22.9 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΣαν ΣήμεραΣαν Σήμερα - 10 Αυγούστου

Σαν Σήμερα – 10 Αυγούστου


Του Γρηγόρη Χατζή,

Πηγή εικόνας: wikipedia.org

1628: Βυθίζεται το Σουηδικό πολεμικό πλοίο Vasa. Κατά το παρθενικό του ταξίδι και έχοντας απομακρυνθεί μόλις 1.300 μέτρα από το λιμάνι της Στοκχόλμης, το πλοίο απέκτησε κλίση προς το πλάι λόγω του πολύ υψηλού κέντρου βάρους του και λίγο αργότερα βυθίστηκε. Οι νεκροί ήταν 50. Το Vasa εντοπίστηκε το 1961 και παρά την παραμονή του στη θάλασσα για πάνω από 300 χρόνια, βρέθηκε σε σχετικά καλή κατάσταση. Σήμερα, εκτίθεται ολόκληρο στο ομώνυμο μουσείο της Στοκχόλμης στη Σουηδία.

1792: Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, ο βασιλιάς της Γαλλίας και σύζυγος της Μαρίας Αντουανέτας, Λουδοβίκος ΙΣΤ’, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται μετά την έφοδο στο παλάτι Tuileries.

Πηγή εικόνας: wikipedia.org

1793: Ξεκινά τη λειτουργία του το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Στο μουσείο, μεταξύ άλλων, εκτίθεται η εμβληματική «Μόνα Λίζα» του Leonardo da Vinci. Σήμερα, θεωρείται το μουσείο με τους περισσότερους επισκέπτες κάθε χρόνο (πάνω από 9,5 εκατομμύρια ετησίως). Στο Λούβρο, που βρίσκεται στη δεξιά όχθη του Σηκουάνα, υπάρχουν πάνω από 400.000 εκθέματα όλων των ειδών από όλο τον κόσμο –μεταξύ άλλων η Αφροδίτη της Μήλου από την Ελλάδα– που καλύπτουν συνολική έκταση άνω των 60.000 τετραγωνικών μέτρων.

1913: Υπογράφεται η Συνθήκη του Βουκουρεστίου και έτσι λαμβάνει τέλος ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος. Μέσω της συνθήκης, η Ελλάδα προσαρτά τη Μακεδονία, γεγονός που αποτελούσε βασικό αίτημα της Βουλγαρίας μέχρι τότε.

Πηγή εικόνας: onalert.gr

1920: Υπογράφεται η Συνθήκη των Σεβρών, μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ανάμεσα στους συμμάχους της Αντάντ (νικητές) και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (ηττημένοι). Ως ημερομηνία υπογραφής της συνθήκης αναφέρεται γενικά και η 28η Ιουλίου, καθώς ακόμα μέχρι τότε η Ελλάδα ακολουθούσε το παλαιό ημερολόγιο. Μέσω αυτής, οι Οθωμανοί χάνουν σχεδόν το σύνολο των εδαφών τους, ενώ για τη χώρα μας η συνθήκη αποτελεί μεγάλη διπλωματική επιτυχία του τότε πρωθυπουργού, Ελευθερίου Βενιζέλου. Συγκεκριμένα, μέσω αυτής προσάρτησε πλήθος εδαφών και έγινε η Ελλάδα των «δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών», αποκτώντας πολλά από τα εδάφη που της ανήκουν μέχρι και σήμερα.

1953: Καταστροφικός σεισμός 7,2 ρίχτερ πλήττει τα Επτάνησα και ισοπεδώνει Ζάκυνθο, Ιθάκη και Κεφαλλονιά. 871 άνθρωποι σκοτώνονται και σχεδόν 150.000 ακόμα μένουν άστεγοι.

1960: Γεννιέται ο Ισπανός ηθοποιός Antonio Banderas. Χαρακτηριστικός σταθμός της καριέρας του είναι η συμμετοχή του στην ταινία του 1998 «Η μάσκα του Ζορό» σε πρωταγωνιστικό ρόλο, για τον οποίο ήταν και υποψήφιος για χρυσή σφαίρα.

1985: Ο δίσκος της Madonna likeavirgin ξεπερνά τις 5 εκατομμύρια πωλήσεις και γίνεται το πρώτο άλμπουμ από γυναίκα καλλιτέχνιδα παγκοσμίως που σπάει αυτό το φράγμα.

1990: Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο ‘’Magellan’’ της NASA, πλησιάζει στην Αφροδίτη και αρχίζει τη χαρτογράφηση του πλανήτη, μετά από περίπου 1 χρόνο ταξιδιού.

1994: Η Εθνική Ελλάδος μπάσκετ κερδίζει την αντίστοιχη της Κίνας με σκορ 77-61 στο Τορόντο του Καναδά κατά τη διάρκεια του παγκοσμίου κυπέλλου και έτσι προκρίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της στους ημιτελικούς του θεσμού.

2014: Στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκλέγεται Πρόεδρος της χώρας, λαμβάνοντας ποσοστό 53,05% των ψήφων στις εκλογές που διεξήχθησαν εκείνη την ημέρα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Συλλογικό έργο, Σαν Σήμερα στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία, Εκδόσεις Μεταίχμιο
  • Dan Snow, Σαν σήμερα στην παγκόσμια ιστορία, Εκδόσεις Μεταίχμιο
  • Σαν Σήμερα 10 Αυγούστου, sansimera.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γρηγόρης Χατζής
Γρηγόρης Χατζής
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2004. Σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι λάτρης της αρθρογραφίας και της δημοσιογραφικής έρευνας σε όλο το φάσμα της. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά, ενώ επίσης μαθαίνει και Ισπανικά. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με το τένις, την μουσική και τα ταξίδια.