20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΣαν ΣήμεραΣαν Σήμερα - 25 Μαΐου

Σαν Σήμερα – 25 Μαΐου


Του Γρηγόρη Χατζή,

Πηγή εικόνας: sansimera.gr

240 π.Χ.: Καταγράφεται στην Κίνα, για πρώτη φορά παγκοσμίως, το πέρασμα του Κομήτη Χάλεϋ από τη Γη. Είναι ένας περιοδικός κομήτης, που παρουσιάζεται γύρω από τη Γη κάθε 75 με 76 χρόνια. Το όνομά του το πήρε από τον αστρονόμο, μαθηματικό και φυσικό Edmund Halley, ο οποίος κατάφερε να βρει την τροχιά του. Επίσης, μια θεωρία υποστηρίζει πως ο κομήτης αυτός είναι το άστρο που οδήγησε τους τρεις μάγους στον Ιησού, όταν γεννήθηκε στη Βηθλεέμ, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί.

1521: Ο προτεστάντης μεταρρυθμιστής Μαρτίνος Λούθηρος κηρύσσεται αιρετικός και παράνομος, μετά από απόφαση του Πάπα Λέοντα Ι΄ κατά τη διάρκεια συνέλευσης στην πόλη Worms της Γερμανίας. Κατά καιρούς υποστηρίχθηκε πως ήταν ο μοναχός που άλλαξε τον κόσμο. Σχετικά με τον Λούθηρο μπορεί κανείς να επισκεφθεί τον καθεδρικό ναός της Βιτεμβέργης, όπου στην είσοδο του ναού εκτίθενται οι 95 θέσεις του.

1787: Ξεκινά η Συνταγματική Συνέλευση των Η.Π.Α. στη Φιλαδέλφεια.

1834: Οι αγωνιστές Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και Δημήτριος Πλαπούτας καταδικάζονται σε θάνατο για συνωμοσία εναντίον του καθεστώτος. Η ποινή τους δεν εκτελέστηκε και, τελικά, αφέθηκαν ελεύθεροι το 1835.

1889: Γεννιέται ο Ρωσοαμερικανός πιλότος Igor Sikorsky. Θεωρείται πρωτοπόρος της αεροπορίας, με σημαντική προσφορά στη δημιουργία και την εξέλιξη των ελικοπτέρων.

Πηγή εικόνας: wikipedia.org

1977: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας της σειράς Star Wars με τίτλο A new hope. Διηγείται την προσπάθεια διάσωσης ενός μακρινού γαλαξία από ομάδα που είχε στόχο την καταστροφή του. Έχοντας έσοδα σχεδόν $ 1 δις, είναι η 3η πιο επικερδής και από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Η ταινία απέσπασε 6 βραβεία Όσκαρ και έχτισε μια πραγματική αυτοκρατορία στο είδος της. Σήμερα, η σειρά μετρά τρεις τριλογίες ταινιών, κόμικς, βιβλία κ.ά. και η συνολική αξία της αποτιμάται σε $ 70 δις.

Πηγή εικόνας: Richmondsf.org

2020: Δολοφονείται στη Μινεσότα των Η.Π.Α. ο Αφροαμερικανός George Floyd. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια σύλληψής του για κατοχή και χρήση ενός πλαστού χαρτονομίσματος $ 20, ο αστυνομικός Derek Chauvin του προκάλεσε ασφυξία κατά την ακινητοποίησή του, παρόλο που ο Floyd του φώναζε πως «δεν μπορεί να αναπνεύσει». Ως επακόλουθο, δολοφονία του προκάλεσε παγκόσμιο κύμα αντιδράσεων.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Συλλογικό έργο, Σαν Σήμερα στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία, Εκδόσεις Μεταίχμιο
  • DanSnow, Σαν σήμερα στην παγκόσμια ιστορία, Εκδόσεις Μεταίχμιο
  • Σαν Σήμερα 25 Μαΐου, sansimera.gr, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γρηγόρης Χατζής
Γρηγόρης Χατζής
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2004. Σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι λάτρης της αρθρογραφίας και της δημοσιογραφικής έρευνας σε όλο το φάσμα της. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά, ενώ επίσης μαθαίνει και Ισπανικά. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με το τένις, την μουσική και τα ταξίδια.