17.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΣαν ΣήμεραΣαν Σήμερα - 30 Μαΐου

Σαν Σήμερα – 30 Μαΐου


Του Γρηγόρη Χατζή,

1431: Η Jeanne d’Arc, εθνικό σύμβολο της Γαλλίας και επικεφαλής των γαλλικών στρατευμάτων κατά τον Εκατονταετή Πόλεμο εναντίον της Αγγλίας, καίγεται στην πυρά στη Rouen, εξαιτίας του ότι κατηγορήθηκε ότι φορούσε αντρικά ρούχα.

1539: Ο Ισπανός εξερευνητής Hernando de Soto αποβιβάζεται στη Φλόριντα με συνοδεία 9 πλοίων και 700 ανδρών, με στόχο την κατάκτησή της.

1778: Φεύγει από τη ζωή ο Γάλλος φιλόσοφος και ιστορικός Βολταίρος σε ηλικία 84 ετών. Είναι γνωστός ως μια από τις κεντρικές μορφές του Διαφωτισμού, με έντονη συμμετοχή στην προάσπιση της ανεξιθρησκείας και της ελευθερίας του λόγου.

Πηγή εικόνας: wikipedia.org

1814: Γεννιέται ο Ρώσος φιλόσοφος και εκ των θεμελιωτών του αναρχισμού, Mikhail Bakunin. Αποτελεί μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, αλλά και μία από τις πιο επαναστατικές του 19ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια της ζωής του ήρθε σε σύγκρουση με τον Karl Marx. Χαρακτηρίστηκε ως ο πατέρας του Αναρχισμού.

1826: Πεθαίνει ο Έλληνας ιεράρχης Παλαιών Πατρών Γερμανός σε ηλικία 55 ετών, μια από τις πιο ηγετικές μορφές της ελληνικής επανάστασης του 1821. Τα οστά του διαπρύσιου αυτού ιεράρχη βρίσκονται στη βιβλιοθήκη της Δημητσάνας.

Πηγή εικόνας: in.gr

1913: Λαμβάνει τέλος με κάθε επισημότητα ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος, με την υπογραφή της Συνθήκης του Λονδίνου. Η συνθήκη αφορούσε τη Βαλκανική συμμαχία (Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία) και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ήταν ιδιαίτερα ταπεινωτική για τους Οθωμανούς μετά την ήττα τους στον πόλεμο, με απολογισμό τουλάχιστον 150.000 νεκρούς και τραυματίες.

Πηγή εικόνας: artmemagazine.gr

1941: Ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας, δύο 19χρονοι φοιτητές και αγωνιστές κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατεβάζουν τη ναζιστική σημαία από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, το βράδυ προς το ξημέρωμα της 31η Μαΐου. Η πράξη αυτή προκάλεσε ενθουσιασμό εντός και εκτός συνόρων, αλλά και την αντίδραση των Γερμανών, που φυλάκισαν τους δύο νεαρούς.

1969: Οι πρώτες γυναίκες αστυφύλακες στην Ελλάδα αναλαμβάνουν υπηρεσία.

1971: Το διαστημικό όχημα ‘’Mariner 9’’ εκτοξεύεται από τη Nasa και γίνεται το πρώτο στην ιστορία που μπαίνει στην τροχιά του Άρη, με σκοπό την εξερεύνησή του.

1990: Πραγματοποιείται η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση ήπατος στην Ελλάδα, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, με τη διαδικασία να διαρκεί πεντέμισι ώρες.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Συλλογικό έργο, ‘’Σαν Σήμερα στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία’’, εκδόσεις Μεταίχμιο
  • DanSnow, ‘’ Σαν σήμερα στην παγκόσμια ιστορία’’, εκδόσεις Μεταίχμιο
  • Σαν Σήμερα 20 Μαΐου, sansimera.gr, Διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γρηγόρης Χατζής
Γρηγόρης Χατζής
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2004. Σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι λάτρης της αρθρογραφίας και της δημοσιογραφικής έρευνας σε όλο το φάσμα της. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά, ενώ επίσης μαθαίνει και Ισπανικά. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με το τένις, την μουσική και τα ταξίδια.