19.6 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΚατάρ: Το σύγχρονο στολίδι της Ανατολής

Κατάρ: Το σύγχρονο στολίδι της Ανατολής


Της Μαριλίζας Μπάρκα,

Η στριμωγμένη ανάμεσα σε Μπαχρέιν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χώρα του Κατάρ, που μέσα σε δεκαετίες κατάφερε να κατακτήσει μια σημαντική θέση στον σύγχρονο παγκόσμιο οικονομικό αλλά και αθλητικό ιστό, αποτελεί τα τελευταία χρόνια πόλο έλξης για πολίτες που συρρέουν κατά χιλιάδες εκεί, αλλά και για εργασία, καθώς προσφέρει μια μεγάλη γκάμα με εξαιρετικές αποδόσεις. Αυτό, εξάλλου, μας το μαρτυρεί και το γεγονός πως η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού είναι μετανάστες.

Λίγα Λόγια για την Ιστορία του

Το Κατάρ απέκτησε την ανεξαρτησία του το 1971 και έκτοτε κυβερνάται από τον Οίκο των Αλ Θανί ως κληρονομιά. Σχετικά με το πολίτευμα, υπάρχει μια σχετική διαφωνία ως προς το αν πρόκειται για συνταγματική ή απόλυτη μοναρχία. Στο Κατάρ εντοπίζονται μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και το ειδησεογραφικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Η αρχιτεκτονική του μαρτυρά πως βρισκόμαστε σε μια χώρα που έρχεται από το μέλλον, ωστόσο οι άνθρωποί του παραμένουν χρόνια πίσω. Η θέση της γυναίκας στο Κατάρ δε διαφέρει πολύ από τις λοιπές χώρες της Μέσης Ανατολής. Διαθέτουν αρκετές ελευθερίες, ωστόσο, πάντοτε οφείλουν να έχουν τη σύμφωνη γνώμη ενός άνδρα, είτε αυτός είναι ο πατέρας, είτε ο σύζυγος, είτε ο αδελφός.

Πηγή εικόνας και Δικαίωμα χρήσης: istock.com Φωτογράφος: Shakeel Sha

Γιατί, όμως, να επιλέξει κανείς για ένα ταξίδι το Κατάρ; Θα έλεγε κανείς για τη μοναδική, σύγχρονη αρχιτεκτονική, που από τη στιγμή που φτάνει κανείς του αποκαλύπτεται μπροστά στα μάτια του. Από την Αθήνα μπορεί κανείς να φτάσει στο εκπληκτικό αεροδρόμιο της Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, με ενδιάμεσες στάσεις. 

Ξεκινάμε την περιήγησή από το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, το οποίο βρίσκεται στη Ντόχα και συνδυάζει την παραδοσιακή ισλαμική τέχνη και ιστορία με τις πτυχές της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Πέντε όροφοι γεμάτοι με εντυπωσιακά εκθέματα, βιβλιοθήκη, καφετέρια – εστιατόριο και ένα κατάστημα με είδη δώρων. Ακόμη και από μακριά να το δούμε, καταλαβαίνουμε πως πρόκειται για μια εκ των πιο φαντασμαγορικών κατασκευών της σύγχρονης ιστορίας και κάτι που δε θα θέλαμε να μην επισκεφθούμε. Μάλιστα, αυτή την περίοδο φιλοξενεί και μια μοναδική έκθεση για το Ιράν. Συνεχίζοντας, με τα μουσεία δε γίνεται να ξεχαστεί το Εθνικό Μουσείο του Κατάρ. 

