21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΜε απώλειες το Χρηματιστήριο Αθηνών, έπειτα από το ανοδικό σερί τεσσάρων εβδομάδων

Με απώλειες το Χρηματιστήριο Αθηνών, έπειτα από το ανοδικό σερί τεσσάρων εβδομάδων


Του Κωνσταντίνου Γκότση, 

Η ελληνική αγορά, πλέον, αποκτά όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς οδεύει προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ήδη, μετά το πέρας των Βουλευτικών Εκλογών, με την αγορά να αποτιμά θετικά το αποτέλεσμα, εισήλθαν νέοι επενδυτές στη Λεωφόρο Αθηνών, δίνοντας μεγαλύτερη ώθηση στην ανοδική πορεία των μετοχών και διασπείροντας το ενδιαφέρον και σε μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, χάνοντας σταδιακά το «μονοπωλιακό» ενδιαφέρον ο Large Cap.

Παράλληλα, υποστηρικτικά στην ευρύτερη άνοδο της αγοράς λειτουργούν και τα κυοφορούμενα deals που βρίσκονται στην επικαιρότητα, όπως και οι προοπτικές για την κερδοφορία των εισηγμένων το 2023. Μάλιστα, οι προσθήκες νέων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την Optima Bank και το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος να είναι προ των πυλών, εκτιμάται πως θα προσελκύσουν ακόμα περισσότερα χαρτοφυλάκια, ειδικά από το εξωτερικό.

Την περασμένη εβδομάδα, οι κύριοι δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου σημείωσαν ήπιες απώλειες, καθώς δημιουργήθηκαν πτωτικές πιέσεις από τις κατοχυρώσεις κερδών σε υπεραγορασμένους τίτλους. Ωστόσο, οι πωλητές φάνηκαν αρκετά επιλεκτικοί, ενώ δεν έλλειψαν και οι τοποθετήσεις από μια μερίδα επενδυτών, οι οποίες περιόρισαν περαιτέρω τις ημερήσιες πτώσεις.

Τη Δευτέρα, παρά τις πτωτικές πιέσεις που δέχθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, κυρίως από τις τράπεζες, παρουσίασε ακόμα μια ισχυρή άνοδο. Οι όποιες διορθωτικές κινήσεις και κατοχυρώσεις κερδών, ουσιαστικά, «χάθηκαν» από τα σημαντικά κέρδη που είχαν επιμέρους τίτλοι της υψηλής, αλλά και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου να ξεχωρίζουν.

Αξίζει να τονιστεί πως η ρευστότητα έχει μετατοπιστεί και στο υπόλοιπο ταμπλό, πέρα από τις εισηγμένες του FTSE 25, με κύριο αποδέκτη τον Mid Cap. Τέλος, η συναλλακτική δραστηριότητα βρέθηκε σε χαμηλά, αν και ικανοποιητικά επίπεδα, λόγω των αργιών σε Η.Π.Α. και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Η ευρωπαϊκή αγορά σημείωσε ήπια πτώση, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να διολισθαίνει κατά 0,1% και τους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών να μεταβάλλονται σε παρόμοια και ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα.

Η πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αποτέλεσε μια διορθωτική κίνηση, έπειτα από την ανάκτηση των υψηλών διμήνου την Παρασκευή, καθώς το ευρύτερο κλίμα στο επενδυτικό κοινό ήταν θετικό, γεγονός που ευνόησε και την ελληνική αγορά. Η αισιοδοξία κυριάρχησε λόγω της επίτευξης συμφωνίας για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους στις Η.Π.Α. την περασμένη Κυριακή.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,25% στις 1.236,20 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 1.240,22 μονάδων και 1.220,99 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,92% στις 3.004,40 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 0,56%, πέφτοντας στις 996,12 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 97,78  εκατ. και ο όγκος στα 24,33 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση αλματώδης ήταν η άνοδος άνω του 5% για τις Aegean και Motor Oil. Με ισχυρή άνοδο άνω του 4% ακολούθησε o Σαράντης και με άνω του 3% οι Ελληνικά Πετρέλαια και Ελλάκτωρ. Επίσης, άνω του 2% ήταν τα κέρδη για τις Quest, ΕΛΧΑ, Δ.Ε.Η. και Ο.Τ.Ε. και άνω του 1% για τις ΓΕΚ Τέρνα, Lamda, Τέρνα Ενεργειακή, Ε.ΥΔ.Α.Π., Τιτάν, Ο.Π.Α.Π., Ο.Λ.Π., Μυτιληναίος και Jumbo. Αντίθετα, άνω του 1% ήταν οι απώλειες για τη Eurobank.

