.

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να διολισθαίνει κατά 0,29% στις 476,54 μονάδες. Παρόμοιες ήταν οι μεταβολές και για τους επιμέρους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, με εξαίρεση τον ισπανικό IBEX 35 (+0,03%). «Βαρίδια» αποτέλεσαν ο κλάδος των αυτοκινήτων (-0,8%) και των ακινήτων (-0,8%), ενώ σημαντικές στηρίξεις δόθηκαν από τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης (+0,2%). Η πλειονότητα των κλάδων έκλεισε αρνητικά.

Η ήπια καθοδική κίνηση στην αγορά την Πέμπτη οφειλόταν σε κατοχυρώσεις βραχυπρόθεσμων κερδών, αλλά και στις απώλειες των δεικτών της Wall Street την Τετάρτη. Αφορμή για τη διακοπή της ανόδου αποτελεί, προφανώς, η αυστηρή ρητορική αρκετών κεντρικών τραπεζιτών, οι οποίοι προσπαθούν να ανακόψουν την περίσσεια αισιοδοξία της αγοράς.

Τα βλέμματα στράφηκαν και στην αγορά πετρελαίου, έπειτα από την αποχώρηση της Ανγκόλας από τον ΟΠΕΚ και τις αναταραχές στην Ερυθρά Θάλασσα, γεγονότα που οδήγησαν σε σημαντική άνοδο τις τιμές του πετρελαίου.

Στα μακροοικονομικά νέα, δημοσιεύθηκαν τα τελικά στοιχεία για την ανάπτυξη του αμερικανικού Α.Ε.Π. για το γ’ τρίμηνου του έτους από το Υπουργείο Εμπορίου. Ειδικότερα, σε αντίθεση με τις αρχικές εκτιμήσεις που έδειχναν την επέκταση του Α.Ε.Π. στο 5,2%, η αύξηση τελικά ανήλθε στο 4,9%.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,25% στις 1.298,56 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.295,41 μονάδων (-0,49%) και των 1.302,25 μονάδων (+0,03%). Ο FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 0,50% στις 3.137,34 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 0,96%, πέφτοντας στις 1.074,87 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 57,79 εκατ., εκ των οποίων τα € 2 εκατ. ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 16 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, σημαντικές ήταν οι απώλειες άνω του 1% για τις Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Δ.Ε.Η., Aegean, Μυτιληναίος και Eurobank. Αντίθετα, ισχυρή ήταν η άνοδος 3,33% για τη Σαράντης. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη άνω του 2% για τις Ε.ΥΔ.Α.Π. και Autohellas και άνω του 1% για τις Ο.Τ.Ε. και Ελληνικά Πετρέλαια.

Με απώλειες έκλεισε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, επεκτείνοντας τη διόρθωση της Πέμπτης. Ο τζίρος, αν και χαμηλός, ήταν ενισχυμένος σε σχέση με αυτόν της προηγούμενης συνεδρίασης. Επίσης, «βαρίδι» και για αυτήν τη συνεδρίαση αποτέλεσε ο τραπεζικός κλάδος. Στον αντίποδα, θετικά διαφοροποιήθηκε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος είχε άνοδο 0,2%.

Μικρή άνοδο κατέγραψε η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να κλείνει με κέρδη 0,14% στις 477,60 μονάδες. Θετικά έκλεισαν και οι επιμέρους βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, με εξαίρεση τον γαλλικό CAC 40. Σημαντικές στηρίξεις δόθηκαν από τον κλάδος της ενέργειας (+0,5%), ενώ «βαρίδι» αποτέλεσε ο τεχνολογικός κλάδος (-1,3%). Μεικτά ήταν τα πρόσημα, εν γένει, στους κλάδους.

Στα μακροοικονομικά νέα, η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% το γ’ τρίμηνο του έτους, ενώ αναμενόταν πως θα επιβεβαιωθούν οι αρχικές εκτιμήσεις που έδειχναν το Α.Ε.Π. αμετάβλητο. Επίσης, στις Η.Π.Α. ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης (που αποτελεί τον προτιμώμενο δείκτη της Fed για τον πληθωρισμό) υποχώρησε στο 2,6% τον Νοέμβριο από 2,9% τον προηγούμενο μήνα (σε ετήσια βάση οι μεταβολές). Ο δομικός δείκτης μειώθηκε στο 3,2% από 3,4% τον προηγούμενο μήνα. Σε μηνιαία βάση, τόσο ο γενικός όσο και ο δομικός δείκτης αυξήθηκαν κατά 0,1%.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,59% στις 1.290,89 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.289,86 μονάδων (-0,67%) και των 1.297,96 μονάδων (-0,05%). Ο FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 0,74% στις 3.114,08  μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 1,60% στις 1.057,72 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 76,4 εκατ., εκ των οποίων τα € 13,5 εκατ. ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές και ο όγκος ανήλθε στα 22,8 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, σημαντικές ήταν οι απώλειες 2,48% για την Εθνική Τράπεζα και άνω του 1% για τις Alpha Bank, Βιοχάλκο, Motor Oil, Τράπεζα Πειραιώς και Ο.Π.Α.Π. Αντίθετα, αξιοσημείωτα ήταν τα κέρδη πέριξ του 1% για τις Autohellas και Τέρνα Ενεργειακή.  

Συνοψίζοντας, την εβδομάδα που μας πέρασε, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο 0,01%, ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,5% και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 0,05%. Τέλος, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,38%.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης, Διευθυντής Έκδοσης
Κωνσταντίνος Γκότσης, Διευθυντής Έκδοσης
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.