24 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΤο ιστορικό κάστρο της Αγίας Μαύρας στη Λευκάδα

Το ιστορικό κάστρο της Αγίας Μαύρας στη Λευκάδα


Της Ελένης Σολδάτου, 

Στο σημερινό άρθρο, μεταφερόμαστε στα νησιά του Ιονίου Πελάγους και συγκεκριμένα στη Λευκάδα, ένα εντυπωσιακό νησί με μεγάλη ιστορία, το οποίο πήρε το όνομά του από το ακρωτήριο Λευκάτα ή αλλιώς Κάβος της Κυράς, μια περιοχή που τοποθετείται στα νότια του νησιού. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Σαπφώ, γνωστή για την ποιητική της τέχνη στο νησί της Λέσβου, έδωσε τέλος στη ζωή της από το συγκεκριμένο βράχο, λόγω του έρωτα της με τον Φαέθωνα. Η Λευκάδα αποτελεί ένα νησί έντονου τουριστικού ενδιαφέροντος με πολλές εντυπωσιακές παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, πολλά εκκλησάκια και πολλά θέλγητρα άξια θαυμασμού, στα οποία ένα από τα σημαντικότερα είναι το κάστρο της Αγίας Μαύρας, ένα ιστορικό φρούριο του νησιού!

Πηγή εικόνας: Travel.gr / Φωτογράφος και δικαιώματα χρήσης:Περικλής Μεράκος

Το κάστρο της Αγίας Μαύρας στη Λευκάδα χρονολογείται από το 1300 μ.Χ., με Υπεύθυνο τον τότε Φράγκο ηγεμόνα και Κόμη του νησιού, αλλά και της Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου, Ιωάννη Ορσίνι, γνωστός για τις ενέργειες, κυρίως, της οικογένειάς του και συγκεκριμένα του πεθερού του, ο οποίος κατέλαβε τη Λευκάδα (τότε ως Αγία Μαύρα) το 1295. Ο ίδιος προχώρησε σε ενέργειες του κάστρου για την ασφάλεια και άμυνα από το ηπειρωτικό της πεδίο και στην πρόσβαση στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού. Η επέκταση των τειχών του πραγματοποιήθηκαν κατά το 1362 από τον με τον Καρόλο Α΄ Τόκκο της δυναστείας των Τόκκων, ο οποίος έκανε πρωτεύουσα του νησιού την περιοχή του φρουρίου. Περίπου στον σημερινό σχηματισμό, πραγματοποιήθηκε κατά τον 15ο αιώνα και συγκεκριμένα το 1479, στην περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με την ονομασία Aya mavra. Σύμφωνα με ένα μητρώο της εποχής, η πόλη είχε 1.000 κατοίκους, οι οποίοι όλοι τους ήταν Χριστιανοί Ορθόδοξοι, ενώ, παράλληλα, το κάστρο κατείχε 111 στρατιώτες και 9 χρήστες του πυροβόλου.

Μετά τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (1572–1574.), το κάστρο ανασχηματίστηκε από τον Κιλίτζ Αλή Πασά και έφερνε περισσότερο η μορφή του στο κάστρο του Μορέα στο Ρίο. Η ενίσχυση του κάστρου σε 9 προμαχώνες και σε μια περιμετρική τάφρο, λέγεται ότι ανήκει στην εποχή της Τουρκοκρατίας. Παρόλα αυτά, το κάστρο δύο αιώνες αργότερα, κατά τη Δημοκρατία της Βενετίας το 1684, βρέθηκε υπό την κατοχή των Ενετών στη διάρκεια του Β΄ Βενετουρκικού Πολέμου, οι οποίοι το μετέτρεψαν αποκλειστικά σε στρατιωτική βάση. Ο τότε Ενετός διοικητής Φραντσέσκο Μοροζίνι μετέτρεψε την γύρω πόλη σε οχυρωμένα κέντρα που εντάσσονται στο εν λόγω κάστρο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι , πέρασε ανά τους αιώνες σε αρκετές κατοχές μεταξύ των : Γάλλων, Ρώσων, Βρετανών, της Επτάνησος πολιτείας και όπως προαναφέρθηκε και των Οθωμανών / Βενετών μέχρι να οριστικοποιηθεί η ιδιοκτησία του στις 21 Μαΐου 1864 , με την προσχώρηση των Ιόνιων νησιών στην Ελλάδα, ως ενίσχυση της βασιλείας του νέου βασιλιά της Γεώργιο Α’ .

Πηγή εικόνας: Travel.gr / Φωτογράφος και δικαιώματα χρήσης: Περικλής Μεράκος

Σήμερα, το κάστρο, αν και μόνο η δυτική του πύλη είναι διαθέσιμη για να εισέρθεις, προσελκύει πολλούς επισκέπτες, οι οποίοι θαυμάζουν την ιστορία του, τη διαφορετική αρχιτεκτονική του με τα διάφορα ερείπια στο εσωτερικό του, τα οποία χρονολογούνται τα περισσότερα από την περίοδο της Ενετοκρατίας, καθώς, επίσης, και άλλα, όπως την Καθολική Εκκλησία του Παντοκράτορα, τον πέτρινο φάρο, τις αγγλικές φυλακές και τον ναό της Αγίας Μαύρας, ο οποίος ανεγέρθηκε το 1888.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Το Κάστρο της Αγίας Μαύρας στη Λευκάδα: Ιστορικό σύμβολο, επιβλητικό οχυρό, σημαντικό μνημείο, travel.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελένη Σολδάτου
Ελένη Σολδάτου
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 2003. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Είναι αθλήτρια σε ομάδα καλαθοσφαίρισης και ασχολείται, παράλληλα, με τον χορό και την ανάγνωση βιβλίων