17.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΝέα μέτρα και αλλαγές στον μηχανισμό Πολιτική Προστασίας

Νέα μέτρα και αλλαγές στον μηχανισμό Πολιτική Προστασίας


Της Ανθής Ντόλα,

Μέσα σε ένα κλίμα εθνικής θλίψης και ανησυχίας, καθώς το φετινό καλοκαίρι αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολο, η Κυβέρνηση προχωρά σε αλλαγές και διορθώσεις στον μηχανισμό της πολιτικής προστασίας. Οι πυρκαγιές, κάθε χρόνο, γίνονται εντονότερες και το καλοκαίρι του 2023 θα μείνει ως μία κακή ανάμνηση. Το Μαξίμου προχωρά σε μεταβολές, θέτοντας σε πρώτο πλάνο την πρόληψη.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. επεξεργάζεται νέα μέτρα για τη θωράκιση της χώρας από τις καταστροφικές πυρκαγιές, οι οποίες στατιστικά φαίνεται ότι θα αυξηθούν, καθώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και την Ελλάδα. Κάποια από τα μέτρα που εξετάζει η Κυβέρνηση είναι η ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης και του προσωπικού της Πυροσβεστικής. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αύξηση των ελικοπτέρων, αφού φάνηκε πως είναι αποτελεσματικά στο ελληνικό περιβάλλον. Επιπλέον, στον πυρήνα βρίσκεται η πρόληψη των πυρκαγιών. Η προεργασία από τους παραδοσιακούς τρόπους (αντιπυρικές ζώνες και αποψιλώσεις) θα περιλαμβάνει και ενίσχυση του προσωπικού προστασίας των δασών. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες. Εθελοντές, αλλά και συνεργασίες μεταξύ Δήμων, θα αποτελούν ουσιαστικούς τρόπους αντιμετώπισης πυρκαγιών, ενώ, παράλληλα, οι αυστηρότερες κυρώσεις προς τους Δήμους, οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν ορθά τα κονδύλια, θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα και το ενδιαφέρον. Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή βρίσκεται στην ατζέντα του Πρωθυπουργού και το πλαίσιο για την αντιμετώπισή της θα παρουσιαστεί στην 87η ΔΕΘ.

Πηγή εικόνας: naftemporiki.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ / EUROKINISSI

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, υπάρχουν και μέθοδοι που αποδείχθηκαν αποτελεσματικές, όπως η χρήση του αριθμού 112, αλλά και η εκπαίδευση των Αρχών σε έκτακτες καταστάσεις. Παράλληλα, ο παράγοντας της κλιματικής αλλαγής καθιστά κάθε χρόνο τις πυρκαγιές πιο δύσκολο εγχείρημα και, ταυτόχρονα, τα στοιχεία δείχνουν πως κάθε έτος που περνά αυξάνει το επίπεδο επικινδυνότητας στην Ελλάδα. Μέσα σε όλα τα παραπάνω, οι εμπρηστικές ενέργειες αυξάνονται, με αποτέλεσμα η κατάσταση να δυσχεραίνει. Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός πυρκαγιών, η αύξηση των ανοικτών μετώπων, τα οποία είναι ενεργά την ίδια στιγμή, προκαλούν τη διάσπαση των πυροσβεστικών δυνάμεων, με συνέπεια να μειώνεται η αποτελεσματικότητα.

Το πλάνο της Κυβέρνησης μοιάζει ιδανικό (και μπορεί να είναι), ενώ οι δυσκολίες είναι πολλές. Κανείς δεν το αμφισβητεί. Το ζήτημα, όμως, παραμένει και η φωτιά στον Έβρο καίει τα πάντα στο πέρασμά της, εδώ και δύο εβδομάδες. Δυστυχώς, τα γεγονότα πρόλαβαν την Κυβέρνηση και την προηγούμενη τετραετία, αφού παρά τις πυρκαγιές στην Εύβοια, δεν επικεντρώθηκε νωρίτερα στην πρόληψη. Τέτοιου είδους πλάνα και με τα στοιχεία της κλιματικής αλλαγής να προβλέπουν δυσοίωνες εξελίξεις, ήταν επιτακτική ανάγκη η ταχύτερη διευθέτηση του ζητήματος. Η Ελλάδα, κάθε χρόνο, γίνεται «βορά» πυρκαγιών το καλοκαίρι, τις οποίες ακολουθούν οι πλημμύρες τους χειμερινούς μήνες, με αποτέλεσμα κάθε φορά η εκάστοτε Κυβέρνηση να τρέχει πίσω από τα γεγονότα. Η μεγάλη εικόνα δείχνει πως τώρα πια τα λάθη πληρώνονται ακριβά και οι δασικές εκτάσεις που χάνονται είναι σημαντικές, προκαλώντας μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στο ελληνικό έδαφος. Ήρθε η ώρα να κατανοήσουμε βαθιά την έννοια της πρόληψης, η οποία ίσως μας δώσει τον απαραίτητο χρόνο για την καταστολή.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Ενέσεις και διορθώσεις στην Πολιτική Προστασία, kathimerini.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανθή Ντόλα
Ανθή Ντόλα
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Πτυχιούχος του τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με επιλογή γλώσσας την τουρκική, εργάστηκε στην Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του πανεπιστημίου της ενώ παράλληλα συμμετείχε σε πολιτικά συνέδρια και σεμινάρια. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στην ΔΕΘ ενώ ταυτόχρονα ολοκλήρωσε την πτυχιακή της εργασία με θέμα «Ο Ζ. Ζάεφ και τα ελληνικά ΜΜΕ». Βασικά της ενδιαφέροντα τα ταξίδια, καθώς έχει ταξιδέψει σε όλες τις βαλκανικές χώρες και στην Τουρκία, το θέατρο και η μουσική, συμμετέχοντας σε θεατρικές παραστάσεις και ραδιοφωνικές εκπομπές.