16.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΟ κομβικός ρόλος της Πολιτικής Προστασίας και οι κυβερνητικές ενέργειες για την...

Ο κομβικός ρόλος της Πολιτικής Προστασίας και οι κυβερνητικές ενέργειες για την ενίσχυσή της


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Η σημασία του θεσμού της Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς τα τελευταία χρόνια μετράμε τις «πληγές» μας, μετά από την εμφάνιση διάφορων καιρικών φαινομένων, έντονων ή μη. Από το 2020 και μετά, η παρουσία του στην καθημερινότητά μας έγινε συχνή, λόγω της πανδημίας της Covid – 19 όσο και των φυσικών καταστροφών που λαμβάνουν χώρα.

Κατά τα προηγούμενα χρόνια, η αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων και οι συνέπειες που επέφεραν δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, είτε λόγω της σφοδρότητας αυτών, είτε λόγω της μη επαρκούς προετοιμασίας από την πλευρά του κράτους, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών. Επομένως, ένας από τους κύριους στόχους της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η αναβάθμισή της και η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των «προκλήσεων» που καλείται να διαχειριστεί. Με αυτόν τον γνώμονα, κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας – Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών και άλλες επείγουσες διατάξεις», το βράδυ της Παρασκευής.

Ο Yπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Πηγή εικόνας: cnn.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, με αυτό δίνεται έμφαση αφενός στην πρόληψη, και την ασφάλεια τόσο των πολιτών και αφετέρου στη διαφύλαξη της προσωπικής περιουσίας του καθενός και φυσικά στην προστασία του περιβάλλοντος, που τόσο έχει «χτυπηθεί» από τις καταστροφές των τελευταίων χρόνων. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η δημιουργία 10 νέων Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων σε Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, με τις οποίες πλέον φτάνουμε τις 16. Αποστολή της συγκεκριμένης υπηρεσίας είναι η παροχή έργων δασοπροστασίας απέναντι σε ενδεχόμενη εκδήλωση πυρκαγιάς, η συνδρομή της στη διαδικασία κατάσβεσης και γενικότερα η συμβολή τους στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκαλούνται από διαφόρων ειδών καταστροφές.

Παράλληλα, βάσει του εν λόγω νομοσχεδίου, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία υπάγονται πλέον στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Η απόφαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να δεχθεί το κυβερνών κόμμα τα πυρά σύσσωμης της Αντιπολίτευσης, ενώ πρόσφατα είχε καταστεί γνωστή η δυσφορία από την πλευρά των ερευνητών και του προσωπικού του Αστεροσκοπείου εξαιτίας της άρνησης του Υπουργού να συναντηθούν. Η Κυβέρνηση δηλώνει ότι με τον τρόπο αυτό θα αναβαθμιστεί το ερευνητικό κέντρο, ενώ η πλευρά της Αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι με την κίνηση αυτή επιχειρείται να φιμωθεί η Επιστήμη.

Αναντίρρητα, η πρόληψη στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό μόνο ωφέλιμη μπορεί να χαρακτηριστεί για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των όποιων φαινομένων. Η αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας πρέπει να βρίσκεται στην ατζέντα κάθε κόμματος, χωρίς να εξυπηρετεί τους σκοπούς της όποιας Κυβέρνησης, ώστε οι «δύσκολες μέρες» που έχουμε περάσει να μην ξημερώσουν ξανά.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.