15.9 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΔημοτικές Εκλογές: Μπορούν οι νέοι υποψήφιοι να κινητοποιήσουν το εκλογικό σώμα;

Δημοτικές Εκλογές: Μπορούν οι νέοι υποψήφιοι να κινητοποιήσουν το εκλογικό σώμα;


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές της 8ης Οκτωβρίου πλησιάζουν και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες βρίσκονται επί ποδός για να ολοκληρώσουν την κατάρτιση των συνδυασμών τους και να τους καταθέσουν ηλεκτρονικά έως την 31η Αυγούστου στην ηλεκτρονική πύλη δήλωσης υποψηφιοτήτων. Δεδομένης της μικρής συμμετοχής των πολιτών στις Εθνικές Εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου, το στοίχημα είναι να ενδιαφερθεί εκ νέου για τα κοινά μεγάλο ποσοστό του εκλογικού σώματος και μέσω της υποβολής υποψηφιότητας ή της ψήφου του, να δηλώσει το «παρών».

Η διαδικασία της ανάδειξης των δημοτικών αρχών που μπορούν να ανταποκριθούν και να λύσουν τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας, φαίνεται να ενδιαφέρει περισσότερους νέους, αν το εξετάσουμε σε συνάρτηση με τη δράση τους κατά τη διενέργεια των Βουλευτικών Εκλογών. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους βρίσκονται στη δικαιοδοσία του Δήμου και μπορούν άμεσα να δουν εάν αυτά λύνονται από τους αρμόδιους ή διαιωνίζονται, ταλαιπωρώντας τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πηγή εικόνας: freepik.com / DCStudio

Αυτό που παρατηρείται ήδη από τις Δημοτικές Εκλογές του 2019 και αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό σήμερα, είναι ότι η συμμετοχή νέων υποψηφίων (είτε πρόκειται για νεαρούς σε ηλικία είτε πρόκειται για άφθαρτα στην πολιτική πρόσωπα) είναι αυξημένη και αποτελεί ζητούμενο των επικεφαλής των συνδυασμών, ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Αναλογιζόμενοι, λοιπόν, οι νεότεροι το μέλλον του τόπου τους, έχοντας θέληση για την ανάπτυξή του και διάθεση να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία, καταθέτουν υποψηφιότητα και ξεκινούν τον προεκλογικό τους αγώνα.

Τι είναι αυτό που αποτελεί πλεονέκτημα της συμμετοχής τους στα κοινά και θα τους βοηθήσει στην πιθανή εκλογή τους; Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι, έχοντας νέες και καινοτόμες ιδέες και σε πολλές περιπτώσεις περισσότερες γνώσεις από τους παλαιότερους, είναι πιθανό να μπορούν να προτείνουν πιο αποτελεσματικές λύσεις για τα ζητήματα που προκύπτουν. Επίσης, στοιχείο μείζονος σημασίας είναι ότι δεν έχουν εμπλακεί στο παρελθόν με τα κοινά, άρα δεν τους βαραίνουν λάθη, κάτι που σε έναν βαθμό θα τους βοηθήσει στην προσέλκυση ψηφοφόρων –και ιδιαίτερα των νέων πολιτών–, οι οποίοι απέχουν σε μεγάλο ποσοστό όχι μόνο από το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, αλλά και από αυτό του εκλέγειν, κάτι που αποδεικνύεται από τα υψηλά ποσοστά αποχής στις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών.

Είναι εφικτό, λοιπόν, τα νέα πρόσωπα να δώσουν «νέα πνοή» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χρειάζεται να ακουστεί η φωνή τους και να διεκδικήσουν όλα όσα θα επιφέρουν καλύτερες συνθήκες για τη ζωή τους, αυξάνοντας, παράλληλα, τη συμμετοχή του εκλογικού σώματος στη διαδικασία και αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον για τα κοινά σε πολίτες που είχαν αποστασιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς απογοητεύτηκαν από πρακτικές του παρελθόντος. Είναι καιρός να σταματήσει αυτή η αδιαφορία απέναντι στα κοινά, καθώς είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.