22.9 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Το Μυστικό της Τροφοπυραμίδας» της Πηνελόπης Μωραΐτου

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Το Μυστικό της Τροφοπυραμίδας» της Πηνελόπης Μωραΐτου


Του Γιώργου Σαλπιγγίδη,

«Είμαστε ό,τι τρώμε», μια φράση που ακούγεται συχνά στις μέρες μας, καθώς πλέον η σωστή διατροφή μπαίνει στο επίκεντρο μικρών και μεγάλων. Ωστόσο, η έξη σε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή δεν έρχεται από τη μια μέρα στην άλλη, αφού είναι μια διαδικασία που για να έχει ουσιώδες αποτέλεσμα καλό είναι να γίνεται συνήθεια από μικρή ηλικία. Το ερώτημα είναι, όμως, πώς θα συμφιλιώνουμε τους μικρούς μας φίλους με τα φρούτα και τα λαχανικά;

Η συγγραφέας του βιβλίου Πηνελόπη Μωραΐτου. Πηγή εικόνας: porphyrabooks.gr

Μια έξυπνη λύση είναι οι ιστορίες και τα παραμύθια που εμφυσούν στα παιδιά τόσο συνειδητά όσο και υποσυνείδητα μηνύματα και παράλληλα τα κρατούν απασχολημένα δημιουργικά, οξύνοντας τη φαντασία τους. Μια τέτοια αξιόλογη προσπάθεια μας έρχεται από τις Εκδόσεις Πορφύρα από την Πηνελόπη Μωραΐτου και φέρει τον τίτλο Το Μυστικό της Τροφοπυραμίδας, ενώ η εικονογράφηση είναι της Λιάνας Δενεζάκη. Η συγγραφέας είναι απόφοιτος αγγλικής λογοτεχνίας στο MSU-USA και παράλληλα ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην αμερικανική λογοτεχνία. Τα τελευταία χρόνια είναι διδάκτωρ λογοτεχνίας (με ειδίκευση την αμερικανική) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ είναι και γενική διευθύντρια του Ερευνητικού Ιδρύματος Πολιτισμού και Εκπαίδευσης (ΕΙΠΕ). 

Οι ευρύτερες σπουδές της και η αγάπη της για τα παιδιά την ώθησαν να ασχοληθεί με την παιδική λογοτεχνία με τις τελευταίες δύο δεκαετίες σχεδόν να εκδίδει παραμύθια με βαθύτερα μηνύματα. Από την άλλη, και η εικονογράφος Λιάνα Δενεζάκη έχει επιμεληθεί εικαστικά πάνω από 250 παραμύθια, ενώ έχει συγγράψει και η ίδια δικά της. 

Πίσω στα του παραμυθιού τώρα, όπως έχει γίνει φανερό ενδεχομένως από την εισαγωγή και τον τίτλο, το κεντρικό θέμα είναι η σωστή διατροφή και η αποφυγή μεγάλων ποσοτήτων γλυκών. Ο πρωταγωνιστής μας, λοιπόν, Οδυσσέας ή αλλιώς «γλυκοδοντάκης» όπως τον φωνάζουν στο σπίτι ή αλλιώς «αφρατοζυμαρούλης» για τις φίλες της μαμάς του, μαζί με τα αδέλφια του Αντιγόνη και Πάρη θα έρθουν αντιμέτωποι με μια απίθανη περιπέτεια. Αφορμή υπήρξε μια ξεχασμένη εργασία του Οδυσσέα για τη μεσογειακή διατροφή που έπρεπε να βρει έναν τρόπο για να την ετοιμάσει. Τότε έτυχε να ακούσει για ένα ξεχασμένο βιβλίο συνταγών της οικογένειας που ήταν στο πατάρι και πήγε να βρει την περίφημη ρεβιθάδα. 

Έτσι, ζωντανεύει η ξακουστή ιστορία της γιαγιάς τους για τον Τροφοχαμών και τη Φρουτοπάτρα, με τα τρία αδέλφια να μπαίνουν για τα καλά μέσα σε αυτήν. Ο Τροφοχαμών, λοιπόν, αρχίζει να μας διηγείται την περίοδο που ευημερούσε ο τόπος του όσο είχε στο πλευρό του την αγαπημένη του και όσο ο λαός του αθλούνταν και έτρωγε σωστά. Όλα, ωστόσο, άλλαξαν όταν εμφανίστηκε ο πανούργος Ονούφριος Μασαχάψα που, μαζί με τον γάτο συνεργό του Αλ Γραπόνε, παγίδευσαν τη Φρουτοπάτρα και ώθησαν τον κόσμο σε μια βαριά και ανθυγιεινή διατροφή.

Πηγή εικόνας: mommyjammi.gr

Με αυτόν τον τρόπο ξετυλίγεται ο μαγικός κόσμος τους και αρχίζουν οι περιπέτειές τους προβάλλοντας τα προτερήματα της σωστής διατροφής, ενώ μαθαίνουμε και ορισμένα βασικά διατροφικά χαρακτηριστικά, όπως το τί μας προσφέρουν οι υδατάνθρακες, οι φυτικές ίνες, οι πρωτεΐνες κ.λπ. 

Ένα ακόμα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό με το εν λόγω βιβλίο είναι και η παρουσία διαφόρων μικρών παιχνιδιών ανάμεσα στις σελίδες του, όπως κρυπτόλεξα, λαβύρινθοι και σχέδια για ζωγραφική, απασχολώντας δημιουργικά τα παιδιά διατηρώντας αμείωτη την προσοχή τους. Παράλληλα, οι ζωντανές και παιχνιδιάρικες εικόνες συνθέτουν και ολοκληρώνουν το σκηνικό που σίγουρα θα κρατήσει απασχολημένα τα παιδιά για ώρες και θα τους μάθει πολλά για την αξία μιας σωστής διατροφής.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης
Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης
Γεννημένος στην Αθήνα το 1999. Φοιτητής του Τμήματος Ιστορία, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, της Καλαμάτας. Λάτρης της Βυζαντινής και Νεότερης Ιστορίας, του αρχαίου θεάτρου, του βιβλίου και της μαγειρικής.