19.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΔήμος Θεσσαλονίκης: Η ελπίδα εναποτίθεται στη νέα Δημοτική Αρχή

Δήμος Θεσσαλονίκης: Η ελπίδα εναποτίθεται στη νέα Δημοτική Αρχή


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Λίγο πριν την εκπνοή της θητείας της απερχόμενης δημοτικής αρχής του Δήμου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, η εικόνα του Δήμου είναι αποκαρδιωτική. Μετά το αποτέλεσμα των Δημοτικών Εκλογών του Οκτωβρίου, που η ετυμηγορία των πολιτών ήταν να μην ανανεωθεί εντολή, ο Δήμος Θεσσαλονίκης μοιάζει να είναι υπό διάλυση.

Λέμε συχνά ότι το μεγαλείο ενός πολιτικού δεν φαίνεται όταν βγαίνει νικητής από μία εκλογική μάχη, αλλά όταν ηττάται. Δυστυχώς, κάποιοι από τους απερχόμενους Δημάρχους ανά την επικράτεια αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων και έχουν «εξαφανιστεί», αφήνοντας τη λειτουργία του Δήμου τους στον αυτόματο πιλότο, μη αναλογιζόμενοι τον αντίκτυπο που θα επιφέρει στην καθημερινότητα των δημοτών τους και την «καμένη γη» που θα κληροδοτήσουν στους νεοκλεγέντες Δημάρχους, που αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Στα σχετικά με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, όμως, ποια είναι τα προβλήματα που παρουσιάζονται αυτό το διάστημα; Δημιουργήθηκαν μετά το εκλογικό αποτέλεσμα ή υπήρχαν και πλέον έχουν μεγεθυνθεί; Όσον αφορά την καθημερινότητα, ο τομέας της καθαριότητας οδεύει από το κακό στο χειρότερο. Έλλειψη προσωπικού ή απασχόληση αυτού σε άλλα πόστα, απορριμματοφόρα που έχουν βλάβες, σκουπίδια που δεν χωρούν πια στους κάδους και σε όλα αυτά, η αδιαφορία ορισμένων πολιτών που πετούν ό,τι δεν χρειάζονται ακόμα και ογκώδη αντικείμενα, αφήνοντάς το πέριξ των κάδων. Μένει να δούμε αν η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού με 100 νέους εργαζόμενους μέσω προγράμματος ΔΥΠΑ θα έχει αποτέλεσμα, τόσο μέχρι το τέλος της χρονιάς όσο και μακροπρόθεσμα, καθώς το πρόβλημα είναι μεγάλο και η Δημοτική Αρχή του Στέλιου Αγγελούδη θα βρεθεί αμέσως αντιμέτωπη με αυτό.

Πηγή εικόνας: iefimerida.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Πολλές είναι οι φωνές –είτε μεμονωμένα είτε στον Τύπο– που κάνουν λόγο για κακή οικονομική διαχείριση και για άδεια ταμεία, ενώ από τη Δημοτική Αρχή του Γιάννη Μπουτάρη είχαν παραλάβει τουλάχιστον 18 εκατομμύρια ευρώ. Το κερασάκι στην τούρτα για την εν λόγω υπόθεση ήταν η αναβολή του Δημοτικού Συμβουλίου λόγω της μη απαρτίας των μελών του, κατά την οποία πιθανότατα ο Ζέρβας και οι συνεργάτες του θα καλούνταν να απαντήσουν σε ερωτήματα για τα «καυτά» ζητήματα. Επομένως, η συνηθισμένη πρακτική της απουσίας τέθηκε σε εφαρμογή.

Τόσο μεγάλος είναι ο φόβος της ανάληψης ευθύνης ή μήπως είναι η απαξίωση προς τον θεσμό και, κατ’ επέκταση, στους πολίτες; Πάντως η τιμωρητική στάση απέναντι στους δημότες της Θεσσαλονίκης, επειδή δεν τους ψήφισαν ξανά, όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα, αλλά τα διαιωνίζει και μεταφέρει την καυτή πατάτα στον επόμενο. Η πλήρης αποδιοργάνωση του Δήμου δεν τιμά κανέναν. Οι ελπίδες μετατίθενται πια στον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο που καλείται να «νοικοκυρέψει» τον Δήμο και να κλείσει τις «μαύρες τρύπες» που έχουν δημιουργηθεί.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.