22.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΤρίτη δίωξη κατά Trump: Μία νομική «Οδύσσεια» του πρώην Προέδρου

Τρίτη δίωξη κατά Trump: Μία νομική «Οδύσσεια» του πρώην Προέδρου


Του Μάριου Κριτίδη,

Όντας μάρτυρες της πρώτης δίωξης κατά του πρώην Προέδρου Donald Trump, τον Απρίλιο του 2023, οι δικαστικές περιπέτειες του πιο αμφιλεγόμενου ανθρώπου των ΗΠΑ είχαν έντονο πολιτικό χαρακτήρα και χαρακτήρα νομικού ακτιβισμού από τον εισαγγελέα που κινούσε τις διαδικασίες, γεγονός που ενίοτε επισκιάζει τις πραγματικές ανησυχίες για τις παρατυπίες του πρώην Προέδρου πριν και κατά την Προεδρία του. Τη δίωξη για την υπόθεση Stormy Daniels, στο Δικαστήριο του Μανχάτταν, ακολούθησε λίγους μήνες αργότερα η πρώτη στα χρονικά ομοσπονδιακή δίωξη εναντίον πρώην Προέδρου για την υπόθεση των απόρρητων εγγράφων που παράνομα είχε στην κατοχή του στην Έπαυλή του στην Φλόριντα, Mar-a-Lago, και οι νομικές υποχρεώσεις του επί καμπάνια υποψηφίου Προέδρου γίνονται όλο και πιο ασφυκτικές, προκαλώντας τεράστια προβλήματα εν όψει των εσωκομματικών εκλογών.

Σαν να μην έφταναν οι περιπέτειές του στα δικαστήρια του Μανχάτταν και της Φλόριντα, άλλη μία υπόθεση από την ομοσπονδιακή εισαγγελία της Washington DC ήρθε να προσθεθεί στις εκκρεμότητες της νομικής ομάδας Trump. Η συγκεκριμένη δίωξη, την οποία εξέδωσε ο ειδικός σύμβουλος Jack Smith, αφορά τις ενέργειες του Trump επί προεδρίας του κατά την διάρκεια της Εισβολής στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2022 και την αμφισβήτηση την «σταυροφορία» αμφισβήτησης κατά των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020 που εξασφάλισαν την νίκη στον Joe Biden.

Σύμφωνα με το έγγραφο έκτασης 46 σελίδων που εξέδωσε ο Jack Smith για την τρίτη δίωξη Trump, ο ειδικός σύμβουλος κατηγορεί τον πρώην Πρόεδρο για δύο κύριες κατηγορίες συνωμοσίας: 1) εξαπάτηση των δικαιωμάτων του εκλογικού σώματος, 2) συνωμοσία για διαφθορά του Δημοκρατικού πολιτεύματος. Για τις δύο κατηγορίες συνωμοσίας, η δίωξη Smith «φωτογραφίζει» έξι πρόσωπα με τα οποία συνεργάστηκε ο Donald Trump για την τέλεση των παράνομων πράξεων που περιγράφονται στην δίωξη. Αν και δεν ονοματίζονται, πρόκειται για στενούς συνεργάτες του Trump που συμμετείχαν στον αγώνα αμφισβήτησης των εκλογών του 2020.

Δημιουργός: Joe Cummings

Όσον αφορά τις κατηγορίες, η πρώτη περί εξαπάτησης και καταπάτησης των δικαιωμάτων του εκλογικού σώματος, η δίωξη κατηγορεί τον Trump ότι εσκεμμένα και κακόβουλα ο πρώην Πρόεδρος διεξήγαγε πόλεμο προπαγάνδας για να ξεσηκώσει την εκλογική του βάση, ενώ γνώριζε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν έγκυρα χωρίς περιθώριο αμφισβήτησης. Σε παρόμοιο τόνο κινείται και η δεύτερη κατηγορία, η οποία αφορά κυρίως την όμοιας φύσης εξαπάτηση πολιτικών προσώπων από τον Trump, για να αμφισβητήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών και να πράξουν αναλόγως τα σχέδια «ανατροπής» του εκλογικού αποτελέσματος που ήθελε ο ίδιος, ακόμη και πράττοντας παρανόμως.

Ενδείξεις για τις συγκεκριμένες κατηγορίες έχουμε έμπρακτες και χαρακτηριστικές. Τα γεγονότα της Εισβολής στο Καπιτώλιο αποτελούν κύριο σημείο εξέτασης για την πρώτη κατηγορία κατά Trump, για την οποία θα πρέπει η εισαγγελία να αποδείξει την ύπαρξη δολοπλοκίας των εμπλεκόμενων μερών για την καθοδήγηση του τότε διιαμαρτυρόμενου όχλου προς την εισβολή. Επίσης, το φιάσκο μεταξύ Trump – Pence αποτελεί χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της δεύτερης κατηγορίας, καθώς, ο Trump απαιτούσε από τον Αντιπρόεδρό του Mike Pence να μην επικυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και η εκλογική διαδικασία την 6η Ιανουρίου. Ένα γεγονός κομβικής σημασίας, το οποίο οδήγησε στην ολική ρήξη μεταξύ Trump και Pence.

Η Ρεπουμπλικανική μεριά έχει -σχεδόν- σύσσωμη καταδικάσει την δίωξη αυτή, κάνοντας λόγο για ένα νομικό σύστημα «δύο μέτρων και δυο σταθμών». Οι προεδρικοί ανταγωνιστές εντός του κόμματος DeSantis, Ramaswamy, Sununu κ.α, μίλησαν με μεγάλη επικριτικότητα κατά του Jack Smith και του Joe Biden, ενώ διαμαρτυρήθηκαν για την αδιαφορία της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των media να ασχοληθούν με τις πρόσφατες αποκαλύψεις διαφθοράς του υιού Hunter Biden, οι οποίες τοποθετούν τον τότε αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Obama, Joe Biden, να συμμετέχει σε επιχειρηματικές κλήσεις του γιου του με Κινέζους και Ουκρανούς επενδυτές.

Αυτή δεν θα είναι η τελευταία δίωξη κατά του Trump. Όπως αναφέραμε και στις προηγούμενες αναλύσεις των υπολοίπων διώξεων, το κεφάλαιο «Εκλογές 2020» αποτελούσε εύφορο έδαφος για πιθανές διώξεις κατά Trump. Η Εισβολή στο Καπιτώλιο και το ζήτημα παρεμβολής στην εκλογική διαδικασία της Georgia είναι τα καίρια αμφιλεγόμενα ζητήματα τα οποία κυνηγούν νομικά τον Trump μέχρι σήμερα, με την υπόθεση της Georgia πλέον πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε τέταρτη δίωξη κατά του πρώην Προέδρου.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Key revelations, groundbreaking strategies and notable omissions in the new Trump indictment, Politico, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μάριος Κριτίδης
Μάριος Κριτίδης
Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών, μιλάει Αγγλικά, ενώ μαθαίνει Ιταλικά και Ρώσικα. Στο αντικείμενό του το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην Αμερικανική πολιτική και τις Διεθνείς Σχέσεις. Παράλληλα, στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με την κολύμβηση σε αγωνιστικό επίπεδο και γυμνάζεται καθημερινά. Τέλος σε όλους τους τομείς της ζωής του συντροφιά του κρατάει πάντα η μουσική.