Έπειτα από την ισχυρή άνοδο που σημείωσε στις προηγούμενες συνεδριάσεις το Χρηματιστήριο Αθηνών, την Τρίτη οι πωλητές υπερίσχυσαν των αγοραστών, διαγράφοντας οι βασικοί δείκτες της αγοράς διορθωτική κίνηση λίγο κάτω του 1%.

Οι κατοχυρώσεις κερδών ήταν απολύτως αναμενόμενες, μετά τα υψηλά 9ετίας που άγγιξε ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, αν και προήλθαν κατά κύριο λόγο από εγχώριους επενδυτές. Επιπλέον, τα πεσμένα επίπεδα της συναλλακτικής δραστηριότητας έδειξαν πως οι πωλητές ήταν αρκετά επιλεκτικοί, καθώς οι αποτιμήσεις για τις περισσότερες μετοχές των εισηγμένων παραμένουν σε ελκυστικά επίπεδα.

Η ευρωπαϊκή αγορά βρέθηκε στο «κόκκινο» την Τρίτη, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να πέφτει κατά 0,9%, ενώ οι απώλειες σε αρκετούς βασικούς δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών της Ευρώπης ξεπέρασαν το 1%.

Οι τριγμοί στα χρηματιστήρια διεθνώς προκλήθηκαν έπειτα από τις δηλώσεις μιας ομάδας βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος των Η.Π.Α. ότι δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία που αποφασίστηκε μεταξύ του Kevin McCarthy και του Αμερικανού Προέδρου, σχετικά με το όριο στο ομοσπονδιακό χρέος της χώρας. Γενικότερα, η αγορά τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ενσωματώνει στις τρέχουσες τιμές των περιουσιακών στοιχείων τους κινδύνους που ενέχουν κατά την εκτέλεση αυτής της απόφασης, φέρνοντας πιέσεις στις αποτιμήσεις, όσο το κλίμα παραμένει αβέβαιο γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σχετικά με τα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πτώση παρουσίασε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ακόμα ισχυρότερη στην Ευρωζώνη για τον Μάιο.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,90% στις 1.225,07 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 1.239,49 μονάδων και 1.220,56 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 1,20% στις 2.968,49 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 1,97%, πέφτοντας στις 976,53 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε ελαφρώς χαμηλότερα στα € 91,42  εκατ. και ο όγκος στα 22,05 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση σημαντικές ήταν οι απώλειες άνω του 2% για τις Quest, Alpha Bank, Eurobank, Autohellas και Τέρνα Ενεργειακή και άνω του 1% για τις Εθνική Τράπεζα, Ο.Π.Α.Π., Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος και ΕΛΧΑ.

Η διακύμανση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Πηγή εικόνας: investing.com

Την Τετάρτη, το Χρηματιστήριο Αθηνών επέκτεινε τη διορθωτική κίνηση, αλλά σε πιο περιορισμένα επίπεδα. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση σημειώθηκαν αρκετές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, οδηγώντας τον τζίρο σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα, για τον MSCI Standard Greece δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια αλλαγή, αλλά για τον MSCI Mid Cap προστέθηκαν οι Ελλάκτωρ και η Autohellas.

Στην ευρωπαϊκή αγορά την Τετάρτη το κλίμα ήταν πιο έντονα αρνητικό από ό,τι στις προηγούμενες συνεδριάσεις στον απόηχο της ψηφοφορίας του Κογκρέσου για το νέο όριο στο ομοσπονδιακό χρέος.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 είχε πτώση της τάξεως του 1,07%, με τους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών να υποχωρούν σε μεγαλύτερο βαθμό, εκτός από τον βρετανικό FTSE 100, ο οποίος διολίσθησε κατά περίπου 1%. Μεγαλύτερο βαρίδι της συνεδρίασης αποτέλεσαν οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι οποίες σημείωσαν απώλειες 2,5%.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,52% στις 1.218,65 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 1.226,78 μονάδων και 1.216,08 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 0,75% στις 2.946,30 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 1,87%, πέφτοντας στις 958,27 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 321,30  εκατ. και ο όγκος στα 57,63 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ισχυρή ήταν η πτώση άνω του 4% για τη Σαράντης και άνω του 3% των Ε.ΥΔ.Α.Π. και Εθνική Τράπεζα. Επίσης, σημαντικές ήταν και οι απώλειες άνω του 2% για τη Jumbo και άνω του 1% για τις Eurobank, ΕΛΧΑ, ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank, Coca Cola και Lamda. Αντίθετα, αξιοσημείωτη ήταν η άνοδος άνω του 2% για τη Motor Oil και άνω του 1% για τις Μυτιληναίος, Aegean, Βιοχάλκο και Quest.

