16.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΈτη Oρόσημα του Eικοστού AιώναΚορέα: Ο «ξεχασμένος πόλεμος» της νεότερης ιστορίας

Κορέα: Ο «ξεχασμένος πόλεμος» της νεότερης ιστορίας


Της Ζωής Κόρδα,

Μια από τις άγνωστες πτυχές της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας αποτέλεσε η εμφύλια σύρραξη εντός της Κορέας και η οριστική διχοτόμησή της. Στο προσκήνιο των σύγχρονων εξελίξεων εισέρχεται με την προσάρτησή της στην Ιαπωνία το 1910. Από το 1910 έως το 1945, η Κορέα αποτέλεσε ένα αποικιακό κράτος της Ιαπωνίας με συνεχείς παρεμβάσεις στην εκπαίδευση, τους νόμους, το εμπόριο και τη διοίκηση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν διάφορες κορεάτικες αντιστασιακές ομάδες με βασικότερο αίτημα την απελευθέρωσή τους από την Ιαπωνία. Εν τέλει, η προσωρινή απελευθέρωση της Κορέας επήλθε το 1945 μετά τη συνθηκολόγηση της ηττημένης Ιαπωνίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ωστόσο, η απελευθέρωσή της δεν διήρκησε πολύ, καθώς οι νικητήριες δυνάμεις (ΗΠΑ & ΕΣΣΔ) δεν αργήσαν να εμπλακούν στην υπεράσπιση των νέων εδαφών τους. Η χερσόνησος της Κορέας χωρίστηκε σε δύο μέρη στη ζώνη του 38ου παραλλήλου, το βόρειο τμήμα με την ονομασία Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ΕΣΣΔ) υπό τον Κιμ Ιλ Σουνγκ και το νότιο τμήμα με την ονομασία Δημοκρατία της Κορέας (ΗΠΑ) υπό τον Σίνγκμαν Ρι.

Εικόνες από τον πόλεμο – άμαχοι και στρατιώτες. Πηγή εικόνας: schooltime.gr

Η πρώτη εισβολή δεν άργησε, με τα βορειοκορεάτικα στρατεύματα να περνούν τα σύνορα στις 25 Ιουνίου 1950. Η αιφνιδιαστική κίνηση προκάλεσε τις συνεχείς εκκλήσεις βοήθειας των Νοτιοκορεατών προς την Αμερική και τον ΟΗΕ. Ο αναπάντεχος αυτός πόλεμος ήχησε δυνατά στις δυνάμεις των ΗΠΑ και τον πρόεδρο Χάρυ Τρούμαν, ο οποίος πίεζε τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ για άμεση βοήθεια. Οι τελικές αποφάσεις οδήγησαν την εμπλοκή Αμερικανών και συμμάχων τους στον πόλεμο και τον άμεσο εφοδιασμό της Νοτίου Κορέας.

Μάλιστα, μία από τις χώρες που διέθεσαν εξοπλισμό ήταν κι η Ελλάδα. Έπειτα από πιέσεις και συνεχείς διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα προχώρησε στη διάθεση έξι μεταφορικών αεροπλάνων τύπου Ντακότα μαζί με το πλήρωμα, υπό τον πρωθυπουργό Νικόλαο Πλαστήρα, στις 19 Ιουνίου 1950. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση δεν αρκέστηκε μόνο στη βοήθεια αυτή και διέθεσε και στρατό ξηράς έπειτα από μικρό χρονικό διάστημα ως απάντηση στην Τουρκία, η οποία ήθελε να κερδίσει την εύνοια της Αμερικής και είχε προταθεί στην αποστολή ολόκληρης Ταξιαρχίας.

Στιγμιότυπα του πολέμου – η ελληνική πλευρά. Πηγή εικόνας: armynow.gr

Κι ενώ ο πόλεμος μαινόταν με τη φανερή επικράτηση της Βορείου Κορέας, αρχιστράτηγος γίνεται ο Ντάγκλας Μακάρθουρ παρά τις διαφωνίες του με τον Τρούμαν.

Η απόβαση του στην Incheon αιφνιδιάζει τις βορειοκορεάτικες δυνάμεις, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει τα όρια του 38ου παράλληλου και να φτάσει ως τα κινέζικα σύνορα. Η πρωταρχική σκέψη του Τρούμαν ήταν η μη εμπλοκή της Κίνας στον πόλεμο, γεγονός που δεν επετεύχθη, με αποτέλεσμα να επιτεθούν για να προασπίσουν τα εδάφη τους. Οι αψιμαχίες συνεχίστηκαν μέχρι τον Ιανουάριο του 1951, καθώς η Κίνα έφτασε να καταλάβει τη Σεούλ. Η δύναμή τους περιορίστηκε εκεί, με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί να την ανακαταλάβουν τον Μάρτιο.

Οι μάχες συνεχίστηκαν με τον ίδιο ζήλο και από τις δύο πλευρές χωρίς κάποια εμφανή επικράτηση ή εκεχειρία. Ο πόλεμος διήρκησε περίπου τρία χρόνια και στις 27 Ιουλίου 1953, με πρόεδρο τον Ντουάιτ Ντέιβιντ Αϊζενχάουερ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στον διαχωρισμό μέχρι τον 38ο παράλληλο ως τελική διαχωριστική γραμμή ενός ενιαίου κράτους.

Η διχοτόμηση της Κορέας στον 38ο παράλληλο. Πηγή εικόνας: wikipedia.org

Οι τραγικές συνέπειες δεν αργήσαν να φανούν, καθώς οι ανθρώπινες απώλειες ξεπέρασαν το 1.000.000 κι από τις δύο πλευρές, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός αμάχων και υλικών ζημιών. Η διαμάχη έμεινε ιστορικά ως ένας σύντομος εμφύλιος πόλεμος (25 Ιουνίου 1950 – 27 Ιουλίου 1953), ο οποίος ονομάστηκε «ξεχασμένος». Η διχοτόμηση της Κορέας αποτέλεσε ένα ψεγάδι εκείνης της εποχής, της οποίας τα τραύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ακόμη νωπά. Οι υπερδυνάμεις της εποχής, ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, έδειξαν τη δυναμική τους διαμέσου διαφόρων επεισοδίων. Ένα από τα κυριότερα ήταν και ο πόλεμος της Κορέας, η οποία μέχρι σήμερα παραμένει διαχωρισμένη και ιδεολογικά αντίθετη η μία με την άλλη, με διαφορετική κουλτούρα και τρόπο ζωής.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Hickey, M. (2002), Ο Πόλεμος της Κορέας, 1950-1953, μτφρ. Κωστελένος Δ., Αθήνα: Γκοβόστης.
  • Lanning, L. M (2004), Οι 100 Μεγαλύτερες Μάχες όλων των Εποχών, Μεγάλες μάχες που χάραξαν την ιστορία του κόσμου, μτφρ. Κουσουνέλος Γ., Αθήνα: εκδ. Ενάλιος.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ζωή Κόρδα
Ζωή Κόρδα
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997. Είναι απόφοιτη του τμήματος Παιδαγωγικής της Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ το 2019 και έως σήμερα εργάζοται ως δασκάλα στον ιδιωτικό τομέα. Ανάμεσα στα ενδιαφέροντά της εντάσσονται η ανάγνωση βιβλίων και η ζωγραφική. Το 2022 ξεκίνησε να ασχολείται με την αρθρογραφία και ειδικότερα με θέματα σχετικά με την Εκπαίδευση, την Ειδική Αγωγή, την Ψυχολογία, τον Πολιτισμό και την Ιστορία.