16.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚωμικές απεικονίσεις μητρότητας από την Έλενα Χαραλαμπούδη και το 5 Minute Mum

Κωμικές απεικονίσεις μητρότητας από την Έλενα Χαραλαμπούδη και το 5 Minute Mum


Της Κατερίνας Σφυράκη,

«Μάνα είναι μόνο μία» λέμε, μα οι μάνες δεν έχουν μία μόνο προσωπικότητα, αλλά συναντά κανείς σε καθεμία εξ αυτών μια διαφορετική, πολυπρισματική γυναίκα που «φορά» με τελείως μοναδικό κι ανεπανάληπτο τρόπο τον ρόλο της μητρότητας πάνω της. Την πολλαπλότητα αυτών των ρόλων ενσαρκώνει με περίσσιο χιούμορ και χάρη η ηθοποιός, Έλενα Χαραλαμπούδη, στα κωμικά βίντεο που δημιουργεί για το διαδικτυακό κανάλι του 5 Minute Mum στο YouTube. Η Έλενα Χαραλαμπούδη είναι ηθοποιός, απόφοιτη της Δραματικής Σχολής Ωδείου Αθηνών και ετοιμάζεται να συμπρωταγωνιστήσει μαζί με τον Αλέξανδρο Σιάτρα στο θέατρο Μικρό Γκλόρια, στο έργο «Μίξερ» της Ζέτης Φίτσιου, ένα «λαϊκό μιούζικαλ τσέπης» σε πρωτότυπη μουσική του Θοδωρή Οικονόμου και σκηνοθεσία του Κώστα Σιλβέστρου. Ταυτόχρονα, είναι δημιουργός περιεχομένου στο διαδίκτυο, με δύο πολύ ενεργούς λογαριασμούς σε YouTube και TikTok, πλατφόρμες στις οποίες δημοσιεύει βίντεο σχετικά με τη μητρότητα και τους διάφορους τύπους μαμάδων σε καθημερινές συνθήκες ζωής, όπως τα οικογενειακά τραπέζια, την τελετή του σχολικού αγιασμού των υδάτων και φυσικά, στιγμές από τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών.

Το κανάλι στο οποίο πρωταγωνιστεί στο YouTube δημιουργήθηκε πριν 5 περίπου χρόνια και αριθμεί πλέον περισσότερους από 82.500 εγγεγραμμένους/ες συνδρομητές/τριες, ενώ τα βίντεο της στο TikTok ξεπερνούν τις 1.000.000 προβολές. Πού οφείλεται ωστόσο αυτή η συνεχώς ανοδική πορεία και η επιτυχία της Έλενας που δεν μετρά απλά χιλιάδες συνδρομητές αλλά αναρίθμητα σχόλια που φανερώνουν το γέλιο που προκαλεί κάθε ατάκα της ηθοποιού; Τα βίντεο της ηθοποιού αποτελούν μια απίστευτα αντιπροσωπευτική εικόνα των διαφόρων τύπων μαμάδων, σίγουρα, δοσμένων με έναν τρόπο λιγάκι στερεοτυπικό, χωρίς όμως να ενέχουν καμία πρόθεση να θίξουν, παρά μόνο να προκαλέσουν το γέλιο και την ταύτιση με τις μαμάδες (και όχι μόνο) που την παρακολουθούν. Η Χαραλαμπούδη μετουσιώνεται στη φοβισμένη και υπερπροστατευτική μαμά, στην πλούσια και αλαζονική μητέρα που θυμίζει αναμφίβολα μια πιο υπεροπτική μορφή της Ντάλιας Χατζηαλεξάνδρου από το «Παρά Πέντε», στη «ζεν» μαμά που ετοιμάζει γεύματα μόνο με σπόρους chia και βρώμη, ενώ ταυτόχρονα, υπάρχουν και βίντεο που υποδύεται τύπους πεθερών, συννυφάδων, καθηγητριών και υπαλλήλων που προσπαθούν να επιβιώσουν από την τρέλα της συναναστροφής με μια μαμά του σήμερα.

Πηγή Εικόνας και Δικαιώματα χρήσης: youtube.com

Κατά βάθος, όσο στερεοτυπικοί κι αν παρουσιάζονται οι τύποι των μαμάδων, είναι βαθιά ρεαλιστικοί και αντιπροσωπευτικοί μιας εποχής στην οποία η εκάστοτε μαμά προσπαθεί να επιβιώσει, να μην τρελαίνει και ταυτόχρονα να μην τρελαίνεται. Μέσα από τα βίντεο της δεν προκαλεί μονάχα το γέλιο, αλλά δημιουργεί ταυτόχρονα, μια αίσθηση κοινής ταυτότητας με κάθε μαμά που παρακολουθεί τα βίντεο της, όπως προαναφέρθηκε. Σε άλλα βίντεο μιλά ανοιχτά και σταράτα για θέματα που αφορούν και προβληματίζουν τη σύγχρονη μητέρα, θέματα για τα οποία συνήθως δεν μιλάμε με άνεση, με αποτέλεσμα ορισμένες μητέρες να αισθάνονται μόνες, «γεμίζοντας» τους εαυτούς τους ενοχές σε περίπτωση που στη δική τους ζωή η μητρότητα δεν παρουσιάζει το ροζ σύννεφο που κατακλύζεται από πεταλούδες και λουλουδάκια.

Θίγει θέματα σαν αυτό του σεξ εντός του έγγαμου βίου ή, ακόμη χειρότερα, της τροπής που παίρνει η ερωτική ζωή ενός ζευγαριού όταν αποκτά παιδιά, της μαμάς που θέλει να βγει για ένα ποτό και δεν έχει κάποιον/α να της κρατήσει τα παιδιά, της μαμάς που θέλει να γνωρίσει έναν νέο σύντροφο μετά το διαζύγιο, προβάλλοντας θέματα ταμπού τα οποία κωμικοποιεί και σταδιακά απομυθοποιεί. Το υποκριτικό ταλέντο της ηθοποιού, οι καλογραμμένοι διάλογοι και τα ευφάνταστα μα συγχρόνως απόλυτα ρεαλιστικά επεισόδια είναι σίγουρα, μια διαφορετική νότα στο ελληνικό YouTube, μια πρωτοποριακή ιδέα με καλαίσθητες ενσαρκώσεις τις οποίες αξίζει να παρακολουθήσετε και πράγματι, θα γελάσετε με τη ψυχή σας!


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κατερίνα Σφυράκη
Κατερίνα Σφυράκη
Ζει στον Βόλο και σπουδάζει στο τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μεγάλωσε στο Κιλκίς, έχοντας καταγωγή από τον Πόντο και την Κρήτη. Αγαπά τον χορό, την γραφή και τα ταξίδια. Γνωρίζει Αγγλικά και Γερμανικά.