Πηγή εικόνας και Δικαίωμα χρήσης: istock.com Φωτογράφος: Andrew Shaylor

Κατ’ εμέ, η εμπειρία που αξίζει περισσότερο από οτιδήποτε στη χώρα αυτή είναι το σαφάρι με όχημα 4×4 στην έρημο που ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη και προσφέρει μια “one of a kind” εμπειρία. Η βόλτα στην έρημο μπορεί να γίνει και με καμήλα, σε κάθε περίπτωση, όμως, με την παρουσία ξεναγού και πάντα με ένα οργανωμένο πρόγραμμα, ώστε να καταφέρετε να επισκεφθείτε και λοιπά πανέμορφα μέρη. Ένα από αυτά αποτελεί σίγουρα το Khor Al Adaid με τη γνωστή Εσωτερική Θάλασσα, δηλαδή ένα κομμάτι ωκεανού που εισχωρεί μέσα στην έρημο και μας αφήνει με το στόμα ανοιχτό. Έπειτα, τον θαυμασμό μας αξίζει το ηλιοβασίλεμα στην έρημο. Αφεθείτε για ένα διάστημα στην αρχιτεκτονική της ερήμου, που απαρτίζεται από έργα που θα ερωτευτείτε με την πρώτη ματιά. Μια εμπειρία που σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη.

Το Κατάρ διαθέτει επιπλέον πολλές υπαίθριες, ντόπιες αγορές, με πιο διάσημη να είναι αυτή του Souq Waqif, η οποία αποτελεί το πιο πολυσύχναστο μέρος για να ξεκουραστεί κανείς και να κάνει βόλτα κυρίως μετά τη δύση του ηλίου και περιλαμβάνει πολλά εστιατόρια, καφετέριες, αλλά και αγορά ντόπιων προϊόντων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις νέες γεύσεις, διότι πάντα υπάρχει πιθανότητα να δημιουργήσουμε εξαιτίας τους «κακές» αναμνήσεις. 

Το τεχνητό νησάκι απέναντι από τη Ντόχα, the Pearl, που έχει λάβει επιρροές από τη Μεσόγειο με κανάλια, πλατείες, εστιατόρια, καθώς και μια ματιά στις αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας, εντυπωσιάζει με βεβαιότητα ακόμα και τους πιο απαιτητικούς, αφού είναι εύκολο να νιώσει κανείς πως ζει στο μέλλον. 

Πηγή εικόνας και Δικαίωμα χρήσης: istock.com Φωτογράφος: Mlenny

Και εννοείται πως ταξίδι χωρίς μια επίσκεψη σε εμπορικό δεν νοείται. Και δεν υπάρχει τίποτα πιο εντυπωσιακό από το εμπορικό κέντρο Villagio, με περισσότερα από 200 καταστήματα, όπου μπορείτε να βρείτε πολλά ενδύματα μάρκας σε μεγάλες εκπτώσεις. Μάλιστα, μεγάλη είναι η επιρροή της Βενετίας και της Ιταλίας στο συγκεκριμένο κέντρο, αφού φιλοξενεί στο εσωτερικό του ένα μεγάλο κανάλι και γόνδολες! Μην ξεχάσετε να πάρετε το brunch σας στα καταπληκτικά εστιατόρια του Κατάρ. 

Σίγουρα η επίσκεψη σε μία τόσο ιδιαίτερη χώρα δεν θα τους ευχαριστούσε όλους. Μία χώρα, χωρίς πολλά αξιοθέατα, που αξίζει να τη θαυμάσει κανείς για την αρχιτεκτονική και τον πλούτο που κουβαλάει. Μία χώρα που τα τελευταία χρόνια αφήνει μόνο έκπληξη για τα όσα έχει καταφέρει. Ένα σύγχρονο στολίδι στην Ανατολή, εάν ψάχνεις για μια όμορφη και ξεκούραστη εξόρμηση. 


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Πως ζουν οι γυναίκες στο Κατάρ του Μουντιάλ, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριλίζα Μπάρκα
Μαριλίζα Μπάρκα
Γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 2002. Σπουδάζει στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης στον Βόλο. Παρέχει εθελοντικά υπηρεσία σε δημοτικό κάνοντας την πρακτική της. Μιλάει πολύ καλά αγγλικά. Στον ελεύθερό της χρόνο μαγειρεύει, διαβάζει και… ταξιδεύει.