Η διακύμανση του τραπεζικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι δείκτες στο Χρηματιστήριο Αθηνών και την Πέμπτη, επεκτείνοντας το πτωτικό σερί στις 3 ημέρες. Παρά τις ανοδικές πιέσεις που δέχθηκε η ελληνική αγορά στο ξεκίνημα της ημέρας από τα ξένα χρηματιστήρια, λόγω της ψήφισης του νομοσχεδίου για το χρέος από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις Η.Π.Α, οι κατοχυρώσεις κερδών, κυρίως σε μη τραπεζικούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, υπερίσχυσαν, μεταβάλλοντας το πρόσημο.

Αντίθετα, η ευρωπαϊκή αγορά πέρασε σε θετικό έδαφος, ευνοούμενη από τις εξελίξεις στις Η.Π.Α., με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να προσθέτει 0,4%. Τα κέρδη στους επιμέρους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών ήταν πιο ενισχυμένα, με τον γερμανικό DAX και τον ισπανικό IBEX 35 να κλείνουν πάνω από το +1%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB βρέθηκε λίγο κάτω από το +2%.

Σχεδόν όλοι οι κλάδοι της Γηραιάς Ηπείρου ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές στο «πράσινο», με τους κλάδους της εξόρυξης, των Μ.Μ.Ε. και της ενέργειας να ξεχωρίζουν με άνοδο κοντά στο 2%.

Υποστηρικτικά λειτούργησαν και τα νέα για τον πληθωρισμό Μαΐου στην Ευρωζώνη, καθώς ο δείκτης επιβράδυνε στο 6,1%, ενώ οι προβλέψεις έδειχναν 6,3%.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,79% στις 1.209,05 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 1.231,10 μονάδων και 1.209,05 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 0,77% στις 2.923,64 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 0,57%, πέφτοντας στις 952,81 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε χαμηλότερα στα € 111,11  εκατ. και ο όγκος στα 26,30 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ισχυρές ήταν η απώλειες άνω του 3% για τις Βιοχάλκο και Motor Oil. Ακολούθησαν με σημαντική πτώση άνω του 2% οι Autohellas, Μυτιληναίος και Ελληνικά Πετρέλαια και με άνω του 1% οι Δ.Ε.Η., Ε.ΥΔ.Α.Π., ΕΛΧΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική Τράπεζα, Ο.Π.Α.Π., Aegean και Τιτάν. Αντίθετα, αξιοσημείωτη ήταν η άνοδος άνω του 1% για τις Ο.Λ.Π., Ο.Τ.Ε., Jumbo και Quest.

Η διακύμανση του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Επέστρεψε στο «πράσινο» το Χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή, έπειτα από τη διόρθωση των προηγούμενων ημερών, με την επιλεκτικότητα να χαρακτηρίζει την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, κάτι που φάνηκε και από τον ιδιαίτερα πεσμένο τζίρο.

Ισχυρή ήταν η άνοδος την Παρασκευή στην ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να σημειώνει ημερήσια κέρδη 1,53%. Παρόμοια ήταν και η άνοδος στους βασικούς δείκτης των κύριων ανεπτυγμένων αγορών της Ευρώπης.

Οι κλάδοι που ξεχώρισαν στην ημερήσια άνοδο ήταν αυτός των εξορύξεων, ο οποίος κέρδισε 1,8%, και αυτός της ενέργειας, που πρόσθεσε 1,1%.

Το θετικό κλίμα στην αγορά επήλθε έπειτα και από την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το αμερικανικό χρέος και από τη Γερουσία, εκμηδενίζοντας τους όποιους φόβους υπήρχαν για ενδεχόμενη στάση πληρωμών της μεγαλύτερης οικονομίας στην υφήλιο.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,73% στις 1.217,86 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 1.219,39 μονάδων και 1.210,92 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 1,02% στις 2.953,60 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 1,08%, κλείνοντας στις 963,09 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε χαμηλότερα στα € 87,43  εκατ. και ο όγκος στα 23,72 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ισχυρά ήταν τα κέρδη άνω του 3% για την Alpha Bank, όπως, επίσης, και τα κέρδη ύψους 2,86% για τη Βιοχάλκο και 2,73% για την Jumbo. Αξιοσημείωτη ήταν και η άνοδος άνω του 1% για τις Τέρνα Ενεργειακή, Δ.Ε.Η., Ο.Π.Α.Π., Quest, Εθνική Τράπεζα, Ο.Τ.Ε. και ΓΕΚ Τέρνα. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες άνω του 3% για τον Ελλάκτωρ, άνω του 2% για τη Lamda και άνω του 1% για τις Motor Oil και Autohellas.

Συνοψίζοντας, την εβδομάδα που μας πέρασε, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,25%, ο FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 0,79% και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 3,86%. Τέλος, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κέρδισε 0,12%, κλείνοντας στις 462,15 μονάδες.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.